Mihlali Mabhuti Mayambela klar för DIF

mayambela_bosse_743

Först var hans storebror Mark här och spelade blårandigt under säsongen 2014 och nu är det Mihlali Mabhuti Mayambelas tur. Den tekniske och snabbfotade yttermittfältaren gjorde ett så pass gott intryck under provspelet i somras att Djurgården skriver ett fyraårigt kontrakt med honom.

Djurgårdens sportchef Bosse Andersson har haft ögonen på Mihlali Mabhuti Mayambela i Cape Town All Stars under en längre tid och efter att han var på Kaknäs och visade upp sig i somras under två veckor gör Bosse nu slag i saken och kontrakterar Mabhuti för fyra år i Djurgården.
– Han gjorde ett väldigt gott intryck när han var här hos oss och vi har god kunskap om honom där Pelle (Olsson) varit positiv i sina omdömen kring hans egenskaper. I höstas förde vi diskussioner med Cape Town men vi hade svårt att komma överens då. Men nu när Kerim fick sin skada och det är oklart när Haris Radetinac är redo för att komma i spel igen så återtogs kontakten med klubben. Mabhuti var dessutom väldigt tydlig med att han ville komma ut i Europa och inte spela kvar i Sydafrika, fast han hade anbud från andra klubbar, säger Bosse som är nöjd med att ha fått affären i hamn så pass snabbt. mayambela_kontrakt_743
– Vi hade en tanke på att övergången skulle kunna ske i sommar men vi gör den nu istället efter en god diskussion mellan båda klubbarna. Så Mabhuti har kommit upp till Stockholm under söndagen för att skriva på ett fyraårsavtal och ansluter nu till Djurgården och tränar med laget under måndagen. Vi känner att vi har god kvalitet i vår spelartrupp men här har vi en ung spelare som kommer att vara en långsiktig lösning för oss. Men han har alla egenskaper som gör att han redan nu kan vara med och konkurrera om en startplats.

Att 20-årige Mabhuti inte ska axla några förväntningar om att fylla ut den stora luckan efter Kerim är dock Bosse tydlig med .
– Beträffande Kerim så är han ju en nyckelspelare som är svårersättlig och Mabhuti är inte tänkt som en direkt ersättare för honom. Däremot så är det en spelare som kommer att vara långsiktigt viktig för Djurgården. Sedan får vi se vad som händer med utvecklingen av Haris som har sett pigg ut, konstaterar Bosse som dock noterat att även Mabhuti sett väldigt pigg ut på sistone.
– När Cape Town vann med 3-0 borta mot ett av topplagen, Whitbank Spurs för ett par veckor sedan låg Mabhuti bakom två av målen. Men eftersom de har försökt att skriva kontrakt med honom utan att de har kommit till skott har ju det självklart begränsat hans speltid med laget, rundar Bosse av.

mabhuti_mayambela_743

”Han har alla egenskaper som gör att han redan nu kan vara med och konkurrera om en startplats.”

För Mabhuti blir det en uppskattad återkomst till Kaknäs, precis som han hoppades på när han återvände till Sydafrika efter provspelet.
– Jag är väldigt entusiastisk över att ha skrivit på och det är en ära för mig att få spela för Djurgården, säger Mabhuti som han kallas för det mesta.
– Egentligen är ju Mihlali mitt riktiga förnamn men nästan alla kallar mig för Mabhuti som är mitt smeknamn. Jag fick det när jag var i tonåren efter en sydafrikansk anfallare som hette Mabhuti Khanyeza eftersom jag också gjorde mycket mål. Så efter det blev Mabhuti ungefär som ett artistnamn för mig.

Att han skulle spela för Djurgården var ett tydligt mål för Mabhuti och han är väl medveten om att det krävs disciplin och hårt arbete för att lyckas.
– Det kändes som att jag lyckades hålla en bra nivå och levde upp till förväntningarna när jag var här i september. Jag jobbade hårt hela tiden och det verkar som att jag skötte mig eftersom att det ledde till ett kontrakt med DIF. Jag har varit i kontakt hela tiden med Mr. Bosse och vi har haft en bra dialog tycker jag.

mabhuti_mayambela_743

Han är dessutom hemmastadd ute på Kaknäs och fick ett bra välkomnande under förra sejouren.
– Det blir härligt att komma tillbaka och det känns skönt att jag känner många av dem sedan tidigare. Sedan blir det en utmaning att leva upp till de förväntningar som ställs på mig nu och se till att jag växer in som en del av Djurgårdsfamiljen, säger Mabhuti som dock inte är direkt överlycklig över nuvarande temperaturförhållanden.
– Haha, det blir lite annorlunda än här i Sydafrika. Men jag är van vid att anpassa mig och kommer att kunna hålla fullt fokus även om det är så pass kallt.

När det gäller formen är den god och även om den tidigare pågående kontraktsdiskussionen med Cape Town All Stars har lett till en del bänknötande har Mabhuti ändå gjort avtryck när han väl hoppat in.
– Jag tycker att jag har gjort bra insatser med laget den här säsongen och formen är god. Så jag är väl förberedd för att komma in i laget som det känns nu, konstaterar Mabhuti inför den stenhårda konkurrensen om platserna som väntar.
– Jag förväntar mig utmaningar och mycket konkurrens där jag måste vara stark för att se till att få en plats i startelvan. Det handlar alltid om att kämpa och lägga ner hårt arbete om man ska uppnå sina mål.

Något som storebror Mark ofta påtalat för Mabhuti, inte minst med tanke på hans erfarenhet från sin tid i DIF. De båda bröderna pratar mycket och Marks positiva omdömen om Djurgården har varit viktiga för Mabhuti som intygar att Mark är vid god vigör.
– Mark mår fint och trivs med livet och fotbollen. Han har ju pratat mycket gott om Djurgården för mig och lärt mig mycket om hur viktigt det är att lyssna ordentligt, lära sig taktiken, vara fokuserad och ha en positiv attityd. Det tar jag med mig nu när min tid i Djurgården börjar, summerar Mabhuti.

140924 Djurgårdens Mark Mayambela jublar efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Djurgården och Falkenberg den 24 September 2014 i Stockholm. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån / 135219

Beträffande Mark spelar han numera i Supersport United i sydafrikanska förstaligan och har varit en starkt bidragande orsak till att Mabhutii valde DIF, berättar han.
– Mabhuti är en bra kille och jag vet att han är väldigt fokuserad på att komma till Djurgården. Vi har ganska mycket likheter i vårt spel, men han är högerfotad till skillnad från mig. Många säger att han är bättre än jag men det vet jag inte om det stämmer, garvar Mark och fortsätter:
– Men i ärlighetens namn är han kanske redan förbi mig och han kommer att bli ännu bättre om hans utvecklingskurva fortsätter som den har gjort. Han är en ambitiös och hårt jobbande spelare.

Att kliva in i rollen som Djurgårdsambassadör var en självklarhet för Mark som har många goda minnen med sig från tiden i Stockholm.
– Jag har ju haft väldigt goda erfarenheter för Djurgården för egen del med den goda stämningen i föreningen. Så min bror har lyssnat på mig och jag är övertygad om att han kommer att göra bra ifrån sig. Det är ju många klubbar som har hört av sig och vill värva honom men nu har han valt Djurgården och det är det som blir bäst för honom i hans karriär just nu. Det kommer att få honom att växa både som spelare och som person, avslutar Mark.

Se DIFTV med Pelle Olsson om Mabhuti. Läser du i appen klicka här.

 

Vi hälsar Mabhuti varmt välkommen till Djurgården!

IMG_2120

 

Attachment

l