Stor intervju med Tempest-Marie Norlin

”Jag är stolt över att representera Djurgården.” Damlagets senaste tillskott, spetsforwarden Tempest-Marie Norlin, om känslan i laget och glädjen att spela i Djurgården. Damlaget ställs mot fjolårets seriesegrare Linköping på söndag.

Tempest-Marie Norlin är en del av Djurgårdens förstärkning inför säsongen 2017. 25-åringen är uppväxt i Stockholm och har Skogås som moderklubb men kommer närmast från en säsong i Piteå. Fjolåret resulterade i en fjärdeplats i Allsvenskan och fem instänkta mål för ”Tempa”.

Tempest-Marie Norlin under försäsongen 2017. Foto: Johan Sahlén

Som spetsanfallare, en klassisk nia, gjorde Tempest sitt första mål för Djurgårdens IF genom att klacka in ett ledningsmål mot Rosengård i årets hemmapremiär på Stockholms Stadion. På planen är Tempest stark, snabb och offensivt hotfull. Utanför plan är hon ödmjuk och fokuserad. Hon vet vad som krävs för att hålla en hög nivå och är beredd att göra grovjobbet.

Ser man tillbaka på Norlins karriär hittar man en stor talang med meriter från ungdomslandslagen som debuterade i Allsvenskan redan som sextonåring. Efter ett par allsvenska säsonger med Hammarby blev det fyra år i lägre divisioner innan återtåget till Damallsvenskan med Piteå förra året.

Vad hände med din utveckling under åren du inte var i Damallsvenskan?

– Det hände nog inte så mycket faktiskt, om jag ska vara ärlig. Jag befann mig i något slags mellanting – om jag skulle satsa på fotbollen eller inte. Sen fick jag en nytändning och tog fotbollen mer seriöst. Jag ville ge det en chans och se var det kunde landa, berättar Tempest.

Vad var det som fick dig att bestämma dig för att satsa?

– Jag vet inte, inget speciellt egentligen. Det var och är roligare att spela fotboll när jag hade tydligare mål.

Det känns som att din satsning går ganska bra än så länge?

– Jag kan inte vara den som avgör det, just nu tycker jag att det är väldigt kul att spela och jag är glad och stolt över att representera Djurgården.

För två säsonger sedan spelade du i Sirius, förra säsongen var du i Piteå och nu gör du första säsongen i Djurgården. Hur tänker du kring framtiden?

– Framtiden är inget jag tänker på så mycket just nu, utan mer det som är här och nu och vad som gäller för oss. Inför de matcher och det motstånd vi har. Jag har aldrig varit en som har tänkt så långt framåt. Fokus är här och nu.

Tempest klackar in bollen mot FC Rosengård i hemmapremiären på Stadion. Foto: Johan Sahlén

Det var kul att det var så många som kom till Stadion sist!

Djurgården överraskade många förra säsongen. Som nykomlingar i Damallsvenskan slutade laget på en stabil sjätteplats. Under tre säsonger i Elitettan byggde Djurgården en stark laggrund och en vacker offensiv fotboll som med lyckade förstärkningar tveklöst visat sig höra hemma på högsta nivån. Endast två omgångar har spelats i år men det är svårt att inte vara nöjd över de hittills tre insamlade poängen. I premiären segrade Djurgården mot Tempests gamla klubb Piteå, ett lag som bara förlorade en match på hemmaplan förra året. I hemmapremiären på Stadion kom Rosengård på besök. Djurgården, via Tempest, chockade med ett ledningsmål i tionde minuten, men lyckades trots en tapper insats inte stå emot stjärnlaget som lämnade Stockholm med en 3-1-seger.

Ni har en vinst och en förlust hittills i Allsvenskan, och har spelat mot två av seriens svåraste lag. Hur är känslan?

– Känslan i laget är bra. Vi tror på det vi gör och det är klart att vi går in med inställningen att vi ska vinna matchen oavsett vilket motstånd vi möter. Damallsvenskan är lite oförutsägbar ibland och man har lärt sig att alla lag kan slå varandra, förklarar Tempest.

Du har mött jättarna i Damallsvenskan några gånger nu, upplever du att de är mycket längre fram än de andra lagen eller skulle det kunna bli en jämnare tabell i år?

– Ekonomiskt sett så har de lagen fler fördelar och det gör såklart skillnad, speciellt för de spelare som har förmånen att vara heltidsproffs. Det som skiljde oss och Rosengård åt sist var att de gjorde vissa tekniska moment bättre samt hade ett högre bolltempo. Men vi har lärt oss mycket från de två senaste matcherna och tar med oss det för att kunna utvecklas vidare.

Det känns som att laget har kommit igång bra nu, jämfört med försäsongen där ni hade några mindre bra matcher?

– Ja ett klart lyft ifrån försäsongen, då jag tycker vi självklart kunde gjort ett bättre resultat i de matcherna vi haft. Men som sagt har vi har tagit lärdom av de matcherna också.

Nästa match är Linköping borta, hur går tankarna?

– Vi får se vad Joel (Riddez) sätter upp för matchplan om hur vi ska slå dem. De är väldigt spelskickliga och fortfarande väldigt bra offensivt fast att de tappar sina tre bästa anfallare inför den här säsongen.

Hur är konkurrensen för en plats i startelvan?

– Jag tycker konkurrensen är väldigt hög. Det är många som konkurrerar på många platser och jag tycker att det har gett ett lyft för truppen. Det märks att ingen är säker på sin plats.

Tempest-Marie Norlin i matchen mot Rosengård. Foto: Johan Sahlén

Hur är det att spela i Djurgården, en betydligt större klubb än några du tidigare har representerat? Märker du av det som spelare i damlaget?

– Ja, det är klart att man märker av det. Till exempel var det ju kul när Norrlands djurgårdssupportrar hejade på oss i Piteå. Det märks att det är en stor klubb, fast herrlaget får väl ta en större del av det. Men det var kul att det var så många som kom till Stadion sist.

Vad är det bästa med att spela i Djurgården?

– Vi spelar roligare fotboll, om man jämför med hur vi spelade i Piteå förra året. Vi vill ha mycket bollinnehav och föra matchen. Sen självklart kul att ha förmånen att fått lära känna samt spela med så fina lagkamrater!


Djurgården möter fjolårets seriesegrare Linköpings FC söndag 30/4 klockan 16.00. Se matchen på plats på Linköping Arena, eller via webben på damallsvenskan.tv.

Nästa hemmamatch spelas på Stockholms Stadion lördag 6/5 klockan 16.00 mot Kvarnsvedens IK. Matchen föregås av Stadiongirot. Deltagare i Stadiongirot har fri entré till matchen mot uppvisande av sitt startnummer. Läs mer om Stadiongirot här.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

"Jag är stolt över att representera Djurgården." Damlagets nya anfallare i stor intervju.
l