Tung förlust i Damallsvenskan

Deppigt efter förlust i Damallsvenskans fjärde omgång. Foto: Johan Sahlén

I Damallsvenskans fjärde omgång ställdes Djurgården mot Kvarnsveden. Trots spelövertag lyckades DIF inte förvalta flera vassa lägen. Kvarnsvedens kvicka Chawinga sänkte hemmalaget med två mål.

Under mulen himmel ställde Djurgården upp med en oförändrad startelva från förra veckans bortamatch mot Linköping. Tempest-Marie Norlin utgjorde återigen yttermittfältare på högerkanten, medan Jalkerud och Stegius bildade anfallspar. Innan klockan ens hade hunnit slå en minut spelade Djurgården sig till ett bra läge, men Jalkerud sprang tyvärr offside. Inledningen av matchen fortsatte sedan något trevande där lagen kände på varandra. Det var en stor skillnad från de tidigare matcherna som Djurgården spelat hittills i årets Damallsvenskan, där de mött några av seriens bästa lag. Då DIF tidigare fått jobba hårt mot mer dominerande lag var det under lördagen Djurgården som stod för störst bollinnehav och fick sätta tempot.

Vassa inspel från kanterna och härligt bolltrillande i kortpassningsspelet utmärkte Djurgårdens offensiv och laget fick flera bud på mål under första halvlek. I den 22:a minuten blir det stökigt i straffområdet under ett DIF-anfall. Linjedomaren vinkar för offside men huvuddomaren viftar bort det. Bollen hamnar sedan till slut i mål efter en hektisk situation, men då var spelet redan avblåst för hands på en Kvarnsveden-spelare. Johanna Axfeldt blir utvisad och Djurgården tilldöms en straff som Michaela van den Bulk säkert sätter dit. Riktigt skönt för Djurgården som förtjänade ett ledningsmål.

Efter målet fortsätter Djurgården med bra anfallsspel. Mia Jalkerud hotar med pannan framför mål. Johanna Rytting Kaneryd glider förbi sina försvarare och skapar farligheter. Bollen hamnar till och med i mål igen via Jalkeruds huvud, men vinkas ännu en gång bort för offside. Djurgården var det bättre laget men fick inte till någon riktig press. Kvarnsveden lyckades komma loss och visa sin spetskompetens vid vissa tillfällen, men riktigt farligt blev det bara någon enstaka gång.

Lagen går till paus med ställningen 1-0. I inledningen av andra halvlek fortsätter Djurgården att visa upp fin teknik. Ofta med inblandning av Schmidt, Rytting Kaneryd, Jalkerud och Norlin. Dock kommer laget sällan till farliga avslut. Små misstag ställer ofta till det i sista tredjedelen. I den 60:e minuten är det istället Kvarnsvedens IK och, icke förvånande, hypersnabba Chawinga som rycker åt sig bollen och kvitterar. Resten av halvleken visar upp ett hackigt spel av Djurgården där frustrationen börjar synas. Med kvarten kvar tvingas Gunnarsdottir i Djurgårdsmålet kliva av efter en tidigare smäll, in kommer andremålvakten Petra Kümin.

Likt förra matchen byttes Madeleine Stegius ut i förmån för Hanna Lundqvist i mitten på andra halvlek. Lundqvist tog en topposition och kom till flera bra lägen, bland annat ett kanonskott utifrån som var ytterst nära att resultera i ett ledningsmål. Men bollen ville inte in. Olyckligtvis skapade Kvarnsveden återigen ett läge för Chawinga som kyligt placerade bollen bakom Kümin i mål när klockan just slagit 90 minuter. Sex minuter återstod av matchen och Djurgården försökte kriga in en kvittering, men det ville sig inte. Vi tvingas anteckna en riktigt sur förlust i Damallsvenskans fjärde omgång.

Johanna Rytting Kaneryd visade återigen toppklass på sin högerkant men var besviken över den bristande utdelningen:

– Vi började matchen dåligt de första 10 minuterna, men sedan fick vi till spelet och bättre och hade egentligen full kontroll fram till deras kvittering, så det kändes väldigt tungt. Den sista tredjedelen var vi inte riktigt noggranna i idag. Vi skapar väldigt mycket men det gäller att sätta dit bollarna.

Tidigare har ni mött tre väldigt bra och dominanta lag i serien, hur var inställningen att möta ett inte lika skickligt, men samtidigt farligt, Kvarnsveden?

– Vi var väl medvetna om det, men det gäller att vara 100% i varje situation och man kan inte backa undan. Det gäller att vara aggressiv hela tiden. Vi hade mycket självförtroende från de förra matcherna och vi skapade mer idag också. Men det faller i sista tredjedelen, avslutar en besviken Rytting Kaneryd.

Nästa söndag finns chans för revansch när Djurgården återigen spelar hemma på Stadion. Då ställs laget mot Kristianstad, som precis som Djurgården hittills har spelat in tre poäng och för stunden befinner sig långt ner på tabellen. Var på plats på Stadion nästa söndag och heja fram Djurgården till tre viktiga poäng!

Djurgården – Kvarnsvedens IK 1-2 (1-0)
1-0 Michaela van den Bulk (22)
1-1 Tabitha Chawinga (60)
1-2 Tabitha Chawinga (90)

Varningar DIF: Inga

Domare: Tess Olofsson

Startelva (4-4-1-1):

Gudbjörg Gunnarsdottir (76)
Sheila van den Bulk, Petronella Ekroth, Kim Sundlöv, Hallbera Gisladottir
Tempest-Marie Norlin, Alexandra Höglund, Katrin Schmidt, Johanna Rytting Kaneryd (61)
Madeleine Stegius (66)
Mia Jalkerud

Avbytare: Petra Kümin (76), Freja Hellenberg, Sandra Lindkvist, Filippa Pettersson, Annika Kukkonen, Michelle Wörner, Hanna Lundqvist (66)

Frånvarande:  Patrycja Jerzak, Lisa Moazzeni (knä), Elin Borg, Emilia Appelqvist (knä), Julia Westergren (knä)


Nästa match är hemma mot Kristianstad söndagen den 15 maj klockan 16.00 på Stadion.

Köp säsongskort, lösbiljetter och lagbiljetter till våra hemmamatcher här.

Se matchen på damallsvenskan.tv om du inte kan se den på plats – klicka på bilden nedan.

Attachment

l