Övertidsdrama i Europa League-kvalet

Djurgården – FC Mariupol 1-1 (0-1)

0-1 Serhiy Yavorskyi (15)
1-1 Aliou Badji (90+4)

Domare: Zelinka
Varningar DIF: Kevin Walker, Jonathan Ring, Jonas Olsson
Publik: 11 200

Laget:
Andreas Isaksson (k)
Niklas Gunnarsson (Jacob Une Larsson, 65), Erik Johansson, Marcus Danielson, Jonathan Augustinsson
Jonathan Ring, Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström (Kevin Walker, 72), Haris Radetinac (Jonas Olsson, 77) Aliou Badji, Kerim Mrabti
Avbytare: Tommi Vaiho, Johan Andersson, Jonas Olsson, Jacob Une Larsson, Kevin Walker, Dzenis Kozica, Edward Chilufya

Matchrapport:

Ett nickmål på övertid räddade ett oavgjort resultat i Djurgårdens hemmamatch mot Mariupol i kvalet till Europa League. Målgöraren Aliou Badji var även nära att bli segerskytt i slutsekunderna men den gången träffade bollen stolpen.

– Jag hade otur men det var svårt att få till ett bra avslut där. Jag gjorde mitt bästa men bollen kom in väldigt hårt framför mål, sa Badji efter matchen.

En hörna i slutet av första halvlek såg länge ut att ge gästerna från Ukraina segern. När Djurgården för en gångs skull tappade kontrollen i försvarspelet och missade både bollen och markeringen blev bestraffningen hård. Med ryggen mot målet kunde Serhiy Yavorskyi nicka bollen utom räckhåll för Andreas Isaksson. Mycket snöpligt för Djurgården som var det bättre laget på planen. Med lite bättre kvalitet kunde spelövertaget gett utdelning i form av ett par mål.

– Jag tycker att vi skapade målchanser och hittade de ytorna som vi pratade om innan matchen men vi vi skulle ha utnyttjat det effektivare kring ”boxen” och haft ett högre bolltempo, sa DIF-tränaren Özcan Melkemichel.

Efter en avvaktande första kvart där Mariupol stundtals låg ganska högt i sin press började Djurgården att ta över matchen för att så småningom även skapa lägen för ett ledningsmål. Aliou Badji hittade Haris Radetinac med ett kraftfullt inspel men skottet täcktes till hörna. Bara minuten senare kom Kerim Mrabti i läge efter ett bra samarbete med Jonathan Ring, men bollen hamnade för nära målvakten Rustam Khudzhamov. I den 26:e minuten kom nästa bud på ett Djurgårdsmål när en framrusande Jonathan Ring snodde åt sig bollen från en halkande Mariupolförsvarare. Ring gick på eget avslut som hamnade ett par meter utanför den bortre stolpen.

– Jag tycker att vi gör en bra första halvlek och skapar många chanser även om vi inte är så effektiva. Men det är klart att målet som vi släpper in på en fast situation inte får ske, sa Kerim Mrabti.

Djurgården repade snabbt mod efter Mariupols oväntade mål och jagade en kvittering innan halvtidsvilan. Aliou Badji fick den bästa möjligheten i minut 43 sedan Jesper Karlström vunnit tillbaka bollen, men än en gång hamnade ett blårandigt avslut utanför målramen.

I den andra halvleken såg det ofta ut som att Mariupol spelade med två ytterbackar på varje sida. Djurgården fick också betydligt svårare än tidigare under matchen att anfalla på kanterna. Det väntade trycket mot gästernas mål dröjde även om det fanns en hel del goda intentioner i offensiven. När bollarna kom in i Mariupols straffområde var nästan alltid målskytten Serhiy Yavorskyi i vägen. Det råder inget tvivel om att han var en av planens bättre spelare.

Drygt 11 000 på läktarna gjorde sitt allra bästa för att hjälpa Blåränderna i kvitteringsjakten. Badji fick ett riktigt bra läge efter en dryg timmas spel och en magnifik nickpassning av Kerim Mrabti men avslutet togs tidigt och blev aldrig riktigt farligt. Inbytte Jacob Une Larsson var aktiv på högerkanten och lyfte in flera farliga inlägg. Även Kevin Walker och Jonas Olsson sattes in för att skapa ett större tryck, inte minst på fasta situationer.

– Vi fick inte ut något av våra inlägg och då tog vi in Jonas Olsson som är en stark huvudspelare bredvid Badji för att få in lite mer tyngd, sa Özcan Melkemichel.

Bortalaget gick på knäna samtidigt som Djurgården behöll tålamodet. Laget har gjort bättre matcher i år men förtjänar beröm inte minst för slutforceringen. I den 94:e minuten kom den mycket välförtjänta utdelningen sedan Une Larsson och Mrabti opererat med bravur på högerkanten. Inlägget hamnade precis framför Aliou Badji som lyckades hålla nere bollen som for in mellan benen på Rustam Khudzhamov.

Jublet var stort men dramat var inte över. I den 96:e minuten slog Kevin Walker en högklassig frispark som Marcus Danielson nådde högst på. Badji höll sig framme framför mål igen men hans skarv träffade stolpen.

– Det kunde ha blivit ett segermål men vi fick ändå in en viktig kvittering och det förtjänade vi vid det laget, konstaterade Özcan Melkemichel utan att någon sa emot honom.

Slutresultatet 1-1 innebär att Djurgården måste göra mål i returen i Ukraina för att gå vidare. Vid 0-0 vinner Mariupol på fler bortamål men DIF-tränaren har goda förhoppningar.

– Det är klart att det säkert kommer att bli en annan matchbild än idag men vi vet att vi är ett bra lag och vi ska komma väl förberedda. Vi gör en bra match i dag som vi till stor del kontrollerar men när vi analyserar den kommer vi säkert att hitta saker som vi kan göra bättre, framför allt är det effektiviteten på sista tredjedelen.

Returen spelas på torsdag den 2 augusti i Odessa med avspark 20.00.

Attachment

l