Nicklas Bärkroth klar för Djurgården

Transferfönstret har öppnat och Djurgården är tidigt ute med en skarp offensiv värvning. Nicklas Bärkroth lämnar polska Lech Poznan och skriver på för 3,5 år med DIF. 

Ett mycket intressant tillskott i truppen och den landslagsmeriterade anfallaren/mittfältaren är grymt taggad inför att få dra på sig den blårandiga tröjan.
– Det känns jättebra nu när allting är klart och det har hunnit landat lite. Jag har fått en bra känsla redan från första stund då kontakten togs med Bosse och ända fram tills nu har det hela tiden känts som ett bra beslut, säger Nicklas om valet.
– Det är klart att jag hade några andra alternativ men i slutändan vägde detta tyngst och det ska bli jätteroligt att få komma hem till Allsvenskan igen och spela för Djurgården.

Med sin genuina allsvenska rutin har Nicklas hunnit skaffa sig god koll på DIF och han hoppas på att kunna bidra i jakten på allsvenska topplaceringar.
– Djurgården har alltid varit en klubb som varit rolig att möta när man spelat för andra lag och det har alltid varit bra tryck på matcherna i Stockholm. Det är klart att man har med sig det i ett sådant här beslut. Samtidigt är det en förening som ligger i toppen och siktar på att alltid vill vara med där uppe. Det är spännande och väldigt inspirerande att vara med på en sådan resa, säger Nicklas som möter några välbekanta ansikten på Kaknäs, speciellt med tanke på hans tid i BP.
– Jacob Une Larsson och Jesper Karlström är några namn som dyker upp direkt men sedan har jag stött på flera andra i olika landslagssammanhang under åren. Så det känns skönt att känna några spelare i laget.

De fina fotbollsgenerna fick han uppenbarligen en stor dos av från pappa Roberth som gjorde 239 allsvenska matcher med Frölunda och Örgryte. .
– Jag kommer ju från en fotbollsintresserad familj och farsan spelade på allsvensk nivå. Så jag har några matcher kvar för att matcha hans statistik i allsvenskan, berättar Nicklas vars karriär tog sin början i Balltorps FF innan det sedan bar vidare till IFK Göteborg där det blev mycket skriverier kring hans rekordtidiga allsvenska debut som femtonåring. Något som inte behöver dryftas ytterligare men som gett en rejäl dos rutin och erfarenhet av fotboll på elitnivå redan vi 26 års ålder.
– Det är i grund och botten något väldigt positivt och jag har varit med om många olika situationer som spelare där jag tidigt fått erfarenheter av hur det är att hantera både med- och motgångar. Det är något man omedvetet bär med sig men som i grunden ger en trygghet. Man får bra koll på hur man ska hantera olika situationer. Det är mycket mer mentalt spel i sportens värld än vad som framkommer och då är det skönt att ha lite rutin att luta sig tillbaka mot.

På tal om rutin har Niklas, förutom allsvenskt spel i IFK Göteborg, BP och IFK Norrköping, även hunnit med spel i utlandet i både Portugal – där han spelade med UD Leiria under 2012 – och Polen där han nu spelat för Lech Poznan sedan 2017. Sejourer som varit utvecklande på olika sätt.
– Det är två helt olika typer av upplevelser. När jag var i Portugal så var jag ju ung och kom till en liten klubb som slogs i botten på ligan. Jag var där en halv säsong och fick spela en del ändå och det är klart att det var en häftig liga att få spela i och man fick lära sig ett och annat om den tekniska delen av fotbollen. Sedan i Lech Poznan så var det ju omvänt när jag var i ett lag som låg i toppen med en stor supporterskara bakom sig. Så det är stora skillnader, men båda perioderna var väldigt lärorika och har utvecklat mig både som människa och spelare.

