Sista dagen på jobbet för Inge

Efter tio år som materialare i Djurgårdens tjänst tackar nu Inge Lindström för sig. Pensionen väntar för ”Kinge”, som han allt som oftast kallas, och istället för att ta hand om matchtröjor, skor, koner och vattenflaskor ska han nu enbart ta hand om sitt eget välbefinnande.

Inte helt oväntat var det mycket känslor under fredagen som var sista dagen på jobbet för Inge. Det blev många avsked och mycket snack efter jullunchen på Kaknäs och Djurgårdens SLO Nils Ek kom även förbi och bjöd Kinge på en avskedscigarr som avnjöts på ett värdigt sätt.

En fin sista dag för Inge som brukar dra sin klassiska kommentar ”inga intervjuer idag” varje gång man träffar honom på Kaknäs – men den här gången blev det annorlunda. Nu följde istället en pratstund i Kinges eget kungarike, materialrummet på Kaknäs, där han berättade om känslan i att lägga bollpumpen på hyllan.
– Tumlarna går och tvättmaskinerna står still just nu men snart kommer de att vara igång igen nästa år. Det är lite vemodigt och jag känner av att jag inte är med riktigt längre när alla snackar om 2019. Då sitter jag nere i Helsingborg – men det ska bli skönt det också, säger Inge som har samlat på sig en gedigen erfarenhet genom åren.
– Jag har ju kört på i 72 år och varit på Kaknäs sedan december 2009. Jag har hållit på här sedan dess så det blir ju nio år. Men det är jämnare att säga tio, garvar han.

Medan vi pratar så är Kinges kronprins Matte Lundholm i full gång med att styra upp läget med den stora mängd material som krävs för att driva ett fotbollslag. En kompetent och värdig arvtagare, enligt Inge.
– Matte är bra och han har ju fart i dojorna, det kan jag säga. Det går snabbt och det gjorde det även för mig en gång i tiden. Men inte nu längre, så då är det läge för att dra sig tillbaka. Men jag hann med att ta en buckla i alla fall i Svenska Cupen i år, det var kul.

Tillvaron som pensionär kommer att tillbringas i Helsingborg och agendan är öppen för Inge.
– Vi får se vad jag hittar på. Men jag är väldigt intresserad av historia så jag tänker bland annat åka till Normandie i Frankrike och även till Somme i Belgien för att se slagfälten från första världskriget.

Han har även samlat på sig sin egen historik i Djurgården och det har blivit många höjdpunkter och roliga minnen under tiden i DIF.
– Det är många minnen genom åren och svårt att hålla reda på alla. Men jag kommer ihåg första tiden när jag började jobba här så körde vi en frågesport om huvudstäder i världen och då räcker en kille direkt upp handen och frågar: ”Inge, gäller det bara Sverige?” Så han satte nivån direkt och fick ett Kinder-ägg av mig. Sedan finns det många roliga stories om Lelle Wass och andra sköna lirare så det har fortsatt med många garv genom åren. Utöver det finns det en del anekdoter som jag inte kan berätta här som är mer av barnförbjuden karaktär, förklarar Inge som poängterar att han verkligen uppskattat sammanhållningen i föreningen.
– Det bästa har ändå varit kamratskapen och även om jag har varit ett antal år äldre än grabbarna som har spelat här har det varit väldigt trevligt hela tiden.

Många starka karaktärer har passerat genom åren men om Inge tvingas välja en favorit så finns ett namn som dyker upp.
– En kille som jag tycker mycket om så var duktig och bra på alla sätt är Mattias Jonson. Han är ju från den äldre stammen och en riktigt bra kille.

Men helt utloggad från jobbet är inte Inge. Nästa år blir det trippelt gästspel när Djurgården beger sig söderöver i Allsvenskan.
– Jag ska jobba tre gånger nästa år. Då blir det en Skåneturné med Malmö, Falkenberg och Helsingborg. Då kommer Matte (Lundholm) ner med materialet så hjälper jag honom och han kan bo hos mig. Det blir bra, då kan jag hålla ett vakande öga på Matte och kolla att han sköter sig, avslutar Inge med sitt karaktäristiska leende. 

Attachment

l