Skön seger i genrepet mot KuPS

Målfirande

Det satt långt inne men det blev ändå seger till slut med 2-0 för DIF i genrepet mot KuPS efter ett sent straffmål från Haris Radetinac och en drömträff på övertid av Kevin Walker.

Med tre spelare borta på landslagsuppdrag (Karlström, Mrabti och Bergström) blev det en del omstuvningar i startelvan för Pelle Olsson som matchade Soo Yong Yoon och Martin Broberg från start för första gången i år. Samtidigt tog Tim Björkström plats i mittförsvaret bredvid Omar Colley och Sebastian Andersson gjorde sin första A-lagststart efter skadeuppehållet.

DIF inledde piggast och radade upp ett par hyfsade halvchanser omgående och med kvarten spelad var det nära 1-0 när den alltid lika energiske Sam Johnson bröt sig loss på vänsterkanten. Hans inspel från vänsterkanten rensades dock i sista stund av KuPS-försvaret.

Kort därefter var det nära på nytt för Johnson som fick en gratischans efter ett missförstånd från gästerna. Men trots friläge för Sam lyckades KuPS-keepern Toni Maanoja mota skottet. Ännu mera Johnson skulle det bli när denne ånyo nosade på nätkänning genom att skarvnicka ett inlägg strax utanför stolpen, men bollen ville inte leta sig in för den hårt jobbande liberianen.

Med dryga halvtimmen spelad trodde dock de flesta att Johnson till slut spräckt nollan efter att han styrt in Martin Brobergs inlägg. Men assisterande domaren hade flaggan uppe och repriskollen visar att domslutet var korrekt.

KuPS hade inte alltför mycket framåt, förutom en boll i mål som helt korrekt vinkades av för hands i situationen innan, och DIF-defensiven var solid med firma Colley/Björkström i mitten och Karlsson/Arvidsson på flankerna. Även 19-årige Soo Yong Yoon var mycket duktig på mittfältet och visade att han kan bli ett intressant namn på sikt.

Sam Johnson

0-0 i halvtid med tydlig mersmak för DIF och Pelle Olsson valde att inte göra några byten inför andra halvleken. Efter pausen försökte blåränderna att skruva upp anfallsnivån ytterligare ett snäpp och Sebastian Andersson var omgående farligt framme med ett bra skott som Maanoja dessvärre räddade.

Efter det blev det lite mer avvaktande spel fram till dryga timmen spelad då Pelle gjorde ett dubbelbyte i forwardsväg där Nyasha Mushekwi och Amadou Jawo kom in istället för Sam Johnson och Sebastian Andersson. Med knappa halvtimmen kvar växlade också DIF upp tempot och i 65:e minuten var Martin Broberg nära ett ledningsmål efter att han fiskat upp en andraboll strax utanför straffområdet. Skottet styrde på en KuPS-försvarare men rensades bort framför mål i sista stund av finska ben.

KuPS hann sticka emellan med en farlig chans där Sirbiladze fick stå omarkerad och nicka efter en frispark, men efter det var det Djurgården för hela slanten. Bytet av Soo Yong Yoon mot Daniel Berntsen och en övergång från 4-4-2 till 4-3-1-2, med Martin Broberg som offensiv mittfältare, gav önskad forceringseffekt och med kvarten kvar var Haris Radetinac mycket nära att sätta ledningsmålet men en finsk fot hann emellan och blockade skottet i sista stund.

Därefter var det mycket nära två gånger om med två närmast identiska genombrott, först från vänsterkanten av Daniel Berntsen och sedan  på högerkanten av Haris Radetinac, båda inspelen stoppades tyvärr av uppoffrande brytningar från KuPS-försvaret.

Chansparaden fortsatte med ett farligt inspel från högerkanten av Amadou Jawo som gick precis förbi en till synes överraskad Nyasha Mushekwi i boxen. Denne skulle dock få chansen att bidra till segern när han fälldes i straffområdet och fixade fram en straff för Djurgården med någon enstaka minut kvar av matchen. Haris Radetinac var hur kylig som helst och tryckte säkert in 1-0 bakom Maanoja.

Haris Radetinac

Jublet på Lidingövallen hann knappt tystna innan 2-0 sedan kom minuten efter och decibelnivån var ännu lite högre när Kevin Walker måttade skott från 25 meter och fick på en riktig drömträff som seglade i mål bakom en chanslös Maanoja. Segern säkrad för DIF som därmed tog sin fjärde raka seger på försäsongen vilket gladde Pelle Olsson även om han i vanlig ordning mest såg till prestationen.
– Det är klart att det alltid är kul med segrar men samtidigt är det prestationen som vi tittar på mest. Vi har spelat många träningsmatcher men det är nu när poängen börjar att räknas som det blir viktigt, säger Pelle som var nöjd med forceringen i andra halvlek.
–Jag tycker att vi tryckte ner dem bra allt eftersom men vi var för statiska i början av andra halvlek. Sedan ändrade vi till 4-3-1-2 och fick lite andra vinklar som frigjorde lite ytor för oss. Det blev mer enkla lösningar och på slutet tryckte vi ner dem riktigt djupt, fast utan att få de där tydliga målchanserna vilket det sällan blir på den hör typen av konstgräs. Nu dröjde det till straffsituationen i nittionde innan vi fick hål på dem så det blev en knapp men klar seger. Men jag tycker att våra forwards gjorde det bra hela matchen och sedan visade Daniel Bentsen fin kreativitet när han kom in även om KuPS var trötta i slutet. Det var nyttigt för oss att få in Berntsen och även Ellliot Käck på kanten som skapade mycket vilket till slut räckte till en straff som också blev avgörande, summerar Pelle.

DIF-KuPS 2-0 (0-0)

1-0 Haris Radetinac (straff, 89)
2-0 Kevin Walker (90)

Laget:

Kenneth Höie

Stefan Karlsson – Tim Björkström – Omar Colley – Jesper Arvidsson (Käck, 76)

Haris Radetinac – Kevin Walker – Soo Yong Yoon (Berntsen, 71) – Martin Broberg

Sam Johnson (Jawo, 65) – Sebastian Andersson (Mushekwi, 65)

Bänk: Hampus Nilsson, Elliot Käck, Michael Jahn, Daniel Berntsen, Amadou Jawo, Nyasha Mushekwi

Lagfoto

Matchrapportör: Peder Ernerot
Foto:
Johan Sahlén

Attachment

l