Riddez inför premiären


På söndag är det premiär i Damallsvenskan och Djurgården möter Piteå borta. Joel Riddez berättar om läget inför matchen.

Joel, din försäsong som tränare för Djurgården är över, hur har det varit?
– Bra tycker jag, vi har varit relativt skadefria och fått träna på. Vi har provat lite olika sätt att spela fotboll på i träningsmatcherna och de fyra tävlingsmatcher vi haft i Svenska cupen och i Stockholm cup har vi vunnit. Vi har några småskavanker, men det är ingen större fara med det. Det är klart att det är ett helt annat motstånd vi ställs mot nu i Damallsvenskan, men jag tycker att vi ligger bra i fas.

Landslagsspelaren Emilia Appelqvist skadade sig i vintras och är borta hela säsongen, hur har ni jobbat med det?
– Det ställde till det från början, men nu har vi haft en hel försäsong utan henne och det är bara att ställa in sig på det och så får andra kliva fram. Det är spelarna förberedda på och det kommer vi att lösa.

Vad tycker du att du har satt för prägel på laget?
– Jag tycker att vi har en spännande trupp med framför allt många offensiva spelare, vi har även fått in offensiva spetsspelare under vintern och vi är nog lite mer offensivt balanserade i år jämfört med förra året. Förhoppningsvis kommer vi att få föra många matcher, spela en hel del anfallsfotboll och kunna utnyttja farten på våra spelare där framme. Samtidigt ska vi  behålla grunderna försvarsmässigt där mycket ligger kvar sedan förra året.

Du var ny inom damfotbollen när du tog uppdraget, har du skaffat dig en bättre bild av motståndarna och konkurrensen?
– Jag tycker att bilden av vad vi kan och vad andra lag kan blir klarare för varje vecka. Visserligen är det första gången jag är med och möter många av de här lagen, men jag har till exempel sett söndagens motståndare Piteå både live och på video. Bilden börjar klarna och jag är rätt klar med vad vi ska göra på söndag.

På söndag börjar allvaret med premiär i Damallsvenskan borta mot Piteå. Hur ser du på matchen?
– Det är ju en av de tuffaste bortamatcherna man kan ha, de tappade inte många poäng hemma förra året. De har en jättetydlig spelidé, vet exakt vad de ska göra och jobbar hårt för varandra, så det är ett tungt lag att möta. Samtidigt har vi inte mycket att förlora i en sån premiär utan det är en rolig utmaning för oss. Och det finns absolut möjlighet att knipa poäng där, det är målsättningen.

Sedan väntar Rosengård hemma på Stadion redan på onsdag. En tuff och krävande start.
– Man får nästan se de här matcherna i ett block eftersom det bara är två dagar emellan och det är inte säkert att vi spelar samma elva i båda matcherna. Fördelen med försäsongen är att alla verkligen har fått spela och är inkörda på hur vi spelar, så alla kan gå in och spela om det behövs. Men Rosengård är också en otrolig utmaning, det är kanske den svåraste hemmamatchen vi har. Jag har inte fokuserat så mycket på dem ännu och hemmaplan betyder dessutom att det blir lite mer vår egen idé som gäller. Jag ska kolla upp dem mer, men nu fokuserar vi på söndagen och Piteå så får vi ta nästa match sen.

Premiären mot Piteå spelas på söndag 15:00 i Piteå.

Hemmapremiären mot Rosengård spelas på onsdag 19:00 på Stockholms Stadion.
Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

l