Statistik från våren

 

Efter att stundtals ha nosat på seriens toppositioner slutade Djurgården till sist på sjätte plats i en haltande “vårtabell”. Det har blandats och getts en hel del, men en sak är säker: vill man se mål ska man se Djurgården i år. 20 mål framåt har det blivit, vilket får anses som en klart godkänd målskörd. Dock har det också trillat in 14 mål bakåt, vilket kanske är något mycket för ett aspirerande topplag. Samtidigt har Andreas Isaksson och hans försvarsspelare hållit nollan i inte mindre än fem matcher, så nog finns det goda förutsättningar för att tajta till försvarsspelet under sommarens och höstens matcher.

Fem vinster, tre oavgjorda och fyra förluster har det blivit på totalt tolv matcher under vårsäsongen. Det finns inga tydliga skillnader i poängskörden på hemma- respektive bortaplan, men några fler poäng har inhämtats inför hemmapubliken på Tele2 Arena där det har blivit tio poäng på sex matcher.

Några spelare i truppen sticker ut rejält när det handlar om att producera poäng. Vi har till exempel fortfarande Magnus Eriksson och Gustav Engvall i delad skytteligaledning tillsammans med Kalle Holmberg från IFK Norrköping. Alla dessa tre spelare har gjort sex mål vardera i serien. Vad gäller assistligan är Magnus Eriksson med uppe i toppen där också, på en delad andraplats tillsammans med Simon Lundevall från Elfsborg. Dessa båda har stått för fem framspelningar under våren. Överlägsen ledare i denna statistik är dock IFK Norrköpings Niclas Eliasson som stått för hela åtta assist.

Sammantaget gör detta att Magnus Eriksson delar ledningen också i den totala poängligan tillsammans med just Niclas Eliasson. Femma i denna statistik är tidigare nämnda Gustav Engvall med sina sex mål och en assist, och så bör vi också nämna Kerim Mrabti som återfinns på samma position efter sina tre mål och fyra målgivande passningar.

Vad gäller varningar har Djurgården totalt tilldelats 20 stycken under våren. Tre spelare har fått tre var och därför också blivit avstängda en match: Kim Källström, Othman El Kabir och Jacob Une Larsson. I övrigt är det elva andra spelare som står på en varning var, vilket alltså innebär att ingen riskerar avstängning på grund av gula kort under de första matcherna efter den allsvenska återstarten i juli.

Tabellmässigt hade vissa kanske hoppats på en något högre position, men tittar vi på publikligan ligger Djurgården mycket bra till. Publiksnittet hittills i år ligger på 17 916, vilket är väldigt mycket högre än det snitt som vi stannade på under 2016. Då blev snittet 13 393 åskådare. Vi ser alltså en ökning på 4 523 åskådare jämfört med ifjol, en tydligt positiv trend att bygga vidare på!

Av de sex matcher som hittills spelats på Tele2 Arena under 2017 står två stycken ut publikmässigt: premiären mot Sirius då 26 648 åskådare dök upp, och derbyt mot AIK som lockade 25 754 besökare. Två matcher har lockat klart färre åskådare, dels den iskalla påskdagsmatchen mot Elfsborg (11 435) och den desto varmare Kristi Himmelfärds-matchen mot AFC (10 255). Däremellan återfinns två matcher med publiksiffror mittemellan topparna och dalarna: mötet med IFK Norrköping drog 17 104 åskådare och matchen mot IFK Göteborg besöktes av 16 299 åskådare.

Nästa chans att se Djurgården på hemmaplan är i matchen mot Kalmar FF måndagen den 3 juli klockan 19.00. Biljetterna finns ute till försäljning nu, och missa inte heller det förmånliga sommarpaketet som finns till försäljning ett par dagar till.

 

l