”Kan stärka sammanhållningen”

Det har gått snart fyra månader sedan Patrik Sundqvist intervjuades om initiativet med lokala Djurgårdsgrupper på Facebook. Nu finns det drygt 40 lokala Facebookgrupper med sammanlagt över 5000 medlemmar (se listan med alla grupper här).

– Flera grupper har tagit fram logotyper och souvenirer och det har redan anordnats spontana pubsamlingar, berättar Patrik och fortsätter:

– Vi har tagit fram en sajt som kommer att uvecklas framöver på domänen djurgardsfamiljen.se och vi har gjort intervjuer med flera av de lokala gruppernas administratörer för att höra om hur uppstarten har varit och vilka planer som finns framöver.

Patrik Sundqvist är själv en av tre administratörer för Västerortsgruppen som är mycket aktiv. Det finns planer på att ställa upp med ett lag till Järnkaminernas fotbollsturnering Kaknäscupen och närmare 30 personer har meddelat att de kommer till den lokala pubsamlingen innan matchen mot Kalmar nästa söndag den 19 augusti.

– Det vore ett grymt statement om vi kunde fylla pubar runt om i Stockholm med djurgårdare som sedan åker i samlad trupp in till Tele2 Arena. Det skulle visa att vi kommer från hela Stockholm, att vi verkligen är hela Stockholms lag. Så om man inte vill riskera att missa en skön pubsamling i området där man bor gör man bäst i att omedelbart gå med i sin lokala grupp.

Det finns även långt gångna planer på ett samarbete med Järnkaminerna för att boka ortsbussar till bortamatchen mot Örebro den 28:e okt. Bussarna avgår från den lokala orten dit de även åker efter matchen.

– Detta har potential att bli riktigt häftigt och förhoppningen är att många som kanske inte brukar åka med JK-buss till bortamatcher tar tillfället i akt att åka buss med andra djurgårdare från området där man bor. Det kan stärka sammanhållningen inom Djurgårdsfamiljen avsevärt!

Ni gjorde nyligen en längre intervju med Niklas Gunnarsson, är detta något ni planerar att göra mer av framöver?
– Ja absolut! Initiativet med de lokala Facebook-grupperna smälte samman med ett annat initiativ med syftet att producera Djurgårdsrelaterat innehåll för att stärka Djurgårdens varumärke och dra mer folk till matcherna. En del i detta är en intervjuserie som vi har valt att kalla ”Djurgårdsfamiljen möter” där vi träffade Gunnarsson i första avsnittet. Planen är att det ska produceras många fler avsnitt framöver. Totalt är vi i dagsläget ett gäng på ca 20 personer som står bakom initiativet med ”Djurgårdsfamiljen” och det finns stor kompetens inom områden såsom marknadsföring, PR, sociala medier, videoproduktion m.m. Är man djurgårdare och vill hjälpa till på något sätt så får man gärna ta kontakt med oss (framförallt vore det trevligt om fler tjejer engagerade sig)!

Något annat spännande du vill berätta om?
– Ja, något jag verkligen brinner för är att skapa nästa generations djurgårdare. Via kontakter med Djurgården så har vi skapat något vi kallar Djurgårdsfamiljens biljettfond där vi via de lokala grupperna kan distribuera gratisbiljetter till barn och ungdomar. Via kontaktnäten hos alla som är med i grupperna kan man lätt hitta personer som jobbar på skolor, inom föreningslivet, på barnsjukhus, fritids och liknande för att distribuera biljetter till barn och ungdomar som annars inte hade fått möjlighet att gå och kolla på Djurgår´n. Jobbar man med barn och ungdomar på något får man gärna ta kontakt med oss, vi har skapat en mailadress för detta ändamål som är biljettfonden@djurgardsfamiljen.se.

Finns det grupper för alla orter nu?
– Nej det saknas fortfarande många, och jag vill poängtera att detta initiativ bara är i startskedet fortfarande så det är absolut inte för sent att skapa en grupp för sin ort. Det är bara att skapa en ”Sluten grupp”, bjuda in sina Djurgårdsvänner från området och sedan höra av sig till oss så lägger vi upp länk till gruppen på sajten samt sprider i våra sociala medier.

På tal om sociala medier, hur hittar man er lättast?
Facebook: facebook.com/djurgardsfamiljensthlm/
Youtube: youtube.com/channel/UCPRDVwY_XonMuVrYMi-D_sg
Twitter: twitter.com/Djurgardsfamilj
Instagram: @djurgårdsfamilj

Avslutningsvis, är det något du vill säga till de som läser det här?
– Jag vill poängtera att det är vi alla som är ”Djurgårdsfamiljen”, och det här initiativet är bara ett försök att kanalisera det engagemang som finns för att göra bra saker för Djurgår´n. Vi behöver all hjälp vi kan få så alla som vill hjälpa till på olika sätt är mer än välkomna att höra av sig!

l