Statistikkollen DIF – IFK Göteborg

Matcherna avlöser varandra och nu går Djurgården in i ett tufft matchande med start på måndag. Efter den minst sagt intensiva matchen mot IFK Norrköping förra veckan är det återigen dags för en kamratförening att besöka Tele2 Arena. Den här gången är det IFK Göteborg som står för motståndet, och det är väl ingen underdrift att kalla matcherna mellan Blåränderna och Blåvitt för ett av Allsvenskans absoluta klassikermöte.

Ser man till statistiken har Djurgården och Göteborg mötts 32 gånger i Allsvenskan sedan DIF gjorde comeback år 2001. Totalt sett har Järnkaminerna varit lite starkare än kamraterna från Göteborg, där Djurgården har tretton segrar mot IFK:s elva, samtidigt som åtta matcher under dessa år har slutat oavgjort. Inte helt oväntat har båda lagen varit starkare på hemmaplan än på bortaplan, med DIF som det något starkare laget här också. Djurgårdens siffror på hemmaplan lyder 9-4-3 och Göteborgs 8-4-4. Men på det stora hela har alltså poängen under 2000-talet varit jämnt fördelade mellan de båda klubbarna från Sveriges två största städer.

Tittar man närmre på matcherna lagen emellan under de senaste fem åren, sedan 2011, ser man att hemmaplansfördelen har varit än tydligare. På de fem senaste matcherna i huvudstaden har Djurgården nämligen tre segrar och två oavgjorda, vilket är precis samma siffror som IFK Göteborg har på Gamla Ullevi mot DIF. På Tele2 Arena är Djurgården ännu så länge obesegrade mot Blåvitt – två vinster och två oavgjorda har det blivit sedan invigningsåret 2013.

Det finns gott om minnesvärda matcher att lyfta fram från 2000-talets möten mellan klubbarna i fråga. Under de fantastiskt framgångsrika åren 2001 till 2003 tog till exempel Djurgården tre raka segrar mot Blåvitt i Stockholm: 2001 blev det 3-1 efter mål av Patrik Eriksson-Ohlsson, Stefan Rehn och Jones Kusi-Asare. Året efter segrade DIF med 1-0 efter mål av Babis Stefanidis. 2003 blev det alltså ytterligare en seger, återigen med 3-1 efter mål av René Makondele, Johan Elmander och – givetvis – Kim Källström. Alla tre matcherna sågs av över 13 000 åskådare på Stockholms Stadion.

Hoppar vi framåt några år i tiden kan vi notera att en viss långhårig vänsterback vid namn Jan Tauer blev målskytt i två raka möten mot IFK Göteborg i Stockholm. 2007 blev det vinst med 2-1, men året efter räckte inte Tauers mål lika långt utan det blev förlust med samma siffror. 2009 är ett år vi helst vill glömma om man ser det ur blårandig synvinkel. På hemmaplan blev det 0-0 inför 7 531 åskådare på Stadion, men på bortaplan var det värre: IFK Göteborg segrade med hela 6-0 när man den 11 april spelade sin första match på den nybyggda arenan med det gamla namnet, Gamla Ullevi. Sällan har resan tillbaka till Stockholm känts så långt för DIF-supportrarna som denna dag.

I matchen i Göteborg 2011 gick det dock väldigt mycket bättre för Djurgården – man segrade då med hela 4-0 efter mål av Christer Youssef, Mattias Jonson, Kasper Hämäläinen och Philip Hellqvist. Från hemmamatchen på Stadion samma år tar vi med oss Joona Toivios fantastiska frispark, men vi glömmer helst resultatet (1-2) och publiksiffran (6 426).

Det första mötet lagen emellan på nybyggda Tele2 Arena 2013 fick en väldigt dramatisk upplösning på övertid, då Daniel Amartey efter en lyckad brytning på egen planhalva med en väldig fart följde med i det efterföljande anfallet. Han fälldes bryskt på gränsen till straffområdet och Amadou Jawo gavs chansen att avgöra matchen från elva meter. Jawo gjorde inga misstag och 11 815 åskådare skrek ut sin glädje över målet, som betydde 2-1 och tre poäng till DIF. 2014 delade lagen på poängen i en välspelad men mållös vårmatch där vi framför allt minns stämningen på läktarna och den fina publiksiffran, 18 044.

Fjolårets match på Tele2 Arena minns alla djurgårdare också med välbehag. Det var den nye tränaren Mark Dempseys första match på hemmaplan och DIF tog då en väldigt välbehövlig seger med 3-1 efter två mål av Michael Olunga och ett av hans anfallspartner Mathias Ranégie. 13 681 åskådare skapade ånyo en magisk inramning och bar fram laget till den så efterlängtade vinsten. Noterbart från matchen i Göteborg 2016 (2-1 till IFK) är att målskyttarna för hemmalaget hette Tobias Hysén och Gustav Engvall. Med den sistnämnde i hysterisk målform kanske vi kan hoppas på ett nytt släkten är värst-scenario i måndagens match?

Svenska folket tror på Djurgården

Djurgården är målglada 2017, man har tillsammans med MFF gjort näst flest mål i Allsvenskan, båda lagen har gjort 13 strutar framåt, två färre än Elfsborg som gjort 15. IFK Göteborg är lite mer återhållsamma med 9 bollar framåt. Såväl DIF som IFK har släppt in 8 mål bakåt. Svenskaspel ger oddset 1,85 på Djurgårdsseger och 3,38 gånger pengarna på Göteborgsseger. På Topptipset har svenska folket fördelat sina tips med 35% på DIF, 33% på kryss och 32% på IFK Göteborg.

Du har väl registrerat ditt spelkort på Svenska Spels gräsroten? Förra året genererade Djurgårdare som registrerat sitt spelkort för DIF 1 190 000 kr. Det var den nästa högsta summan som betalades ut till en förening i Sverige.

Klicka här för att registrera ditt spelkort på Djurgården i Gräsroten. 

Bästa publiksiffran på Tele2 Arena väntar på måndag

Tifo innan matchen 2014.

Publikmässigt kan man tycka att matcherna mot IFK Göteborg borde ha gjort sig förtjänt av lite högre siffror än vad som varit fallet sedan flytten till Tele2 Arena. På de fyra möten som varit är den bästa publiksiffran 18 044. En publiksiffra som med största sannolikhet kommer att passeras nu på måndag. I nuläget är 14 520 biljetter sålda till matchen och i klacken återstår det färre än 900 biljetter.

2016 13 681
2015 14 018
2014 18 044
2013 11 815

Här hittar du biljetter till matchen

Djurgården möter IFK Göteborg måndagen 15 maj 19:00 på Tele2 Arena

Attachment

l