Sofialäktaren Tifo bjuder på läktarshow

Djurgården 126 år! Premiärerbjudande

Stora, kostsamma så kallade tifo-arrangemang kan numera anses vara en självklar del av den svenska fotbollen. Supportrar till Djurgårdens IF har under de senaste decennierna stått för många storslagna arrangemang som imponerat både på inhemska och utländska besökare. Men vilka är det som ligger bakom dessa läktarshower? Och ungefär hur mycket arbete lägger man totalt ner på de olika arrangemangen? Vi kontaktade Ludde Frishammar på Sofialäktaren Tifo för att få veta mer om deras verksamhet.

Sofialäktaren Tifo grundades inför säsongen 2013, för att ta över efter den tidigare tifo-gruppen Fabriken Stockholm. Grundarna av Sofialäktaren Tifo bestod av folk från både Fabriken och läktargrupperingen UCS (Ultra Caos Stockholm) som har lång erfarenhet av tifoverksamhet på Djurgårdens matcher. Men vilka är det som ingår i Sofialäktaren Tifo idag?
– Först och främst så är inte Sofialäktaren Tifo en grupp i den bemärkelsen, förklarar Ludde. Hela tanken med är att det ska vara en sammanslutning av människor som enas för att göra tifon för Djurgårdens IF. Det finns inget medlemskap på det sättet. Vår förhoppning är att så många djurgårdare som möjligt vill hjälpa oss med att göra tifon för att de ska bli så bra som möjligt, och i förlängningen ge Djurgår’n ett så bra stöd som möjligt. Det finns väldigt många engagerade djurgårdare där ute, och ju fler vi är desto bättre blir våra tifon.

Till årets hemmapremiär mot Sirius den 3 april imponerade Sofialäktaren Tifo stort med en gigantisk målning föreställande hemvändarna Kim Källström och Andreas Isaksson. Tifot fick mycket uppmärksamhet och många rättmätiga hyllningar, men hur tycker man själva att det gick? Och hur många timmars arbete låg bakom tifot som var över på ett par minuter?
– Vi tycker att det blev väldigt, väldigt bra, säger Ludde. Det är en enorm och väldigt detaljerad målning, och budskapet tillsammans med den ikoniska bilden på Kim och Isak kändes verkligen som pricken över i:et för att känna att “cirkeln är sluten”. Det kändes lite overkligt att planera, skissa, måla och lägga ut det här tifot… Man trodde aldrig att det skulle komma en dag där vi fick möjligheten att hylla och välkomna åter två fantastiska spelare som tagit guld med Djurgår’n tidigare. Jag tycker verkligen att vi tog tillvara på den möjligheten på bästa sätt.
– Vad gäller arbetsinsatsen på ett tifo av den här storleken är det svårt att uppskatta, men det handlar om hundratals arbetstimmar totalt. Att limma ihop tyget som kommer i vepor som är 1,5 m breda och därefter skapa ett rutsystem för att senare kunna skissa på tyget tog mer eller mindre en helg. Att måla själva flaggan innebar ungefär 18 timmars oavbrutet jobb, från tidig morgon till sen natt. Vissa hjälper till i några timmar, andra arbetar oavbrutet en hel helg utan att sova, för att därefter gå till jobb eller skola igen på måndag morgon. Det är det som är förhoppningen med Sofialäktaren Tifo, att så många som möjligt kan bidra utifrån deras egna förutsättningar.
– Jag tror att många inte förstår vilket enormt jobb som ligger på det fåtal personer som är ansvariga för att allt ska gå runt. Det handlar om att budgetera en verksamhet för hundratusentals kronor, om att ha möten för att bestämma vilket typ av tifo som ska skapas till vilken match, att beställa hem material, skapa skisser, bestämma passande budskap, hitta lokal för “tifofix”, se till att folk dyker upp på dessa, transportera material, skissa, måla, vänta på torkning, städa, transportera tillbaka material, fixa på arenan, och sen till slut få se tifot ta form. Det ideella arbetet som läggs ner för att spelarna och den övriga publiken ska få se tifon på våra matcher är enormt.

Hur gör man då om man som djurgårdare vill vara en del av Sofialäktaren Tifo och hjälpa till på ett eller annat sätt? Går det till exempel att bidra ekonomiskt om man inte har möjlighet att vara med rent praktiskt och assistera?
– Om man vill hjälpa till kan man komma ner till “capobordet” på Sofialäktaren där UCS står på hemmamatcherna. Där kan vi prata med varandra och byta kontaktuppgifter, så kan vi höra av oss inför ett tifofix. Det går även att maila oss på sofialaktarentifo@gmail.com om man är intresserad av att hjälpa till, berättar Ludde. Ekonomiska bidrag är givetvis också väldigt viktiga för vår verksamhet. Vi har kunskap och folk för att genomföra fantastiska tifoarrangemang, men det är långt ifrån gratis att göra det. Så skicka gärna in så mycket pengar som din ekonomi tillåter genom att swisha oss på nummer 1231745298. Då blir vi väldigt tacksamma!
– En annan sak som är väldigt viktig för oss är material. Om det är någon som skulle kunna ge bort eller ge bra priser på papper som kan användas till ark eller konfetti så är det välkommet. Detsamma gäller för djurgårdare där ute som kan ge oss bra priser på färg, verktyg och det kanske allra viktigaste: hjälp med lokaler. Att hitta stora lokaler att förbereda tifon i är väldigt svårt, och att hyra utrymmen i den storleken vi behöver är väldigt dyrt. Om det finns någon djurgårdare som kan hjälpa oss hitta en lokal att vara i, oavsett om det gäller vid ett enstaka tillfälle eller vid flera tillfällen, vore det väldigt välkommet!

Nästa hemmamatch för Djurgårdens del är mot Norrköping måndagen den 1 maj 17.30, och lite längre fram väntar ett derby mot AIK på Tele2 Arena måndagen den 22 maj. Hur går tankarna hos Sofia Tifo inför dessa båda stormatcher?
– Självklart ska man se till att gå på båda dessa matcher, tycker Ludde. När Kim och Isak inte längre spelar i Djurgår’n kommer man ångra varenda minut man missat av det. Det är en begränsad tid vi har tillsammans så då gäller det att vara på plats och njuta av båda dessa blårandiga legender. Vår önskan är förstås att man framförallt ska köpa biljett på Sofialäktaren, alltså den södra kortsidan. Sofialäktaren är motorn på Djurgårdens matcher, och det är oerhört mäktigt att vara en del av att skapa Sveriges bästa stämning.
– När det gäller derbyt så är det väl minst sagt troligt att vi planerar något till denna match. Men vi berättar aldrig i förväg vilka tifon vi kommer att skapa, eller när vi kommer att ha dessa tifon. Ett bra tifo vill man dock inte missa – så se till att vara på plats när Djurgår’n spelar!

Ekonomiska bidrag till Sofialäktaren Tifo är som sagt väldigt uppskattade och välkomna. Swishnumret igen: 1231745298. Ludde och de andra tackar för ditt stöd!

Köp biljett till Djurgården-IFK Norrköping på måndag 1 maj kl. 17.30 här.

l