Riddez inför sommaravslutningen

Joel, ni har haft ett tre veckors uppehåll som snart är över, kom uppehållet lägligt för er?
– Det gjorde det. Vi avslutade med tre matcher på åtta dagar och vi hade lite slitna spelare, nu har vi kunnat justera lite i träningsmängd. Däremot kommer vi inte få tillbaka någon spelare till omstarten utan vi kommer att få jobba med ungefär samma spelare. Men vi känns fräscha nu inför de fyra viktiga och tuffa matcherna vi har innan vi tar sommaruppehåll.

På de sju matcher ni spelat i serien har ni tre segrar, en oavgjord och tre förluster. Hur ser du på vårsäsongen resultatmässigt?
– Vi får väl ta med Svenska Cupen där vi vann vår grupp och förlorade en jämn semifinal mot Rosengård. Tillsammans med de allsvenska matcherna så är det väl godkänt poängmässigt även om vi hade hoppats på lite fler poäng. Det finns en del faktorer som påverkat att vi kanske inte fått med oss alla resultat, som skador och andra saker. Men jag tycker verkligen att spelarna har krigat på och vi har ett utgångsläge där jag tror att vi kommer att bli bättre ju längre säsongen går.

Och om du tittar på prestationen efter de förutsättningar ni haft?
– Varje match lever ju lite sitt eget liv. Vissa matcher har vi spelat riktigt bra fotboll, men det har blivit hackigt på grund av skadorna som kom precis innan serien startade, på kort tid försvann tre stycken forwards. Innan säsongen kunde vi spela med två tydliga forwards, sedan fick vi göra om lite i spelsystem och några har hamnat i lite nya roller. Det är ju inte bara att trycka på en knapp. Utifrån det tycker jag att vi har gjort det bra, men jag hoppas att vi kan prestera ännu bättre framöver.

Det är klart att det påverkar med tre forwards borta, vi har bara 16-17 spelare totalt.

Berätta lite mer om skadorna och hur ni fått jobba utifrån de förutsättningarna.
– Under försäsongen spelade vi med två forwards och en tia bakom, det fick vi ett bra press- och djupledsspel av. Då hade vi Mia Jalkerud tillsammans med Jenna Hellström eller Tempest-Marie Norlin längst fram, men de två sistnämnda har inte varit tillgängliga under säsongen. Sedan hade vi Julia Westergren som var tillbaka från en korsbandsskada och gjorde det bra, men hon fick en smäll på knät och fick gå tillbaka till sin rehab. Nu har 16-åriga Tilde Lindevall gått in och gjort det väldigt bra, hon startade senast mot Hammarby. Men det är klart att det påverkar med tre forwards borta, speciellt då damtruppen är ganska tunn, vi har bara 16-17 spelare totalt. Utifrån det har dock spelarna verkligen mobiliserat och krigat för varandra och det är ett ordentligt sammansvetsat gäng nu.

Vad är du mest nöjd med under de här matcherna?
– Grunden i försvarsspelet har varit bra, de mål vi har släppt in har framför allt varit på fasta situationer. Vårt presspel och hur vi ligger i försvarspositioner har i stort sätt varit bra hela tiden, det tar vi med oss. Sen tar vi med oss kampmoralen. Vi hade två raka förluster när vi åkte ner till Kalmar och där hamnar vi i underläge efter någon minut men lyckas vända till seger. Det är ett ambitiöst lag med väldigt mycket vilja och drivkraft och jag tycker att vi blir lite bättre för varje träningsvecka.

Inte helt enkelt att hitta rätt spelare, men det är ambitionen.

Under sommaren väntar ett transferfönster, blir det några förändringar i truppen?
– Det kommer det att bli i och med att Malin Diaz är borta hela året och troligtvis även Jenna Hellstrom, det är två offensiva spelare som vi behöver ersätta. Sedan är det inte helt enkelt att hitta rätt spelare, men det är ambitionen.

Hur ser du på fortsättningen av serien?
– Först ska vi avsluta de här fyra matcherna innan sommaruppehållet på ett bra sätt och ta en del poäng. Kan vi göra det, få tillbaka en del spelare och ta in några nya så tror jag att det kan bli en väldigt bra höst. Men nyckeln för oss nu är att komma väl ut ur de här fyra matcherna.

 

Joel om skadeläget

Tempest-Marie Norlin
Hon bröt foten mot Örebro i cupen. Rehaben har gått väldigt bra, hon har varit väldigt proffsig och skött allt. Förhoppningsvis kan hon gå på boll någon gång nästa vecka, men det är svårt att veta när hon kan maxbelasta. Kanske, kanske kan hon vara med i sista matchen innan uppehållet, men jag räknar med henne först efter sommaruppehållet.

Malin Diaz
Malin har opererat sitt avslitna ledband. Operationen gick som det skulle men läketiden är ungefär sex månader vilket gör att säsongen i princip är över innan hon är tillbaka. Däremot är det ju inte en korsbandsskada och inget som hon bör dra med sig in i nästa år. Jag tror mycket på Malin och hoppas att vi har med henne nästa år och att hon kan få en riktig utväxling då.

Ingrid Ryland
Hon fick en kraftigstukning i foten med uttänjda ledband. Hon kör rehab ordentligt och det är svårt att säga när hon är redo. Kan hon spela någon match innan uppehållet så är jag glad, men främst räknar jag med henne efter sommaren.

Jenna Hellstrom
Jenna är i Kanada på grund av privata skäl och det är tveksamt om hon kommer tillbaka. Just nu är det ingen spelare jag räknar med.

Filippa Pettersson
Filippa drog korsbandet förra året och hade en tuff rehab där det inte läkte som det skulle. Nu är hon i full rehabträning och målet är väl att kunna gå på boll i slutet av augusti.

Julia Westergren
Ligger ungefär i samma fas som Filippa. Hon var i full träning efter sin korsbandsskada men fick en smäll på samma knä och fick en ny skada. Vi hoppas på att hon är med igen någon gång i augusti.

Återstående matcher inför sommaruppehållet

2018-06-18 18:30 Linköpings FC – DIF
2018-06-26 19:00 DIF – Kopparbergs/Göteborg FC
2018-07-01 14:00 DIF – Kristianstads DFF
2018-07-07 14:00 Vittsjö GIK – DIF

Biljetter till damernas matcher köper du här.

Attachment

l