Seger mot Sundsvall ger tätkänning

Djurgården-GIF Sundsvall 2-1 (1-1)

0-1 Linus Hallenius (22)
1-1 Kim Källström (31)
2-1 Othman El Kabir (64)

Varningar DIF: Kevin Walker
Domare: Jonas Eriksson
Publik: 12439
Laget:
Andreas Isaksson
Niklas Gunnarsson, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck
Magnus Eriksson, Kevin Walker, Kim Källström, Othman El Kabir (Badji, 81)
Jesper Karlström (Radetinac, 54), Kerim Mrabti (Hansson, 87)
Bänk: Tommi Vaiho, Jonathan Augustinsson, Marcus Hansson, Souleymane Kone, Haris Radetinac, Aliou Badji, Amadou Jawo.

Matchrapport:

Djurgården tog en ny skön trepoängare på hemmaplan där mål från Kim Källström och Othman El Kabir såg till att ett tidigt underläge vändes till seger med 2-1.

Djurgården klev ut för hemmamatch mot GIF Sundsvall på Tele2 Arena i behaglig sommarvärme. Özcan Melkemichel och tränarteamet gjorde en ändring i startelvan jämfört med laget som besegrade Kalmar komfortabelt i omstarten: Gustav Engvall tvingades utgå på grund av skada och Kerim Mrabti flyttades upp på topp medan Jesper Karlström klev in i den offensiva mittfältsrollen.

Matchen tuggade igång och det bjöds på hyfsade lägen för både Magnus Eriksson och Kerim Mrabti inledningsvis men även Sundsvall visade att de hade offensiv kapacitet med ett par farliga lägen i sina snabba omställningar.

Men det var Djurgården som skulle få första nätkänningen. Jonas Olsson skallade Kevin Walkers frispark i mål i den 16:e minuten medan jublet steg på Tele2 Arena. Dessvärre tystnade det snabbt eftersom assisterande domare signalerade för offside.
Påtaglig besvikelse hos publiken och värre skulle det bli kort därpå. Linus Hallenius fick utrymme i boxen, mötte upp ett flackt högerinlägg och kunde stöta in ledningsmålet för gästerna.

Lätt uppförsbacke men mycket tid kvar och när Kim Källström stegade upp för att slå en frispark i utmärkt läge med halvtimmen spelad bubblade det av förväntningar. Kapten Kim gjorde precis det alla hoppades på: dunkade in sitt första allsvenska mål sedan återkomsten – visserligen via touch på en Sundsvallsförsvarare – och vilt jubel bröt ut på Tele2 Arena med tillhörande Källström-ramsor.

Djurgården fick välbehövlig energi av målet och malde på i offensiven. Bollinnehavet var stort för blåränderna men Sundsvall krympte ytor skickligt och det var svårt att såga sig igenom hela vägen. Men gästerna skulle också få betala ett pris för sitt fysiska försvarsspel. I 41:a minuten drog Marcus Danielsson på sig sitt andra gula kort och fick kliva av planen.

Numerärt överläge och ett utmärkt slagläge inför den andra halvleken där Özcan valde att inte ändra i elvan. Trycket fanns där direkt med bra presspel men passningarna var stundtals lite hafsiga. Passningsprecisionen ökade dock efterhand och chanserna började att radas upp där mycket hände via firma Käck/El Kabir på vänsterkanten.

Temperaturen steg ytterligare i 54:e minuten när Haris Radetinac byttes in och det kändes som en tidsfråga innan bollen skulle in i mål. Magnus Eriksson kom allra närmast när han nickade El Kabirs vänsterinlägg i stolpen och Elliot Käck skickade iväg en vänsterraket som garanterat hade varit en kandidat till årets mål om inte Tommy Naurin räddat med fingertopparna.

Men det efterlängtade målet skulle komma till slut. Elliot Käck chippade fram bollen till Othman El Kabir som stormade fram i ett 3-mot-3-läge. Högerfoten var lika välkalibrerad som senast och ”Othi” vinklade elegant in 2-1 bakom Naurin med tillhörande bönemålgest efteråt.

Det som såg ut som en raksträcka mot vinst kunde dock fått en annan riktning när Linus Hallenius helt ostört fick nickläge på ett nytt högerinlägg. Lyckligtvis gick bollen utanför och i anfallet efter visade Haris Radetinac att han har steget intakt när han dribblade sig igenom Sundsvallsförsvaret och skapade kaos i straffområdet.

Med dryga tio minuter kvar fick sedan Aliou Badji kliva in på topp och fick till ett hyfsat nickförsök omgående. Även Kerim Mrabti var sugen på mål men Naurin stod för en ny fin räddning på hans tunga högerskott. Men det spelade mindre roll när Jonas Eriksson sedan blåste av matchen efter tre övertidsminuter och DIF tog en ny skön hemmaseger. Därmed är Djurgården på en femteplats i tabellen med tydlig toppkänning och Özcan Melkemichel var nöjd med segern även om allt inte satt perfekt i spelet.
– Sundsvall är ett bra passningskickligt lag med duktiga individuella spelare och väldigt bra organiserade. Så idag visste vi att det var ett lågt försvarsspel som vi skulle möta och då ställs det stora krav på vårt anfallsspel. Vi har mycket boll men jag tycker inte att vi har tillräcklig rörelse med löpningar och fart i anfallsspelet för att vi ska kunna luckra upp dem i första halvlek. Vi trodde att det skulle lösa sig och nu blev det lite lättare för oss när Sundsvall fik utvisningen. I andra halvlek var det mycket energi, högre press och mer skapande framåt så de var välförtjänt med 2-1 i det läget. Jag är nöjd med vinsten och andra halvlek, första halvleken kunde varit bättre men det finns en motståndare som gör det bra också, summerade Özcan efteråt.

Attachment

l