Statistikkollen DIF – AIK

DIF - AIK måndag 19:00 Tele2 Arena

Efter två tungviktsmöten inför storpublik på hemmaplan mot IFK Norrköping respektive IFK Göteborg är det nu dags för matchernas match och samtidigt mest ångestfyllda drabbning: tvillingderbyt. Det handlar om Järnkaminerna mot Smokinglirarna. Blåränderna mot Kolsäckarna. Det är dags för derby mot AIK.

Genom åren har de så kallade tvillingklubbarna mötts sammanlagt 188 gånger i tävlingssammanhang, och i den totala statistiken är det helt jämnt lagen emellan. Sedan den första drabbningen år 1899 står båda lagen på 66 segrar vardera, samtidigt som 56 matcher har slutat med delat pott mellan rivalerna från huvudstaden.

Under 2000-talet har Djurgården och AIK gjort upp i 30 allsvenska möten, och även här är Solna-klubben något starkare: 11 segrar mot Djurgårdens sju. 12 matcher har sedan millennieskiftet slutat oavgjort.

Tyvärr är siffrorna sedda ur Djurgårdens synvinkel tämligen dystra för de senaste åren. Man kan diskutera spökens existens fram och tillbaka, men ett trist faktum kvarstår: Djurgården har inte vunnit över AIK på de tio senaste försöken. Man får gå tillbaka nästan sex år i tiden för att hitta den senaste blårandiga derbyvinsten mot de gulsvarta – den 19 september 2011 stod Kennedy Igboananike för ett solonummer på Råsunda som betydde 1-0 och som sedermera gav tre poäng till DIF. Sedan dess har vi väntat. Det bör i sammanhanget poängteras att det visserligen inte är tio förluster vi pratar om, hälften av de senaste tio derbymatcherna har slutat med delad pott. Men i den hårda fotbollsvärlden är det segrar som räknas och som man kommer ihåg längst, och sådana har alltså lyst med sin frånvaro sedan säsongen 2012 och framåt.

Några ljuspunkter är ändå värda att lyfta fram trots de uteblivna vinsterna från dessa år. 2015 stod till exempel Djurgården för två mycket bra derbyinsatser som många blårandiga supportrar tyckte borde ha räckt längre än de gjorde. I vårderbyt på Tele2 Arena detta år inledde man visserligen väldigt skakigt inför 27 137 åskådare och hamnade i underläge med 0-2 i första halvlek. Men efter paus kom man ut som ett nytt lag och körde fullständigt över ett förvirrat och chockat AIK. Kerim Mrabti och Haris Radetinac hade lekstuga med Solna-försvaret och den förstnämnde stod för sina första två allsvenska mål någonsin. Vid ställningen 2-2 kokade den blårandiga delen av arenan och det fanns bud på mer framåt, men det blev till sist bara en poäng med mersmak för DIF denna kväll.

 

Till matchen har det sålts över 25 000 biljetter och drygt 2500 biljetter återstår. Här hittar du biljetter till måndagens derby


l