Storspel av Isaksson i kampen om Europaplats

 

Djurgården-BK Häcken 1-1 (1-1)

0-1 (36) Paulinho
1-1 (40) Jacob Une Larsson

Domare: Jonas Eriksson, Sigtuna
Varning DIF: Kevin Walker, Elliot Käck, Jonas Olsson, Kim Källström
Publik: 14181

Djurgårdens laguppställning:
Andreas Isaksson – Felix Beijmo, Jacob Une Larsson, Jonas Olsson, Elliot Käck – Magnus Eriksson, Kevin Walker (55, Kerim Mrabti), Kim Källström, Othman El Kabir (89, Julian Kristoffersen) – Gustav Engvall (76, Aliou Badji), Jesper Karlström.
Inte inbytta spelare: Tommi Vaiho, Niklas Gunnarsson, Jonathan Augustinsson, Marcus Hansson.

I kampen mellan Djurgården och Häcken om en av de åtråvärda platserna i tabellen som ger spel i Europa nästa säsong gjorde lagen ett mål vardera och tilldelades lika många poäng. En poäng som Djurgården borde vara både nöjda och missnöjda med.

Strax över 14000 åskådare hade sökt sig till Tele2 Arena för att se den viktiga matchen mellan Djurgården och Häcken. De fick se två lag inleda avvaktande och den första kvarten av matchen präglades uteslutande av inkast, insparkar och andra spelavbrott. Vi glömmer den och går snabbt vidare till resten av matchen. Där hände det desto mer.

I den första halvlekens andra kvart öppnade matchen upp sig en aning. Lagen höll förvisso fortfarande hårt i försvarsspelet men till skillnad från under matchinledningen rullade bollen på planen. Dessutom rullade den framåt. När lagen närmade sig straffområdet tog det oftast stopp men det fanns i alla fall en tillstymmelse till spel och målchanser i matchen. Kevin Walker sköt utanför på en passning från Magnus Eriksson. Det var Djurgårdens möjlighet att skriva om. Häcken i sin tur hade två distansskott på mål inom en minut som inte vållade Andreas Isaksson några som helst problem. De är värda att nämnas bara för att nämna något. Häcken skulle vara betydligt farligare senare i matchen. Djurgården likaså.

Tätt mellan målen
När klockan hade tickat in i matchminut 36 fuskade Djurgården lite i försvarsarbetet. Paulinho blev omarkerad i straffområdet och förvaltade en passning bakåt från kortlinjen på ett, för Häcken, bra sätt. Om ni kommer att prata om Paulinho om tio år kommer han garanterat att vara den som är hågkommen som ”han som alltid gjorde mål på Djurgår´n”.

Repliken kom snabbt från Djurgården. Så snabbt att Häcken inte ens hunnit fundera på att backa hem. Fyra minuter efter målet nickskarvade Kevin Walker en högerhörna slagen av Kim Källström. Mot bortre stolpen rusade mittbacken Jacob Une Larsson som med pannan kunde sätta kvitteringen. Efter målen blev det mer fart och kamp i  matchen och någonstans här började det märkas att matchen var viktig att vinna för båda lagen.

I slutskedet av halvleken var Häcken nära att ta ledningen men Andreas Isaksson räddade Paulinhos avslut till hörna. Den första av många kvalificerade räddningar i matchen.

Tempohöjning i den andra halvleken
Den andra halvleken hade knappt startat innan Gustav Engvall forsade fram längs med vänsterkanten. Ett lågt inlägg som städades bort av gästande försvarsspelare. Häcken skapade sin första målchans fyra minuter in i halvleken. En frispark centralt rullades ut till vänster med inlägg som följd. Paulinho hade på nytt bud på ett andra mål men bollen nickades över. Tre minuter senare sköt samma Paulinho ett bra skott från distans som Andreas Isaksson räddade. Djurgården replikerade med att minuten senare rada upp tre hörnor men utan resultat.

Tio minuter in i halvleken gjorde Kerim Mrabti efterlängtad comeback efter en tids skadefrånvaro. Förhoppningen om tre poäng ökade bland de högljudda åskådarna. Vid den här tidpunkten stod matchen och vägde en aning men när vi närmade oss den sista halvtimmen hade spelet börjat tippa över till Häckens fördel.

Isaksson räddade Djurgården kvar i matchen
Djurgårdens målvakt Andreas Isaksson fick slita hårt för att hålla bollen på rätt sida om mållinjen. En timme in i matchen gjorde han en till bra räddning när skottet från Daleho Irandust tippades till hörna. Två minuter senare hade Djurgården ett avslut. I snäv vinkel kom Gustav Engvall till avslut men målvakten Peter Abrahamsson täckte vid stolpen.

Häcken tog sedan över både bollinnehavet och matchen rejält samtidigt som en frustrerad hemmapublik skrek ut sin nervositet över att motståndarna var på väg att göra sitt andra mål i matchen och förstöra drömmen om det där efterlängtade spelet ute i Europa. Häcken hade rejäl vittring på Djurgården men de hade inte räknat med Andreas Isaksson. Djurgårdens målvakt gjorde en stormatch och när det som bäst behövdes klev han fram och gjorde två kvalificerade och viktiga räddningar. Först när Paulinho sköt från nära håll och sedan när före detta djurgårdsspelaren Mattias Ranegie med precision nickade ned bollen nära stolpen. Isaksson stoppade både avsluten på ett uppseendeväckande bra sätt.

Nära övertidsavgörande
Djurgårdsmålvaktens spel i den andra halvleken gjorde att Djurgården var kvar i matchen i slutskedet av den. Det fanns fortfarande chans att ta med sig alla tre poängen. En sista kraftsamling framåt gjordes och den gav sånär resultat. Några sekunder in på stopptiden nickade inhopparen Aliou Badji i ribban och någon minut senare var han en feltajmad tåspets från att stöta in bollen i mål när Kim Källström slog en crossboll.

Några fler mål blev det inte i matchen och Djurgården behåller därmed sitt trepoängsavstånd ned till Häcken. Gladast över det är förmodligen Östersund som efter sin seger i helgen klämde sig in mellan lagen i tabellen och därmed också blandade sig i kampen om Europaplatserna med sex poäng kvar att spela om.

Özcan Melkemichel om matchen:
– Det är två bra lag som möts och det gäller mycket. Båda lagen vill vinna och chanserna avlöser varandra. Jag tycker inte att vi gör någon dålig match i det stora hela men vi kan snäppa upp delar av vårat spel. Framför allt anfallsspelet. Där känner jag att vi har stannat av och där har vi en del att förbättra jämfört med hur vi spelade tidigare på säsongen. Farten och variationen vi hade i anfallsspelet tycker jag inte vi har sett till sedan matchen mot Sundsvall.

– I övrigt en intensiv och tät match. Resultatet är inte orättvist men vi hade velat vinna. Vi har siktet inställt på att ta en Europaplats. Det är jätteviktigt att ta en av de platserna. Vi har allt i våra egna händer och det skulle kännas tungt och vara en besvikelse om vi missar.

Och på frågan om han är nöjd med en poäng:
– Jag är inte nöjd. Jag ville vinna.

Text: Thomas Segerbrant  

Attachment

l