Nikos Gkoulios blir ny målvakstränare

Det blir förändringar på målvaktstränarsidan i DIF. Kjell Frisk tackar för sig efter arton säsonger som målvaktstränare i föreningen (tidigare målvakt 1990-1995) och in kommer Nikos Gkoulios. En 39-åring med grekisk bakgrund och mycket internationell rutin som närmast kommer från IK Frej där han varit målvaktstränare de tre senaste säsongerna.
– Jag har en svensk fru och flyttade till Sverige med min familj för tre år sedan. Innan dess har jag spelat professionell fotboll själv i fjorton år som målvakt på högsta nivå i Grekland. Det blev sju år i Larissa som spelar i högsta serien i Grekland och dessutom spelade jag i Kalamata, Doxa Dramas, Trikala och Giannina. Utöver det har jag spelat i grekiska U17-, U19- och U21-landslaget. Det blev 21 landskamper totalt, säger Nikos som dock lade målvaktshandskarna på hyllan innan han fyllde trettio.
– Jag slutade spelarkarriären när jag var 29 år för att istället bli målvaktstränare i min moderklubb Larissa. Där har jag varit verksam och avslutade med ett mycket bra samarbete med Chris Coleman (Wales nuvarande förbundskapten) under  perioden 2011-2012, det var en fantastisk erfarenhet för mig att få jobba med honom. Efter det flyttade jag till Sverige 2013 och började jobba med IK Frej i division 1 där vi sedan gick upp i Superettan 2014.

Men nu är det Djurgården som gäller för Nikos som ser fram emot att få jobba med en mycket respektabel blårandig målvaktstrio.
– Jag är väldigt glad över att få jobba för Djurgården. Det är ju en av toppklubbarna i Sverige som har vunnit 11 allsvenska titlar, 4 cuptitlar och som har väldigt många supportrar. Jag kommer att jobba hårt och verkligen visa mina bästa förmågor och jag brukar säga att: ”en bra målvaktstränare har alltid tre starka målvakter redo för varje match”. Det ska jag leva upp till här i Djurgården, säger Nikos som får en av Sveriges bästa målvakter genom tiderna i sitt målvaktsstall.
– Det blir väldigt roligt för mig att få jobba med Anderas Isaksson och det finns ju två duktiga målvakter till i Tommi Vaiho och Oscar Jonsson. När det gäller Vaiho har jag spelat fyra gånger mot honom i Superetttan när IK Frej har mött Gais, så jag har bra koll på honom.

De tre åren i IK Frej har även gett god koll på svensk fotboll och dess premisser, enligt Nikos.
– Jag har ju mitt sätt som jag jobbar på men jag anpassar alltid mina metoder till den svenska kulturen. Jag arbetar mycket med spelet med fötterna så att tekniken är bra där, det är ju en viktig del av uppspelen och en av många delar som vi ska nöta på. Sedan finns det ju många fler som inlägg, reflex, position med mera som tillsammans utvecklas till en helhet. Man måste vara noggrann och på den högsta nivån kan det vara små detaljer som blir matchavgörande. En målvakt som Andreas Isaksson har ju en lång erfarenhet själv men jag är här för att hjälpa honom och de övriga genom att finjustera målvaktsspelet.

Har du någon favoritmålvakt?
– Min favorit är Gianlugi Buffon. Han har levererat på absolut högsta nivå under de senaste tjugo åren och det är en otrolig prestation. En av de allra bästa genom tiderna. När jag var yngre var min favorit Peter Schmeichel och sedan måste jag ju tillägga att Andreas Isaksson är en av de bästa målvakterna i svensk fotboll historiskt sett. Det ger mig verkligen motivation att få jobba med honom och hjälpa till att utveckla hans spel, summerar Nikos.

En bra rekrytering för Bosse Andersson som kan välkomna Nikos till DIF samtidigt som Kjell Frisk  finns kvar på Kaknäs.
– Nikos är en väldigt ambitiös, målmedveten målvakstränare som jobbar hårt. Dessutom är han nyfiken och har varit väldigt omtyckt i sina tidigare klubbar. Han kommer att jobba till 70 procent hos oss och sedan kommer han att vara i IK Frej resterande tiden. Så han blir tillgänglig för båda klubbarna och kommer att ha en tillsvidareanställning, berättar Bosse.

För Kjell Frisks del blir det förvisso ett avslut men egentligen inget avsked eftersom han kommer att finnas kvar på Kaknäs framöver.
– ”Kjelle” ska ha ett stort tack för sina fina insatser som målvaktstränare, men han finns kvar hos oss som anläggningsansvarig på Kaknäs och försvinner inte iväg från föreningen. Behövs det assistans från honom i övrigt så är han ju alltid behjälplig, förklarar Bosse.

Läs intervju med Kjell Frisk här om avslutet som målvaktstränare.

Attachment

l