Så går det för akademilagen

 

Årets U17- och U19-Allsvenska har ett nytt upplägg jämfört med tidigare år. Under våren spelar lagen som tidigare i två serier, söder och norr, där alla lag möter varandra en gång. Men till hösten startar en fortsättningsserie med de sju bästa lagen från norra och södra serien där alla poäng nollas och lagen möter varandra i en enkelserie. Nytt är även att inga lag går till slutspel utan att den förening som toppar tabellen efter enkelseriens slut utses till svenska mästare.

Lag 8-14 efter våren spelar under hösten vidare med dubbelmöten och de två lag som kommer sist flyttas ner till division 1. Dessa serier slås alltså inte ihop.

Det handlar därmed om att under våren komma bland de sju första lagen, sedan börjar allt om igen i en serie där de sju sista lagen byts ut mot de sju främsta i söderserien. Så här ser läget ut för Djurgårdens äldre akademilag just nu.

U19
Med tre omgångar kvar ligger Djurgården på en tredje plats med åtta poäng ner till Sirius under strecket. Lägg där till 14 plusmål och även om det möjligen finns en teoretisk chans att missa slutspelsserien så kommer Djurgården att vara ett av de sju lag som går vidare. Upp till serieledande Hammarby är det åtta poäng.

– Att hamna topp sju är ett delmål under säsongen och läget ser ljust ut. Processen fortsätter, vi måste fortsatt sträva efter att ta ytterligare kliv vilket jag tycker syns i träning och match varje vecka. Tre matcher återstår där vi ska flåsa de två lagen framför oss i nacken och hålla resterande lag fortsatt bakom oss, säger tränaren William Strömberg.

Återstående matcher (tabellplacering inom parentes)
2018-06-16 14:00 Djurgården – IFK Lidingö FK (12)
2018-06-24 18:00 GIF Sundsvall (9) – Djurgården
2018-06-28 16:00 Djurgården – AIK (4)

Detaljerad tabell hittar du här.

U17
Djurgården ligger på en niondeplats och behöver klättra två platser för att komma till slutspelsgruppen. Men det är jämnt runt strecket och bara två poäng upp till femteplatsen, dock har några lag en match mindre spelad. För Djurgården återstår två avgörande matcher, hemma mot tabellelvan IFK Lidingö i kväll och borta mot femman GIF Sundsvall på onsdag. Det kan behövas sex poäng på dessa matcher om man vill klättra över strecket.

– Vi startade serien svagt och har sedan gått allt bättre. Nu är det två riktigt motiverande matcher kvar, dels på grund av tabelläget och dels på grund att matcherna i sig. Lidingö är alltid motiverat mot oss och Sundsvall borta är alltid tufft. Med tanke på resan blir Sundsvallsmatchen även en bra övning inför sommarens Gothia cup, menar tränaren Marcus Tjärnberg.

Återstående matcher (tabellplacering inom parentes)
2018-06-15 19:00 Djurgården – IFK Lidingö FK (9)
2018-06-20 17:00 GIF Sundsvall (5) – Djurgården

Detaljerad tabell hittar du här.

U16
U16-serien är indelad i åtta grupper där Djurgården spelar i grupp fem med bland annat Hammarby och BP. Djurgården har stormat fram i serien och med 29 poäng på elva omgångar har man hela 14 poäng ner till Älvsjö under strecket. Sju matcher återstår varav två spelas innan sommaruppehållet.

– Vi har jobbat väldigt uppgiftsorienterat under säsongen och den främsta framgångsfaktorn har varit att vi kunnat rikta koncentrationen mot de uppgifter vi ställt inför, de matcher vi spelat. Då vi har lyckats med det har det också gett den positiva konsekvensen att vi fått resultaten med oss. Vi ser fram emot fortsättningen av säsongen, säger tränaren Rihad Rahman.

Återstående matcher innan sommaren (tabellplacering inom parentes)
2018-06-17 14:00 Djurgården – IF Brommapojkarna (3)
2018-06-21 18:00 Vasalunds IF (8) – Djurgården

Detaljerad tabell hittar du här.

F19
Djurgården ligger på en sjätteplats efter åtta av 20 omgångar. Två lag går till slutspel och Djurgården har sju poäng att hämta in för att nå dit.

– Vi har spelat åtta matcher och prestationerna blir bättre och bättre efter varje match. Tjejerna kan se hur mycket de har utvecklats sedan början av säsongen, individuellt ock kollektivt och det är det som är viktigast för mig, säger tränaren Michael Medioni.

Återstående matcher innan sommaren (tabellplacering inom parentes)
2018-06-17 15:00 Djurgården – Västerås BK 30 (4)
2018-06-21 18:00 Hammarby (3) – Djurgården

Detaljerad tabell hittar du här.

l