Tre poäng till DIF efter oväntat svår match

Jubel på Stockholms Stadion efter en viktig vinst mot Kristianstad. Foto: Johan Sahlén

Djurgården stod för ännu en krigarinsats när tre poäng spelades hem under söndagseftermiddagen. Djurgården gick till halvtidsvila med en skön tvåmålsledning, men fick slita i andra halvlek när spelet försämrades och gästande Kristianstad tog tag i taktpinnen.

Joel Riddez, för dagen på läktaren efter förra matchens röda kort i slutminuten, mönstrade en startelva med en hel del förändringar från senast. Offensiven var tillspetsad med Katrin Schmidt liggande precis bakom Mia Jalkerud på topp. På mittfältet täppte Annika Kukkonen och Alexandra Höglund till i mitten, och på kanterna startade den hypersnabba duon Hanna Lundquist och Johanna Rytting Kaneryd. Även backlinjen andades offensiv med Gisladottir och Hellenberg som ytterbackar.

Matchen startade intensivt med bra tempo från Djurgården. De riktigt vassa målchanserna uteblev för det mesta, bortsett från matchens andra minut där Schmidt var en tå ifrån att peta bollen i mål efter en välslagen frispark. Ett spelsuget Djurgården fick utdelning efter 22 minuter när domaren blåste för straff efter att Johanna Rytting Kaneryd blockerats i straffområdet. Sheila van den Bulk gjorde som senast från straffpunkten och satte bollen säkert i nät. Och på tal om Rytting Kaneryd briljerade hon återigen på sin kant där hon utgjorde ett stort hot mot Kristianstads försvar. I den första halvleken kom hon närmast mål när hon efter en räd fintade bort inte bara en, utan två motspelare. Bollen hamnade sedan olyckligt lite för långt ifrån Rytting Kaneryd och kunde räddas av Kristianstads målvakt.

Första halvlek kändes lugn och stabil sedd med djurgårdsögon. Kristianstad tilläts inte få till något eget spel och de gånger de lyckades avancera möttes de av en kontrollerad försvarsmur. I 36:e minuten kom en chans som hade kunnat bli en notering i målprotokollet. Freja Hellenberg avancerade på högerkanten efter en frispark och slog ett klockrent inlägg som träffade Schmidts panna perfekt, men Maron i Kristianstadsmålet gjorde en riktig tv-räddning. Det skulle dock bara dröja fem minuter innan Schmidt fick läge igen, denna gång efter en djupledspassning av Mia Jalkerud. Bollen gick hela vägen fram till Schmidt som ökade på ledningen med en bredsida på insidan av stolpen.

2-0 i paus och en skön känsla infann sig på Stockholm Stadion. Den känslan skulle dock tyvärr komma av sig i andra halvlek där Djurgårdens spel hackade och Kristianstad arbetade sig in i matchen. Gunnarsdottir i Djurgårdsmålet storspelade och såg till att hålla ledningen intakt. I 57:e minuten, efter en riktigt bra period av Kristianstad, kom dock en nästintill väntad reducering. Kort därefter kom nästa chans på mål av Kristianstad, ett långskott som kändes oroväckande obevakat men som turligt nog smet utanför stolpen. Samtidigt genomförde Djurgården sitt första byte när Lundqvist klev av i förmån för Tempest-Marie Norlin.

Djurgården hade det fortsatt tufft i den andra halvleken där ett kvitteringsmål hela tiden kändes otäckt nära. Hade det inte varit för Gunnarsdottirs modiga utrusning, som ledde till att målvakten fick ont och behövde vård, i 62:a minuten hade det mycket väl kunnat bli ett andra mål av Kristianstad. Gunnarsdottir som tvingades byta förra matchen kunde dock fortsätta spela matchen.

Matchen avslutades med ett hårt kämpande Djurgården som vägrade se sig besegrade. När domaren blåste av var ledningen fortfarande intakt och tre superviktiga poäng inspelade. Vinsten innebar en klättring från botten av tabellen till en sjundeplats.

Petronella Ekroth om matchen:

– Det blev väldigt tufft i andra halvlek. Vi har släppt in två väldigt sena mål på de senaste matcherna så det var skönt att lyckades hålla slutresultatet hela vägen in i mål. Det var skönt att få vinna, och på hemmaplan också.

Det blev en krigarinsats idag också.

– Ja, det var två helt olika halvlekar. I första halvlek fick vi ha mer boll men sen tror jag att de märkte av att vår målvakt var lite skadad och det blev tightare. Vi fick inte igång något bra spel i andra halvlek och därför är det ännu skönare att vi kunde vinna matchen, avslutar Petronella.

Micheala ”Sheila” van den Bulk stod även hon för en stark insats under lördagsmatchen. Inte bara gjorde hon ännu ett straffmål utan spelade även de sista minuterna med en svårt skadad arm efter att ha fått en spark på sig.

Sheila, vad har du att säga om ännu en svårspelad match?

– Vi gjorde det svårt för oss själva idag. Det kändes bra och hände inte så mycket förrän de gjorde sitt mål, efter det blev det tight. Men vi vann och det är det viktigaste. Det är bra för vår självkänsla och viktigt för framtiden.

Hur viktig var vinsten idag?

– Vi behövde verkligen vinna den här matchen. Inte bara för att vi behövde tre poäng utan också för att vi borde vinna en sån här match. Vi är glada över det, säger Sheila van den Bulk.

Efter matchen blev det att åka till sjukhuset för Sheila. Uppdateringar följer om hur illa skadan är.

Djurgården – Kristianstads DFF 2-1 (2-0)
1-0 Michaela van den Bulk (22), straff
2-0 Katrin Schmidt (41)
2-1 Therese Ivarsson (57)

Varningar DIF: Inga

Domare: Lovisa Johansson, Grums

Startelva (4-4-1-1):

Gudbjörg Gunnarsdottir
Freja Hellenberg, Petronella Ekroth, Sheila van den Bulk, Hallbera Gisladottir
Hanna Lundqvist (58), Alexandra Höglund, Annika Kukkonen (70), Johanna Rytting Kaneryd (90+1)
Katrin Schmidt
Mia Jalkerud

Avbytare: Petra Kümin, Kim Sundlöv, Sandra Lindkvist, Filippa Pettersson, Tempest-Marie Norlin (58), Michelle Wörner (90+1), Madeleine Stegius (70)

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Lisa Moazzeni (knä), Elin Borg, Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)


Nästa match är borta mot IF Limhamn Bunkeflo lördagen den 20 maj klockan 13.00 på Limhamns IP.

Nästa hemmamatch är semifinalen i Svenska Cupen mot Linköpings FC söndagen den 28 maj klockan 16.00 på Stadion.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l