Träningsrapport från torsdagen

Naturgräsmattan på Kaknäs blir grönare och grönare, men den här torsdagen väljer Özcan och hans manskap ändå att träna på konstgräsplanen bredvid. Solen kikar fram då och då, men de isande vindarna som viner över det öppna fältet drar ner temperaturen rejält.

20 spelare deltar i träningen, fördelat på 18 utespelare och två målvakter (Isaksson och Vaiho). Två spelare kör rehab vid sidan om: Jonas Olsson och Tino Kadewere medan Othman El Kabir är frånvarande pga personliga skäl.

Man inleder med en kort gemensam uppvärmning i form av lätt jogg, och sen delar man gruppen i sex delar med tre spelare i varje. Övningen består i att dessa tre spelare ska hålla två bollar i luften samtidigt och att man turas om att vara “i mitten”. Parallellt med detta drillas Isaksson och Vaiho av målvaktstränaren Nikos Gkoulios. Tre stora uppblåsta plastfigurer har ställts upp i straffområdet, och i kamp med dessa ska målvakterna boxa ut varannan boll och greppa varannan. Tremannaövningen avbryts av lite stretch, och sen ställer man upp med samma trio igen men fokuserar istället på passningar. Man turas fortfarande om att vara i mitten, och så varvas korta passningar med längre.

Efter en kortare paus är det dags för en ny övning (se klipp ovan) och gruppen delas istället upp i tre lag med sex spelare i varje. Det är en touch som gäller hela tiden och det primära är att hålla bollen inom det egna laget och sen få över den till laget längst bort på spelplanen. Ett av de tre lagen jagar hela tiden och försöker sno bollen, och missar det bollhållande laget blir det istället de som jagar. Övningen präglas av stort allvar, samtidigt som man också verkar ha väldigt roligt tillsammans. En spelare som verkligen syns, hörs och utmärker sig här är Magnus Eriksson.

Man bryter av med att göra ett par olika löpövningar för att få upp explosiviteten i benen, och efter detta är det dags för tvåmålsspel. Förutsättningarna är dock lite speciella: spel tio mot tio (med Isaksson och Vaiho på var sitt lag) på en plan som är begränsad av konor i sidled. Banan är alltså “smal och lång”. Fokus här ligger på att öva på omställningar och kontringar för att komma till snabba avslut. De flesta spelare deltar antingen i försvarsspelet eller i anfallsspelet, samtidigt som det statiska mittfältet endast består av ett par spelare som ska passeras så snabbt som möjligt. Det handlar kort och gott om att så fort som möjligt få fram bollen till den så kallade sista tredjedelen. Haris Radetinac – som för övrigt deltar fullt ut i träningen på samma villkor som alla andra – utmärker sig som målskytt här, tillsammans med Jesper Karlström och Kerim Mrabti.

Matchbilder från tvåmålsspelet:

När denna övning avslutas är det sedan dags för mer traditionellt tvåmålsspel där alla spelare är lika delaktiga och går för fullt, dock behåller man den något smalare spelplanen. Återigen har Haris Radetinac lite show och ser verkligen ut att vara spelsugen. Gustav Engvall imponerar också med sin bollbehandling på liten yta. När Özcan mot slutet av matchspelet visslar är träningen över för denna gång.

Nästa chans att se Djurgården träna ges imorgon lördag klockan 10.30 på Kaknäs. Välkommen!

Observera att klippen inte kan spelas via appen utan bara ses via dif.se

Attachment

l