Missa inte JK-dagen på söndag

På söndag är det äntligen dags för den allsvenska omstarten då Djurgården tar emot IFK Norrköping hemma på Tele2 Arena. Dessutom är det JK-dagen då Järnkaminerna – Djurgårdens officiella supporterförening – mobiliserar med full kraft för en massiv uppslutning på läktarna när det ska sjungas fram tre poäng i toppstriden av Allsvenskan.

En god anledning att ta en avstämning med JK:s ordförande Viktor Adolfsson som berättar om tankarna kring JK-dagen och hur den uppstod.
– JK-dagen var något som började inom hockeyn där vi tog tillbaka hockeyn till Hovet och körde en match där det var fullt fokus på supporterkulturen och klacken. Det var viktigt för oss att få tillbaka publiken på Hovet. Sedan funderade vi på om vi skulle ha det i fotbollen och för några år sedan började vi med att kicka igång efter sommaruppehållet med en match där vi skapar ytterligare en anledning att vara på plats. Det är en dag då vi fokuserar på allt som är kul med supporterkulturen med samling och stort fokus på våra medlemmar, berättar Viktor som förklarar upplägget som gäller inför söndagen.
– Vi kör, precis som tidigare år, en parksamling vid Skärmabrink. Det blir det lite musik och souvenirförsäljning där vi bland annat släpper två nya tröjor, helt enkelt ett skönt häng innan matchen. Det brukar vara väldigt blandat med folk i alla åldrar på plats med matchtröjor och även mycket barnfamiljer  som kör picknick. Exakta tider för samlingen kommer vi att informera om i våra kanaler och sedan gör vi en gemensam vandring till arenan och in på läktaren.

Är man inte medlem i Järnkaminerna är man självklart välkommen ändå och det är enkelt att ordna ett medlemsskap på plats.
– Vi har ett stort fokus på att värva medlemmar så vi kommer att gå runt i parken och erbjuda medlemskap i JK direkt på plats via Swish och möjlighet att få medlemskortet direkt i handen. Vi siktar på att få in några hundra medlemmar den här dagen så kan vi kanske kliva över 5000 medlemmar. Vi är uppe i strax över 4800 medlemmar i nuläget och ligger lite före fjolåret. Siktet är inställt på att slå rekordet på 5227 medlemmar och sedan gå över 6000 i år, förklarar Viktor och tillägger att det blir lite extra pepp inför matchen på fredagkvällen tillsammans med DIFpodden.
– Det var ett par år sedan vi gjorde det men på fredag kör vi en uppesittarkväll 18-20 mitt emellan de två kvartsfinalerna i VM. Den kan man läsa mer om på vår hemsida.

För den som inte är helt insatt i Järnkaminernas verksamhet och syfte passar Viktor på att avsluta med en kort summering.
– Järnkaminerna är Djurgårdens officiella supporterförening och DIF-supportrarnas röst gentemot Djurgården Fotboll, andra föreningar, svensk fotboll i allmänhet och övriga aktörer runtomkring. Vårt främsta mål är att se till att Djurgården har bästa möjliga stöd på hemma- och bortaplan och det som vi lägger allra mest pengar och kraft på är bortaresor och arrangemang kopplat till dem. Blir man medlem eller köper en souvenir så går merparten av pengarna till att göra det lättare för folk att åka på bortamatcher och gå på hemmamatcher. Det finns många enkla sätt att stötta oss ekonomiskt och det ger jättemycket tillbaka till alla Djurgårdare.

Läs mer om JK och JK-dagen här: https://www.jarnkaminerna.se/2018/07/02/allsvenskan-drar-igang-igen-fyll-sofia-pa-jk-dagen/

Foto: Helena Avermark/Järnkaminerna

Attachment

l