Säsongens första kryss för damerna

Madeleine Stegius (bilden är från en tidigare match). Foto: Johan Sahlén

KVARNSVEDENS IK-DJURGÅRDEN 2-2 (1-1)

Varningar DIF: Inga
Domare: Camilla Eriksson
Formation: 
4-4-2
Utvisningar: Petronella Ekroth
Laget:
Gudbjörg Gunnarsdottir
Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir
Michelle Wörner (Höglund, 82), Katrin Schmidt, Johanna Rytting Kaneryd, Hanna Lundqvist (Norlin, 61)
Madeleine Stegius (Kukkonen, 57)
Mia Jalkerud
Ej inbytta: Petra Kümin
Frånvarande: Sheila van den Bulk, Patrycja Jerzak, Lisa Moazzeni (knä), Emilia Brodin (knä), Julia Westergren (knä), Filippa Pettersson (knä)

Matchrapport:

Djurgården vände underläge mot Kvarnsveden, men det kontringsstarka dalalaget lyckades kvittera och lagen fick till slut dela på poängen. Det var Djurgårdens första oavgjorda match för säsongen. Dessutom gjorde både Madeleine Stegius och Freja Hellenberg sina första mål i Damallsvenskan 2017.

Det var ett skadedrabbat Djurgården som reste upp till Borlänge för den viktiga bortamatchen mot Kvarnsveden. Med endast fyra avbytare ställde Djurgården upp med samma startelva som senast.

Djurgården etablerade genast ett spel mot Kvarnsveden som såg ut som de brukar – fokus på defensiven och lurandes på kontringsmöjligheter. Trots Djurgårdens dominans var det Kvarnsveden som stod för första målfarliga chansen i den sjätte matchminuten. Tabitha Chawinga kom till skottläge en bit ut i banan och Gunnarsdottir hann precis sträcka ut tillräckligt för att rädda det hårda skottet.

Tio minuter in hade Djurgården bättre flyt i spelet och fått iväg ett par avslut på mål. Kantyttrarna för dagen, Michelle Wörner och Hanna Lundkvist, var effektiva och testade Kvarnsvedens målvakt med skott utifrån.

På äkta kvarnsvedensvis hände sedan det som det pratas om så mycket inför matcherna mot borlängelaget. 13 minuter in i matchen ryckte Tabitha Chawinga sig loss och hamnade framför Djurgårdens backlinje. Det låga avslutet smet bakom Gunnarsdottir och 1-0 var ett faktum. Direkt efter målet avancerade Djurgården upp till anfall. Michelle Wörner, för kvällen väldigt pigg, avlossade ett tungt skott som tippades ut till hörna. Den välslagna hörnan blev för svår för Kvarnsveden att rensa och när bollen damp ner framför Madeleine Stegius såg hon till att göra sitt första mål för säsongen.

Första halvlek löpte på i högt tempo. Djurgården hade god kontroll över spelet även om Kvarnsveden var tempostarkt och hade en hel del att komma med på sin offensiva planhalva. Tabitha Chawinga var ett ständigt hot och vid ett tillfälle var det tre djurgårdsförsvarare på henne. Kvarnsveden tog sånär ledningen i 35:e minuten. Hennes första avslut räddades av en välplacerad Kim Sundlöv efter att Gunnarsdottir rusat ut för att avvärja. Returen gick till Chawinga igen men återigen kunde Sundlöv rädda på mållinjen.

Andra halvlek inleddes med ett piggt Kvarnsveden som matade mot djurgårdsmålet, men Djurgården visade upp ett stabilt försvarsspel och motade bort motståndarlaget. Tio minuter in i andra halvlek avancerade Kvarnsveden ännu en gång och Tabitha Chawinga fälldes av Petronella Ekroth just utanför straffområdet. Ekroth fick rött kort direkt och Djurgården fick fortsätta matchen med 10 spelare. Djurgården genomförde två byten kort därpå. Annika Kukkonen kom in i förmån för målskytten Madeleine Stegius för att säkra defensiven, och kort därpå byttes Tempest-Marie Norlin in istället för Hanna Lundqvist.

Utvisningen till trots kunde Djurgården fortsätta på sitt spelglada vis och kom med mycket fart som öppnade upp ytor framåt. Efter 65 minuter vann Djurgården en frispark i fint läge till vänster om målburen. Freja Hellenberg slog en halvlåg frispark som studsade hela vägen direkt in i mål, och även hon kunde därmed noteras för sitt första mål den här säsongen.

Sista kvarten var smått kaotisk med ett Djurgården som ville mycket framåt men led något av att vara en mindre. Kvarnsveden hotade i varje kontring och fick till sist utdelning på ett anfall som Chawinga låg bakom. Chawingas inspel nådde Lovisa Lundin som tvingade Gunnarsdottir till en retur och först på den var Agnes Dahlström som kvitterade för Kvarnsveden.

Djurgården fortsatte sitt intensiva spel och viljan för att ta med tre poäng hem till Stockholm fanns där. Jalkerud kom närmast i slutminuten men Kvarnsveden lyckades stå emot. Matchen slutade 2-2 och Djurgården har därmed spelat sin första oavgjorda match för säsongen.

STADIONDERBY NÄSTA MATCH – ONSDAG 30/8

Nästa match i damallsvenskan är inget mindre än derbyt mot Hammarby onsdagen den 30 augusti kl 19:00. Vi hoppas på en riktig storpublik till Stadion!

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matcherna på damallsvenskan.tv om du inte kan se dem på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l