Östersund starkast på Jämtkraft Arena

Östersunds FK-Djurgården 2-1 (1-1)

1-0 Sam Mensah (23)
1-1 Kevin Walker (31)
2-1 Douglas Bergqvist (49)

Varningar DIF: Othman El Kabir, Andreas Isaksson
Domare: Andreas Ekberg
Publik: 5647
Laget:
Andreas Isaksson
Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck
Felix Beijmo (Radetinac, 46), Kevin Walker, Kim Källström, Othman El Kabir (Badji, 72)
Magnus Eriksson (Jawo, 87), Kerim Mrabti
Avbytare: Tommi Vaiho, Jonathan Augustinsson, Marcus Hansson, Jesper Karlström, Haris Radetinac, Aliou Badji, Amadou Jawo.

Matchrapport:

Ett så gott som totalrenoverat Östersund tog hand om alla tre poängen på Jämtkraft Arena i en match där DIF inte fick spelet att stämma.

Efter två raka segrar sedan omstarten väntade en knepig bortamatch för Djurgården mot ett Östersund med en svit på sex obesegrade allsvenska matcher. Özcan Melkemichel och tränarteamet hade gjort en förändring i startelvan där Felix Beijmo var tillbaka efter sjukdom – men den här gången som höger yttermittfältare medan Niklas Gunnarsson fortsatte i rollen som högerback.
– Vi spelar Felix i en lite ovan position idag men jag tror att vi kommer att få nytta av hans egenskaper, kommenterade Özcan matchningen för C More.

För hemmalaget del fick ett antal välmeriterade namn vila (två spelare fanns kvar från laget som slog Galatasaray) med tanke på det täta matchningen i Europa-spelet men det hindrade inte ÖFK från att ta initiativet i matchen efter en lite avvaktande inledning. Framför allt Jamie Hopcutt hotade framåt med ett hyperfarligt inspel och ett lurigt skott kort därpå som Andreas Isaksson dock greppade säkert.

De passningsskickliga jämtarna bjöd dock på enstaka blottor bakåt och efter en misslyckad push up vid en Källström-frispark fick Jacob Une Larsson stå omarkerad och måtta i straffområdet. Skottet gick tyvärr rakt på Andreas Andersson i Östersunds mål.

Bättre bollträff på fast situation fick dessvärre Sam Mensah när hemmalaget fick hörna i 23:e minuten. Mensah kunde relativt obevakad nicka in ett ledningsmål för ÖFK och uppförsbacken var ett faktum.

Ännu värre kunde det blivit om inte Isaksson räddat Johan Bertilssons skott kort därpå men lite positiva tendenser skulle komma med halvtimmen spelad. Othman El Kabir slog ett vänsterinlägg där Kevin Walker snappade upp andrabollen och dunkade in kvitteringen via ett ben på en Östersundsförsvarare.

DIF följde upp med en ny chans kort därpå där Jonas Olsson kolliderade med Östersunds målvakt Andreas Andersson som tvingades till ett byte i 38:e minuten. In kom Aly Keita som fick inleda med att rädda ett lurigt vänsterskott får El Kabir men Östersund var det bättre laget totalt i halvleken och både Jamie Hopcutt och Johan Bertilsson kunde mycket väl ha satt ett ledningsmål innan halvtidpausen – i det sistnämnda fallet var det Elliot Käck som agerade räddande ängel med en blockerande fot i sista stund.
– Vi gör ingen bra halvlek. Vårt försvarsspel är för passivt och vi tillåter Östersund att ha mycket boll. Vi måste gå ut och vara mer aggressiva i andra halvlek, kommenterade Özcan Melkemichel i pausen.

Ett byte blev det inför andra halvlek när Haris Radetinac kom in istället för Felix Beijmo. Dessvärre blev det en kärv start när Douglas Bergqvist omringad av tre DIF-spelare kunde tåa in en frispark från höger.

Uppförsbacke igen och Djurgården hade visserligen mera bollinnehav nu men det var fortfarande svårt att ta sig fram till de heta lägena. De fasta situationerna gav mest och Magnus Eriksson var nära efter en frisparksvariant. Strax efter kom bästa kvitteringsmöjligheten när en helt fri Haris Radetinac inte fick träff med pannan på Othman El Kabirs välavvägda inlägg.

Nästa drag i jakten på utjämning blev Aliou Badji som kom in i med tjugo minuter kvar och som omgående hade ett hyfsat försök med ett skott i boxen. Djurgården forcerade nu med Jonas Olsson uppflyttad som target och en del chanser skapades. Ett riktigt bra läge fick Kevin Walker efter pass från Kerim Mrabti men Kevin fick ingen bra träff med vänstern och bollen rullade utanför.

Jakten fortsatte men det blev ofta hafsigt med en hel del felbeslut samt missade passningar och efter tre övertidsminuter blåste domare Andreas Ekberg av matchen där Östersund plockade hem en trepoängare och avancerade förbi Djurgården i tabellen.

Tungt för laget och de tappra tillresta DIF-supportrarna i det kalla regnet och Özcan var givetvis inte nöjd med insatsen.
– Vi kommer inte upp i tillräckligt bra standard för att kunna störa Östersund. Vi gör ingen bra match och alla är besvikna så nu måste vi rannsaka oss själva, konstaterade Özcan som provade olika varianter av uppställningar under matchen.
– Det går alltid att göra saker annorlunda men man tar ut ett lag som man tror på och sedan går man ut och kör. Vi gör lite förändringar för att få lite liv i saker och ting. Det funkade inte och mot slutet var vi tvungna att spela lite desperationsfotboll med Jonas på topp. Vi fick några situationer men vi måste kunna hantera sådana lägen bättre med lite mer kvalité och mindre chansbollar. Nu får vi titta på matchen och dra lärdomar av det här och sedan ta nya tag när vi möter Östersund igen på söndag på Tele2 Arena.

Attachment

l