Nikos Gkoulios – i ständig utveckling

Nikos Gkoulios kom till Djurgården i december, samtidigt som Özcan Melkemichel och hans assisterande tränare Ivan Ristic tillsattes. Vi satte oss ner med Nikos för ett längre snack på Kaknäs om bland annat uppväxten i Grekland, om hur det kom sig att han hamnade i Sverige och om eventuella skillnader mellan hur svenska och grekiska supportrar beter sig. Nikos berättade också en del om hur det är att jobba med en av Sveriges bästa målvakter någonsin, Andreas Isaksson.

Nikos Gkoulios föddes i Grekland 1977 och var redan som barn intresserad av fotboll. Som många andra unga fotbollsspelare provade han på olika positioner på planen, men det var i målet han kände sig mest hemma. En av de största idolerna under uppväxten var den danske stormålvakten Peter SchmeicheI. I Grekland spelade Nikos bland annat sju säsonger i sin moderklubb Larissa innan han endast 29 år gammal avslutade sin spelarkarriär för att istället bli målvaktstränare i samma klubb. Huvudtränare i Larissa då var en välkänd walesare vid namn Chris Coleman, idag framför allt känd för att ha tagit sin hemmanation till stora framgångar under EM-slutspelet 2016.

Som för så många andra var det kärleken som lockade Nikos till Sverige, han har nämligen en svensk fru. 2013 bestämde sig familjen för att flytta permanent till Sverige, inte minst med tanke på att den grekiska ekonomin då varit i turbulens under en lång tid. Vid ankomsten till Sverige kunde Nikos inte mycket svenska alls, men efter några år i landet pratar han mer eller mindre flytande. När han får frågan om vilka som är hans starkaste sidor som målvaktstränare drar han lite på svaret.
– Det är svårt för mig att säga, det kanske är bättre att fråga målvakterna, eller Bosse och Özcan som värvade mig. Men jag är en sådan person som hela tiden vill utvecklas och lära mig nya saker, och det försöker jag självklart föra vidare till målvakterna som jag tränar. Jag är inte rädd för att pröva nya saker, men samtidigt kan det vara så att nya övningar inte passar våra målvakter, så då måste jag anpassa träningarna efter deras förmågor. För mig är det viktigt att hänga med i vad som händer i fotbollsvärlden så att vi hela tiden fortsätter att utvecklas i Djurgården.

”För mig är det verkligen ett drömjobb att vara här”

När Nikos kom till Sverige för fyra år sedan hamnade han via rekommendation i IK Frej, som då spelade i Division 1 Norra. Med Nikos i tränarstaben lyckades lilla Frej med konststycket att avancera till Superettan 2014, där man i år gör sin tredje raka säsong. Nikos har faktiskt inte helt lämnat Frej, utan jobbar fortfarande 30 procent av sin tid hos Täby-klubben. Den största delen av sin arbetstid ägnar dock Nikos åt Djurgården, som hörde av sig till honom under hösten 2016.
– För mig är det verkligen ett drömjobb att vara här, i en så pass stor klubb som Djurgården. Att dessutom få chansen att jobba med en sådan målvaktslegend som Andreas Isaksson, det är helt fantastiskt och verkligen en positiv utmaning för mig som målvaktstränare. Självklart är det stor skillnad att vara i Djurgården jämfört med IK Frej – det är en större organisation, det är bättre kvalitet på spelarna, det finns ett mycket större intresse från media och från publiken… och med det stora intresset kommer också en större press från supportrar. Men jag ser bara det som något positivt, jag gillar engagemanget från fansen. Efter att ha jobbat länge inom grekisk fotboll är jag såklart van vid engagerade supportrar, men jag upplever att man i Grekland inte riktigt respekterar gränserna som måste finnas mellan klubbar och fans. I Sverige känner jag att supportrar absolut uttrycker sina känslor och säger vad de tycker, men att det ändå i grund och botten finns en respekt för våra yrkesroller. Det här anser jag är en stor skillnad mellan svenska och grekiska supportrar.

”I mina ögon är Andreas en målvakt som aldrig blir riktigt nöjd.”

