Nio landslagsspelare i DIF

Det är rejäl landlagsrepresentation just nu i Djurgården med hela nio spelare kallade till nationellt uppdrag: Gustav Engvall, Jakob Une Larsson och Kerim Mrabti i svenska U21-landslaget – där även Jonathan Augustinsson är aktuell för nya U21-landslaget – samt Felix Beijmo, Besard Sabovic och Joseph Ceesay som alla är med i P19-landslagets 25-mannatrupp inför EM. Dessutom har Aliou Badji varit iväg och spelat U20-VM med Senegal (förhoppningsvis tillbaka på lördag och därmed derbyaktuell) medan Tino Kadewere var kallad till Zimbabwes samling inför ACN-kvalet mot Liberia, dock tvingas Tino lämna återbud på grund av skada.

Onekligen en välfylld lista och ett kvitto på hög kvalitet i truppen vilket givetvis gläder sportchef Bosse Andersson.
–  Det är jättekul och det visar tydligt att vi har många bra fotbollsspelare i ett starkt lag. Det är också glädjande att vi har spelare som representerar i många olika landslag. En styrka för vår förening, förklarar Bosse som dock är medveten om att till exempel Felix Beijmos medverkan i EM i Georgien kommer att innebära att han missar DIF-matcher i början av juli.
– Vi hade den diskussionen när han kom hit och vi visste om det när vi värvade honom. Då hade de precis gått till EM-slutspelet så det är klart att den frågan var uppe. Så vi står fast vid det vi sa när vi värvade honom att vill han spela EM så får han göra det. Vi har alltid en diskussion i sådana här frågor och det är vårt uppdrag som förening att kunna hantera det eftersom vi har bra fotbollsspelare. Det är viktiga signaler för de här unga killarna och vi tjänar på det långsiktigt.

Förutom de flitigt omskrivna U21- och P19-uttagningarna till respektive EM presenterades även Roland Nilssons trupp till det som blir det nya U21-landslaget med spelare födda 1996 eller senare. Där återfanns Jonathan Augustinsson som hade på känn att han kunde vara aktuell men som ändå blev väldigt glad över uttagningen.
– Det är jäkligt kul att få en möjlighet att visa upp sig i ett landslagssammanhang. Jag hade fått höra lite om att jag kunde vara aktuell så det var roligt att få beskedet. Jag känner en del spelare i laget rätt bra, 96:orna som jag varit på läger med och sedan är det några Stockholmskillar med också. Utöver det är det några som jag inte känner alls men det blir kul att träffa nya människor, säger Jonathan.

När det gäller truppen till U21-EM fanns tre djurgårdsspelare – plus Simon Tibbling – representerade och ett namn som inte var alltför överraskande var Jacob Une Larsson som har varit med hela vägen och spelat laget till slutspelet i Polen.
– Jättekul att vara uttagen och med tanke på vad den förra generationen gjorde så förstår man vilken lycka det här kan innebära, säger Jacob som snabbt påpekar att förutsättningarna är annorlunda den här gången.
– Det är två helt olika lag och det är bara Simon Tibbling kvar av dem som spelade förra EM-turneringen. Så jag känner inte att vi har någon sådan press på oss men det är klart att vi åker dit med inställningen att vinna.

Innan avfärd väntar dock derby mot Hammarby för Une Larsson. En match som han verkligen ser fram emot.
– Det var j-ligt nära sist och nu ska vi ta ett steg till på söndag och vinna skiten, poängterar ”Jake” som inte lägger alltför stor vikt vid frågan om Hammarbys form och uppställning på söndag.
– Det spelar inte så stor roll inför derbyn hur en säsong har sett ut innan utan det är alltid en ny match. De har en ny tränare, det är ungefär det jag vet. Alla de yttre faktorerna brukar inte spela så stor roll i derbyn utan det är alltid ett taggat lag man möter.

Även Gustav Engvall var ett inte alltför otippat namn i EM-truppen men det kunde blivit annorlunda om det inte hade löst sig med Djurgården.
– Det var skönt att jag dök upp där på listan efter min tid i England och det har säkert betytt mycket att jag kommit hit och fått spela. Det är bra för mig och för laget att jag får spela matcher nu och för Håkan (Ericsson) är det lättare att veta vad man får. Så jag är jätteglad över att vara med, berättar Gustav som har bra koll på sina kommande lagkamrater.
– Jag har varit med hela vägen och det är den stommen som är kvar, ett skönt gäng.

Sveriges grupp i EM bjuder inte på några genvägar utan det blir tre svåra nationer som Gustav och hans lagkompisar ställs inför.
– Det kommer att bli tufft. England, Polen och Slovakien är tre starka lag så vi måste prestera på topp om vi ska gå vidare.

Men först är det som sagt derby som gäller och det lär spekuleras en del i hur det ser ut med den Engvallska målformen inför söndagen.
– Den ska upp lite nu. Det har varit några matcher som gått utan mål och mot AFC vann vi visserligen men spelet måste upp. Det är dags för att smälla in några baljor nu och det vore gott med en derbyseger innan uppehållet.

Hammarby anno 2017 är svårbedömt enligt Gustav som har sett flera sidor av de grönvita under säsongen.
– De är duktiga men de blandar och ger. När de är bra är de riktigt bra men sedan finns det svagheter som vi ska kunna utnyttja, säger Gustav som inte lägger för stor vikt vid avstängningarna i Hammarby där tränare Jacob Michelsen hamnar på läktaren bredvid Arnór Smaráson och Richard Magyar.
– Det är väl aldrig bra för ett lag att inte ha tränare på bänken så det kanske kan gynna oss på något sätt. Sedan har de några bra spelare borta också men vi vet att de har en bra trupp. Men det är inget vi ska tänka på utan vi måste först och främst fokusera på vårt.

Attachment

l