Stolpe ut mot Mariupol

FC Mariupol – Djurgården 2-1 (1-1, 0-0)

1-0 Oleksh Pikhalonok (63)
1-1 Aliou Badji (77)
2-1 Ruslan Fomin (97, straff)

Domare: Rob Harvey
Varningar DIF: Aliou Badji, Jonathan Augustinsson, Jesper Karlström, Fredrik Ulvestad, Kerim Mrabti,
Laget:
Andreas Isaksson
Jacob Une Larsson (Andersson, 106), Erik Johansson, Jonas Olsson (k), Jonathan Augustinsson
Jonathan Ring (Danielson, 101), Fredrik Ulvestad, Jesper Karlström (Walker, 99), Haris Radetinac (Kozica, 89)
Aliou Badji, Kerim Mrabti
Ej inbytta: Tommi Vaiho, Joseph Ceesay, Edward Chilufya.

Matchrapport:

Djurgården reste sig ur underläge genom en elegant klackkvittering från Aliou Badji. Men i förlängningen satte dessvärre Mariupol 2-1 på straff och för DIF:s del blev det istället stolpe ut-nick från Badji och uttåg ur Europa League.

Med över 1200 röststarka DIF-supportrar på plats i Odessa kunde Djurgården kliva ut med rejäl backning i ryggen inför returmötet mot FC Mariupol. Özcan Melkemichel mönstrade till övervägande del samma lag som senast där dock Jonas Olsson och Jacob Une Larsson tog plats i backlinjen medan Niklas Gunnarsson utgick ur truppen på grund av sjukdom.

Mål krävdes för avancemang efter 1-1 i första mötet och intentionen från Djurgården var tydlig från start. Full fart framåt för att dyrka upp den stadigt parkerade ukrainska hemmabussen under inledningen. Men med tio minuter spelade blev det istället mer offensiva ambitioner från hemmalaget som släppte lite på bromsen. Mariupol hade ett farligt inlägg som oroade i 10:e minuten och strax därpå fick Churkov en fri yta till vänster i straffområdet men Andreas Isaksson räddade skottet vid första stolpen.

Djurgårdens chanser var – precis som Mariupols – lätträknade där Kerim Mrabti hade en hyfsad frispark med kvart spelad. I 27:e minuten fick Kerim dock en riktigt fin möjlighet när han fick måtta skott helt fri i boxen, avslutet gick dessvärre rakt på Rustam Khudzhamov i hemmalagets mål.

Om det var det ojämna underlaget som ställde till det för lagen är svår att sia om men förutom ett halvfarligt skott i 36:e från Mariupol fanns det inte så mycket mer att rapportera beträffande offensiven under den första halvleken. Mycket höjdbollar som inte nådde rätt adress och få kombinationer som bröt mark. Defensivt bör dock lite extra cred ges till Jesper Karlström för hans viktiga brytning i 36:e minuten när Mariupol var på väg att sticka upp i en riktig farlig omställning.

I andra halvleken blev det lite mer öppna ytor och lagen skapade omgående varsin chans där hungrige Aliou Badji högg i djupet men skottet gick rakt på Khudzhamov.

Mariupol stack upp i enstaka framstötar och fick också utdelning i 63:e minuten när Pikhalonok gick på avslut. Skottet styrde olyckligt på en täckande Jonas Olsson och gick in bakom en ställd Isaksson.

Ett jobbigt underläge men ingenting som egentligen ändrade premisserna där Djurgården var tvungna att göra mål för att avancera. Två fina chanser skulle dock komma: först en farlig nick från ständige orosmomentet Badji och därefter ett jätteläge för Haris Radetinac som inte fick träff på Jonathan Augustinssons vänsterinlägg.

Men det skulle bli tredje gången gillt i 77:e minuten. Ett nytt inspel från Augustinsson landade hos Radetinac som touchade vidare till Aliou Badji. Den blårandiga målmaskinen klackade elegant in bollen och klev än en gång fram som målskytt.

Målet fick hemmalaget att dra ihop sitt kompakta försvar ännu mer och det blev mer utav ett ställningskrig utan riktigt heta chanser fram tills domare Harvey blåste för full tid.

Läget var utmärkt för DIF där ett bortamål skulle räcka långt i förlängningen. Men istället åkte Djurgården på en straff i 97:e efter att en returjagande Mariupol-spelare gick omkull i straffområdet. Ruslan Fomin satte bollen i nät och för Djurgårdens del krävdes nu en än mer intensiv forcering.

Jonas Olsson flyttades upp på topp och var ytterligt när att bli målskytt. Aliou Badji nickade ett högerinlägg i stolpen och på returen stormade Olsson fram men på ett märkligt sätt lyckades Khudzhamov hindra bollen från att gå in.

I andra förlängningskvarten var det DIF för hela slanten och flitigt påhejade av de sjungande DIF-supporarna matades bollar in i straffområdet. Hörnor radades upp men bollen ville inte studsa Djurgårdens väg den här kvällen trots ett antal bra nicklägen. Slutsignalen ljöd skoningslöst och förkunnade att Europa-äventyret är över för den här gången. Man kan tala om små marginaler men i slutändan är det bara resultattavlan som räknas.

Nu gäller det istället att samla kraft och jaga trepoängare i Allsvenskan för att nå en ny topplacering och Europa-plats. Närmast väntar Häcken borta följt av hemmamatch mot Kalmar söndag den 19 augusti. Ett stort tack ska avslutningsvis riktas till alla sjungande supportrar som var på plats och stöttade i Odessa.

 

Attachment

l