Att Andreas Isaksson skulle återvända till Djurgården var det kanske inte många som trodde, men till alla djurgårdares stora glädje blev drömmen verklighet sommaren 2016. Visserligen har många motståndarsupportrar försökt få det till att “Isak” inte håller längre och att han är för gammal och trött, men sin vana trogen säger han inte så mycket om det utan nöjer sig helt enkelt med att prestera på topp på fotbollsplanen istället. Nikos ser det som en stor ära att få jobba med honom.
– I mina ögon är Andreas en målvakt som aldrig blir riktigt nöjd – vilket är bra! Jag anser att han är Sveriges bästa målvakt, men det spelar ingen roll, han vill fortfarande bli bättre och vill hela tiden utvecklas. Som exempel kan jag nämna att vi efter varje insläppt mål sitter ner tillsammans efteråt och analyserar vad han kunde ha gjort annorlunda eller bättre i just den situationen. Han vill alltid hitta nya detaljer som kan hjälpa honom att bli en ännu bättre målvakt.
– För mig blir detta en personlig utmaning på ett sätt. Andreas håller som sagt otroligt hög kvalitet, så ibland blir det nästan svårt att hitta de där små detaljerna som han kan jobba med. Andreas är också positiv som person och väldigt öppensinnad, han vill alltid lära sig nya saker och välkomnar nya initiativ som kan ta honom vidare i hans utveckling. Han är definitivt den bästa målvakt som jag någonsin har jobbat med.

Precis som Andreas Isaksson är Djurgårdens andremålvakt också en återvändare – Tommi Vaiho tillhör numera Djurgården igen efter en sejour på fyra år i GAIS. Att Tommi känner sig hemma på Kaknäs är knappast något som behöver ifrågasättas. Nikos Gkoulios ser Tommi Vaiho som en viktig pusselbit i lagbygget, precis som tredjemålvakten Oscar Jonsson som tränar med DIF men i dagsläget spelar matcher med Enskede IK.
– Tommi är en fantastisk karaktär och människa. Han vet att han har Sveriges bästa målvakt framför sig i rangordningen, men det spelar ingen roll för honom. Han ger alltid 100 procent och vill alltid utvecklas, precis som Andreas. Detsamma gäller också Oscar Jonsson – han är ung, men han har höga ambitioner. Tillsammans hjälper våra tre målvakter varandra att utvecklas, och det är mycket roligt för mig att få vara en del av detta.

Nikos Gkoulios utgör en tredjedel av Djurgårdens nya tränartrojka för denna säsong. Huvudtränare är naturligtvis Özcan Melkemichel, och assisterande tränare är Ivan Ristic som även arbetat med Özcan i Syrianska och i AFC. Nikos tycker att samarbetet mellan de tre fungerar precis som det ska.
– Jag kände inte dem innan jag fick erbjudandet från Djurgården. Jag hade mött dem i samband med matcher tidigare när Frej mötte AFC i Superettan, men mer än så kände jag inte till dem. Både Özcan och Ivan har dock hjälpt mig mycket och verkligen välkomnat mig på ett bra sätt till Djurgården. Özcan respekterar min yrkesroll och ger mig utrymme att lägga upp målvaktsträningen på mitt sätt. Vi har en bra relation och ett gott samarbete!

Nikos är inte som vissa andra fotbollsspelare och tränare som inte alls tittar på fotboll när han är ledig. Tvärtom handlar även mycket om hans fritid om fotboll, inte minst med tanke på att två av hans tre barn utövar sporten. Ett av barnen är dessutom målvakt, vilket självklart glädjer Nikos. Han berättar gärna vidare om sin syn på svensk fotboll och dess supportrar.
– Jag måste säga att jag blev överraskad när jag upplevde mina första matcher på Tele2 Arena. Jag visste att det skulle vara bra stämning, men inte så bra. Djurgårdens supportrar lever verkligen för sitt lag och finns där och stöttar oss, oavsett om vi spelar på hemmaplan eller på bortaplan. Deras inlevelse är fantastisk och det ger alla oss som jobbar för klubben energi att fortsätta att kämpa och utvecklas.

Rent allmänt trivs Nikos och hans familj väldigt bra i Sverige och han har inga planer på att inom en närliggande framtid återvända till Grekland för att jobba där. Han ser sitt engagemang i Djurgården som långsiktigt och något han vill bygga vidare på under en längre period.
– Jag är mycket nöjd med läget som det är nu, både med att leva i Sverige och att jobba i Djurgården. Jag vill vara här länge och jobba tillsammans med målvakterna för att bygga något stort. Drömmen är såklart att vinna någon titel med Djurgården eller att få komma ut och spela i Europa med klubben. Att få spela en europeisk cupmatch mot ett grekiskt lag skulle verkligen vara något speciellt för mig…

Attachment

l