Förutom utlandsspel har Nicklas även hunnit med ett antal landskamper i den blågula tröjan. Sex A-landskamper finns på meritlistan plus en stor mängd U-landskamper.
– Jag har gjort en del ungdomslandskamper och även fått chansen att vara med på januariturnén ett antal gånger. Det är klart att det är ett mål jag har men samtidigt har jag en säsong i ryggen där det inte känns rätt att prata om landslagsspel. Däremot har jag ett mål att ta mig dit och det är ju en bidragande anledning att jag ville hitta en lösning i en miljö som Djurgården där jag kan utvecklas vidare som spelare. Sedan får vi se hur långt det räcker. Det är ju en enorm dröm som går i uppfyllelse att ta sig till landslaget men samtidigt en oerhörd konkurrens som vi sett nu under VM.

Positionsmässigt kan Nicklas användas både som anfallare och mittfältare. En mångsidighet som kan bli nyttigt för Özcan i lagbygget.
– Jag har ju spelat största delen av min seniorkarriär som ytter i anfallet eller som yttermittfältare. Men jag känner att jag kan spela på andra positioner och det är helt upp till tränaren. Jag kommer säkerligen att ha en dialog med Özcan framöver om det och så får vi se hur det blir. Men i stort sett skulle det funka bra att spela på alla offensiva platser. Det ska bli kul och Djurgården spelar en offensiv och rolig fotboll där det skapas mycket chanser som jag tror kommer att passa mig väldigt bra, berättar Nicklas som inte är alltför sugen på att prata om sin karaktäristik som spelare men som efter ett visst trugande ändå bjuder på några kännetecknande spetsegenskaper.
– Jag försöker att skapa chanser för mina medspelare och slå bra passningar. Sedan är jag kanske inte lika snabb som när jag var sexton, haha, men fortfarande rapp i steget och känner att det är något jag kan utnyttja ännu mer. Utöver det jobbar jag alltid hårt för laget.

Vid sidan av planen är Nicklas ”ganska lugn och tillbakadragen och gillar att vara med familj och kompisar”, men just nu ligger som sagt allt fokus på att få komma igång med fotbollen så fort som möjligt.
– Nu känner jag att det kliar i kroppen av att få dra igång. Så det enda som gäller nu är att göra klart allt det praktiska i Polen och komma hit så snabbt som möjligt igen för att komma igång med grabbarna i laget. Sedan får vi se hur det blir men jag har en väldigt bra känsla i kroppen och tror att det blir en rolig andra del av säsongen både för mig och för Djurgården.

För sportchef Bosse Anderssons del kan han glädja sig åt att landa ännu en premiumspelare och truppen får in viktig offensiv kraft som kommer väl till pass i nuläget.
– Vi har haft en kontakt med Nicklas undre en längre tid och har haft diskussioner med Lech Poznan. Det var några hack i kurvan innan Nicklas slutgiltigt bestämde sig för Djurgården och det här känns väldigt inspirerande. Niklas är en härlig personlighet med de egenskaper som han har – ett stort hjärta, en löpvillighet och en vilja att alltid ge hundra procent. En fantastisk kille med sina bästa fotbollsår framför sig som också samlat på sig erfarenhet under sin tid utomlands. Nu är han här och har en fortsatt hög ambitionsnivå så det ska bli spännande att följa honom, konstaterar Bosse som också inflikar att Niklas Bärkroth inte kommer att kunna delta i det kommande Europa League-kvalet.
– Nicklas är en långsiktig lösning för oss eftersom vi har ett tufft spelschema framför oss men eftersom han har spelat för Lech Poznan kan vi inte använda honom i Europa League-spelet. 

Fakta Nicklas Bärkroth

Position: Anfallare/mittfältare
Född: 19 januari 1992 (26 år)
Längd: 172 cm
Tidigare klubbar: IFK Göteborg, UD Leiria (lån), BP, IFK Norrköping, Lech Poznan
Landslag: Sverige A (6), U21 (11), U19 (13), U17 (12)
Kontraktslängd: 3,5 år.

Attachment

l