Ungt Djurgården slog Göteborg

Göteborg – Djurgården 1-2 (0-2)

0-1 Edward Chilufya (21)
0-2 Haris Radetinac (39)
1-2 Tobias Hysén (65)

Domare: Glenn Nyberg
Publik: 647
Laget:
Tommi Vaiho
Johan Andersson, Niklas Gunnarsson, Marcus Danielson, Matteo Catenacci
Jonathan Ring (Abrahamsson, 72), Kerim Mrabti (k) (Granberg, 45), Jesper Karlström (Sabovic, 70), Haris Radetinac (Ehn, 80)
Edward Chilufya, Aliou Badji (Pettersson, 72)
Avbytare: Erik Ehlis (mv, inlånad), Alexander Abrahamsson, Besard Sabovic, Oliver Granberg, Arnold Ehn, Oscar Pettersson

Trots frånvaro av ett tiotal A-lagsspelare lyckades Djurgården besegra Göteborg i lördagens träningsmatch. En stark första halvlek räckte till en 2-1-seger på Kvarnsvedens IP i Borlänge.

– Vi gjorde det bra i början och det kändes som att vi hade full kontroll, men vi fick det tuffare sen, konstaterade Djurgårdens mittback Marcus Danielson efter matchen.

Med en avbytarbänk full av juniorer och en 17-åring (Matteo Catenacci) på vänsterbacken kunde Blåränderna få ihop ett lag – och dessutom dominera matchen fram till halvtidsvilan. Det var svårt att tro att så många ordinarie spelare saknades på grund av småskavanker och landslagsuppdrag. Ett massivt övertag i bollinnehavet resulterade i två mål och kunde ha gett ännu större utdelning. De blåvita började pressa Djurgårdarna först en bra bit in på egen planhalva och fick under långa stunder inte låna bollen.

– Kerim Mrabti gör det mesta rätt på mitten och vi får inte till några långa anfall alls, sa IFK-anfallaren Tobias Hysén som såg första halvlek från bänken.

18-årige Edward Chilufya var het i DIF-anfallet. I den 21:a minuten gav han stockholmarna ledningen med en rappt skott strax utanför straffområdet. Erik Dahlin i Göteborgs mål var på bollen men lyckas inte styra den utanför. För förarbetet stod Haris Radetinac som en dryg kvart senare utökade Djurgårdens ledning till 2-0. Haris slog till med vänstern från ungefär samma distans och fick se bollen gå i mål via stolpen.

Även om Göteborg stack upp och skapade chanser vid ett par tillfällen, bland annat träffade Victor Wernersson ribban med ett missriktat inlägg, så var Djurgårdens tvåmålsledning klart rättvis. Pigge Edward Chilufya var ett ständigt orosmoment för IFK-försvaret och kunde mycket väl ha blivit tvåmålsskytt när han spelades fri av Jonathan Ring. Dessutom hade Kerim Mrabti ett tungt skott som Erik Dahlin med nöd och näppe lyckades rädda till hörna.

I halvtid klev Mrabti av samtidigt som ”Blåvitt” gjorde tre byten för att förändra matchbilden, vilket också skedde. I andra halvlek var Göteborg det bättre laget och började sätta Tommi Vaiho på rejäla prov mellan stolparna. DIF-målvakten fick göra ett par parader av högsta klass, framför allt när inbytte Mikael Ingebrigtsen nådde bollen i straffområdet.

Ett reduceringsmål hängde i Borlänge-luften och det kom i minut 65. Tommi Vaiho, en av planens bästa spelare, tvingades kapitulera på ett kvickt avslut från Tobias Hysén.

– Göteborg gör det bra och benen kändes tunga. Vi har tränat hårt de senaste dagarna så man var inte jättelätt i kroppen precis. Det var tur att tempot inte var det allra högsta, sa Marcus Danielson.

Den blåvita kvitteringsjakten blev dock inte så intensiv som förväntat. I stället lugnade det ner sig framför Tommi Vaiho. En bidragande orsak var att Djurgården kunde byta in pigga ben i form av juniorspelare – Oliver Granberg, Oscar Pettersson, Arnold Ehn och Alexander Abrahamsson – som alla tog för sig riktigt bra. Oscar Pettersson var till och med riktigt nära att greja ett tredje Djurgårsmål med ett skruvat skott som smet strax utanför stolpen. Även 17-åriga Matteo Catenacci och nämnda 18-åriga Edward Cilufya visade att det finns flera unga DIF-spelare som klarar av spel mot allsvenskt motstånd. Dessutom var det glädjande att se 20-årige Besard Sabovic bytas in och göra sitt första framträdande i A-laget sedan han skadade korsbandet i höstas.

– Resultatet betyder inte så mycket i en sån här match, det är prestationen som är det viktigaste, men man vill alltid vinna, sa DIF-tränaren Özcan Melkemichel.

Nästa träningsmatch spelas på onsdag när Djurgården möter Sandviken på Jernvallen.

Attachment

l