Djurgårdens IF och Älta IF vill få fler flickor att spela fotboll


Djurgårdens IF och Älta IF inleder ett samarbete som ska förbättra villkoren för flickfotbollen i de båda föreningar.
– Ett viktigt och spännande projekt som båda parter är övertygade om kommer gagna båda klubbarnas verksamhetsutveckling, säger Djurgårdens Michael Medioni.

Syftet med samarbetet är att fler tjejer ska börja spela fotboll och fortsätta spela fotboll och att ge spelarna en bra fotbollsutbildning och en individuell väg till utveckling på den nivå spelaren själva vill. Föreningarnas spelare får ta del av gemensamma resurser och behöver inte känna press på att för tidigt lämna moderföreningarna.

Samarbetet innebär att föreningarnas fotbollskunskaper och erfarenheter samlas för gemensamt arbeta i olika projekt, till exempel att ta fram en gemensam utbildningsplan för alla flickpelare, hålla gemensamma ledarutbildningar och föreläsningar.

Tanken är att fler tjejer ska få spela fotboll på det sätt och på den nivå de vill under tonåren då många spelare idag slutar att spela fotboll. Älta IF har ett långsiktigt perspektiv på spelarutbildning och ser fördelar med samarbetet genom att spelare som utvecklas senare än andra får chans att ta del av en mycket god fotbollsutbildning som ger chanser till spel på en nivå som kanske inte känts möjlig i yngre ålder.

Djurgårdens IF är en elitförening med representationslag i Damallsvenskan och har därför ett behov av att få fram spelare med allsvenska kvaliteter. Samarbetet ger Djurgården möjlighet att rekrytera spelare från Stockholmsområdet som fått en bra fotbollsutbildning i en trygg miljö. Älta IF:s spelare får en möjlig väg till spel på högsta elitnivå om den ambitionen finns samtidigt som Djurgården kan ge en del av sina unga spelare seniormatchning i Älta IF.

Samarbetet har ingen tidsbestämd gräns och kommer att utvecklas under tid. Michael Medioni är sportsligt ansvarig för samarbetet från Djurgårdens sida och ser fram emot att komma igång.
– Vi är mycket nöjda över att kunna inleda detta samarbete med Älta IF. Älta IF är en mycket bra förening som vill satsa på tjejfotboll. Det är ett viktigt och spännande projekt som vi kommer att driva tillsammans och som båda parter är övertygade om kommer gagna båda klubbarnas verksamhetsutveckling, säger Michael.

Älta IF:s sportchef Matte Hedman ser fördelar för båda föreningarna och ser fram emot samarbetet.
– Det viktigaste är att vi samordnar resurserna och att våra spelare inte behöver lämna Älta IF innan de är mogna för det. Att få ha spelarna kvar på hemmaplan med den trygghet det innebär och samtidigt ge dem möjlighet att prova på att träna i annan miljö känns bra för både spelare och förening.

Bilden: Michael Medioni (DIF), Matte Hedman (Älta), Ola Danhard (DIF) och Robert Nyberg (Älta)

Attachment

l