Pressröster om DIF 2018

Årets första DIF-träning bevakades som sig bör av ett antal sportjournalister och trots att säsongen precis startat upp fanns det ändå anledning att göra en avstämning kring  vad man kan förvänta sig av Djurgården 2018?
Här är några röster:

Lars Grimlund, Dagens Nyheter
– Sett till det vi vet nu känns det väl lite sådär. Det var ju stabilt i fjol och förhoppningen är att det ska vara så i år också. Men man har ju blivit av med Magnus Eriksson och Kim Källström och det är tunga tapp. Samtidigt har man fått in tre mittfältare och det återstår att se om någon utav dem kan axla Källströms mantel. Kim var ju viktig men samtidigt sjöng han ju lite på sin sista vers så man kanske inte ska överdriva hans betydelse för laget. Nu finns det nytt och fräscht manskap samtidigt som det finns många duktiga spelare kvar, så kanske kan man vara med och slåss om en europaplats. Guld kanske inte är aktuellt med tanke på Malmö FF men en topp 4-placering bör kunna vara tänkbart. Sedan vore det ju kul om det kom in ytterligare något spektakulärt namn i truppen som lyser upp lite extra.

Vilken eller vilka spelare kommer att lyfta lite extra i år?
– Det är ju tidigt och det är svårt att få en hundraprocentig koll men Dzenis Kozica har jag ju sett en del i Jönköping. Kanske är han en sådan kille som lyfter ytterligare i år? Sedan finns det ju många andra intressanta namn som Haris Radetinac till exempel. Han fick inte så mycket speltid förra året men var väldigt bra innan han blev skadad, så det vore kul om han kunde komma tillbaka i den formen igen. Blir det så kommer man inte att sakna Magnus Eriksson lika mycket. Utöver det kommer ju Kevin Walker att få ett större förtroende och ta ett större ansvar och så har vi Jacob Une Larsson som jag alltid har gillat sedan BP-tiden. Han spelar ju i landslaget nu och har växt ut ordentligt i försvaret så många av de som redan finns i laget kommer säkert att ta ett steg till.

Anel Avdic, Expressen
– Det må vara tidigt på säsongen men jag tror att Djurgården kommer att behålla sin plats som ett topp 5-lag. Sedan hänger det mycket på vad Bosse Andersson hittar på under januarifönstret. Källström, Käck och Eriksson ska ersättas där framför allt Mange poängmässigt blir extra svår. Men får man igång spelare som gör de poäng och assist som Mange stod för, och samtidigt hittar en fullgod ersättare till Gustav Engvall, så tycker jag att Djurgården har ett så pass slagkraftigt lag att man ska kunna vara med och fightas om europaplatserna. Om det sedan blir ett race om SM-guld hänger på vad som händer under de sista månaderna. Spetsen som man tappat ska som sagt ersättas men sett till vad Bosse har gjort förut så tror jag inte att det är något att vara orolig för. Många DIF-supportar kanske deppar lite över att man tappat Mange och Kim. Men samtidigt har man allsvenskans kanske bästa sportchef, en oerhört stabil ekonomisk grund att stå på och många nya spelare så det finns verkligen framtidshopp. Så låt Bosse sköta sitt så kommer det att gå bra för Djurgården.

Vad tror du om nyförvärven?
– Det är jättespännande namn. Kozica hade ett par fina år i J Södra, en teknisk och spelskicklig mittfältare som kan göra mycket poäng. Så kanske är det Dzenis som ska ersätta Mange Eriksson i poängrollen? Hampus Finndell har jag sett för lite av men det jag hört läst om honom är att det är en spelskicklig mittfältare som är trygg med bollen. Han kan fördela bollar och vara spelmotor och nu när Kim Källlström lagt av tror jag att vi kommer att få se mycket av Finndell under den allsvenska säsongen. Jag tror att Özcans plan är att få in honom på sikt på mittfältet bredvid Kevin Walker.  Sedan har vi Jonathan Ring som är en jättefin spelare med bra bredd. Men det känns ändå som att man behöver en anfallare in i laget. Vi får även se vad som händer kring Kerim Mrabti, det finns ju mycket intresse kring honom och tappar man honom blir det en del frågetecken. Men sett till det Djurgården har plockat in hittills ser det intressant ut. Vi får inte glömma bort att nämna Johan Andersson men det ser jag som en långsiktig plan. Felix Beijmo gjorde en jättefin säsong ifjol och det finns säkert många klubbar som följer honom och man vet aldrig vad som händer i sommar. Då är ju Johan en fin spelare att ta in och han kom som Bosman och kostade ingenting. Så Bosse har spelat sina kort rätt hittills med fyra tidiga värvningar som alla är med när man drar igång, det är starkt.

Martin Peterson, Fotbollskanalen
– Som alltid med alla lag i det här läget – bortsett från Malmö FF som ju är tidigt ute – så är det ovisst. Skyttekungen och Kim har lämnat och det går inte att blunda för det, de måste ersättas. Djurgården har påbörjat en resa som blev bra förra året rent resultatmässigt med en topp 3-plats. Men då vill man ju alltid bli bättre. Det kanske kan bli svårt i dagsläget med de tappen som har varit men det finns ingenting som säger att det inte går att göra något åt. Så jag väntar mig väl att DIF är ett topplag även i år, sedan vad det innebär är svårt att säga just nu.

Hur ser du på de nyrekryteringar som Bosse gjort?
– Spännande och en bra start på att försöka täppa till lite luckor i laget av de kvaliteterna som försvinner. Jonathan Ring är en bra yttermittfältare och Dzenis Kozica kan ju användas lite överallt. Sedan är jag personligen nyfiken på Hampus Finndell som känns väldigt lovande. Frågan är om han är mogen för 25 matcher i Allsvenskan redan i år? Men där har nog Djurgården mycket att se fram emot i framtiden i alla fall. Det varje snack om att Groningen skulle lyfta upp honom till A-truppen under sommaren och det säger ju en hel del. Dessutom har högerbacken Johan Andersson tillkommit i laget och det är en stabil allsvensk värvning.

Attachment

l