Niklas Gunnarsson klev in och nollade AIK

När den norske backklippan Niklas Gunnarsson finns med på planen brukar poängskörden bli stark. Så även denna gång när ”Gunnar” klev in och ersatte skadade Jonas Olsson efter knappa halvtimmen för att sedan leverera en utsökt defensiv insats som bidrog till en synnerligen efterlängtad derbyseger.
– Det kan vara tufft mentalt ibland att kliva in. Jag visste att Jonas hade haft ont i veckan och lite problem under uppvärmningen. Så jag fick info om att jag troligtvis skulle in men inte när; det skulle kunna bli i andra eller sextonde minuten. Nu blev det i 26:e minuten och det är självklart tufft att gå rakt in i matchtempo.
– Men det är inte första gången jag kommer in så mentalt sett var jag väldigt väl förberedd på att jag skulle spela. Vi gör en mycket bra match och vinner välförtjänt och man måste tacka fansen för en fantastisk inramning och en grym avslutning när vi firade ihop. Helt fantastiskt, berättar Niklas.

Hur ser du på er defensiva insats?
– AIK har ett skott från Kristoffer Olsson som är bra i andra halvlek men när Andreas Isaksson är i slag finns det ingen målvakt som är i närheten av honom. De hade ju straffsparken också men sedan är det inte så mycket mer klara målchanser och det visar att vi är ett lag som arbetar stenhårt för varandra. Det startar med Kerim och Tino där uppe som gör ett grymt arbete och sedan vidare till mittfältet och backlinjen. Så det är jättekul att få vara en del utav det arbetet.

Fem nollor i rad i cupen talar onekligen ett tydligt språk…
– Vi har nött mycket med både Ivan (Ristic) och Özcan där Ivan har mest ansvar för det defensiva. Vi har väldigt klara linjer i hur vi ska agera defensivt där vi kan vara långt ner på planen men vi ska alltid vara aggressiva och aldrig bli passiva. Vi gör just det idag och då är det svårt att bryta igenom.

Vad betyder det här för säsongen?
– Det betyder först och främst att vi får komma till final. Det är vårt första mål att vinna cupen och det har vi kämpat hårt för så här långt. Det är fantastiskt skönt och självklart väldigt kul att vi fick komma hit och vinna ett derby. Jag sa ju efter matchen mot Jönköping att jag hoppas att vi får ett derby så att vi kan visa hela Sverige att vi är på väg upp och kan utmana om ett SM-guld. Det tycker jag att vi visar här idag att vi är bättre än AIK i alla delar av spelet.  De har lite tryck på slutet men det är naturligt och vi håller undan dem enkelt och tar hem segern. Så det är sjukt roligt att få vara en Djurgårdsspelare en dag som denna och få vara en del av den här fina föreningen.

…och därmed vinkar vi av det sk derbyspöket?
– Det kan vi lägga åt sidan nu. Men vi har egentligen aldrig tänkt på det utan det har varit medias grej. Vi tänkte bara att vi ska slå AIK och gå till final och det har vi gjort nu. Nu blickar vi fram emot cupfinal och allsvenska premiären, avslutar ”Gunnar”.

Attachment

l