Tre poäng i derbyt!

Tempest-Marie Norlin, Hanna Lundqvist och Johanna Rytting Kaneryd firar mål mot Hammarby. Foto: Johan Sahlén.

Djurgården dominerade i matchen mot Hammarby och vann med 2-0. Båda målen kom i andra halvlek. 1-0 lobbades läckert in av Mia Jalkerud och 2-0 gjordes av Tempest-Marie Norlin.

I 25 grader, gassande sol och framför en storpublik på över 2000 åskådare utspelades en spännande match på Zinkensdamms IP. Djurgården ställde upp med en oförändrad startelva från bragdmatchen mot Eskilstuna senast och det dröjde inte många minuter innan DIF tog övertaget i matchen. Hammarby fick spela ett lågt försvarsspel matchen igenom medan Djurgården försökte hitta anfallsvägar. De grönvita visade dock upp en imponerande spetsoffensiv och blev hyperfarliga när deras snabba yttrar och anfallare fick tag på bollen.

En guldmedalj bör delas ut till Djurgårdens målvakt Gunnarsdottir för utrusningen som krävdes för att få stopp på Hammarbys första farliga läge. Snabba Zigiotti i Hammarby spurtade ifrån Djurgårdens backlinje och skulle precis sätta foten till bollen när Gunnarsdottir kom ut för att rensa. Det var de grönvita som även stod för matchens andra riktigt heta chans med ett riktigt bra skott utifrån, som via både Gunnarsdottirs fingrar och ribban höll sig utanför mållinjen. Även Djurgården hade bud på mål. Tjugo minuter in i matchen blev det stökigt i Hammarbys straffområde efter en frispark för DIF, men när en djurgårdsspelare väl kom till skottläge gick bollen långt utanför målramen.

Trots ett stort spelövertag för Djurgården kunde vi efter första halvlek konstatera att Hammarby var klart effektivast framåt och hade det inte varit för en storspelande Gunnarsdottir, hennes ribba och några offsidevinkningar hade Djurgården mycket väl kunnat gå till pausvila i underläge. Istället stod det 0-0 på tavlan men med två spelglada lag som gick på hårt i alla situationer kändes det som att det resultatet inte skulle leva länge.

Andra halvlek började bra för Djurgården. I 47:e minuten hamnade Mia Jalkerud fri framför mål vid en inläggssituation, men missade lite i tajmingen och nickade utanför. Revanschen för den missen skulle dock komma mindre än tio minuter senare, för i 55:e minuten såg Mia till att ge Djurgården ledningen när hon var kvick på att märka att Hammarbys målvakt stod lite för långt ut. En perfekt lobb senare fick en liten del av publiken på Zinken jubla till en blårandig ledning.

Hammarby fortsatte vara farliga framåt men Djurgården ökade sin kontroll över matchen ju längre den led. När Tempest-Marie Norlin ökade på till 2-0 i 64:e minuten fick Bajen allt svårare att hota framåt. Djurgården visade att de är numret större och kunde fortsätta hålla ett kontrollerat spel på mitten. Det fanns chanser till ytterligare mål, bland annat av Johanna Rytting Kaneryd som såg ut att vara riktigt sugen på att sätta säsongens första balja. Inom loppet av ett par minuter dribblade hon läckert bort sina försvarare och kom till fina avslut. Med kvarten kvar kom Madeleine Stegius in på plan och tog position högt, högt upp i banan för att nosa upp målchanser. Hetaste läget för Stegius kom i 90:e minuten där hon blev näste spelare att pricka ribban.

Efter tre tilläggsminuter kunde domaren blåsa av matchen, och Djurgården kunde inkassera både en otroligt efterlängtad derbyvinst och tre poäng! Djurgården ligger nu på en sjätteplats i tabellen med 12 inspelade poäng.

Hammarby IF – Djurgården 0-2 (0-0)

0-1 Mia Jalkerud (55)

0-2 Tempest-Marie Norlin (64)

Varningar DIF: Petronella Ekroth

Formation: 4-4-1-1

Gudbjörg Gunnarsdottir
Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Sheila van den Bulk, Hallbera Gisladottir
Johanna Rytting Kaneryd, Katrin Schmidt, Annika Kukkonen, Hanna Lundqvist (74)
Tempest-Marie Norlin (81)
Mia Jalkerud

Avbytare: Sandra Lindkvist, Kim Sundlöv, Filippa Pettersson, Alexandra Höglund, Michelle Wörner (81), Madeleine Stegius (74)

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Lisa Moazzeni (knä), Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)

 


Nästa match är hemma är mot Stefan Rehns Kopparbergs/Göteborgs FC torsdagen den 22 juni klockan 17.30 på Stadion.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matcherna på damallsvenskan.tv om du inte kan se dem på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l