Vem är Hugo Berggren?


Djurgårdens assisterande tränare Hugo Berggren är nog lite av en doldis för de flesta. Här berättar han om sig själv och sitt uppdrag i Djurgården Fotboll.

När vi träffar Djurgårdens assisterande tränare Hugo Berggren har han just slutfört ett individuellt träningspass med Mathias Ranégie som är på återbesök på Kaknäs för att träna med sina gamla lagkamrater. Just detta är ett av Hugos ansvarsområden inom Djurgården ‒ att utforma och genomföra individuella pass med spelare som av olika anledningar vill eller anses behöva just detta. Vi lånade Hugo en stund för att prata mer om hans åtaganden och arbetsuppgifter i DIF. Han inleder med att berätta om sin bakgrund inom fotbollen.

– Fotbollsmässigt spelade jag i Djurgår’n upp till juniornivå och gick sedan vidare med ett år i Enskede där jag fick känna på seniorfotboll för första gången. Jag kände dock tidigt att tränarrollen passade mig bättre och att det var något jag ville satsa på.

– Mitt första tränaruppdrag var på flicksidan inom Värtans IK där jag hade en framgångsrik period innan jag fick ta över ett lag inom ramen för Djurgårdens akademiverksamhet. Det handlade om 97-kullen där vi fick fram ganska många spelare som gått vidare på högre nivå, bland annat Christian Rubio Sivodevov som numera återfinns i Strömsgodset i norska Tippeligan. Samuel Holm i Åtvidaberg och Marcus Enström, som fortfarande finns kvar i vår verksamhet, är andra spelare som ingick i det laget. Det var en stark årgång som också utgjorde stommen i U21-laget som vann guld 2015.

– Därefter tog jag över Djurgårdens damlag tillsammans med Patrik Eklöf och hade det ansvaret i två år. Efter det fick jag ett erbjudande om att åka till Shanghai i Kina och prova på tränaryrket där borta. Jag var där ett år och efter mig kom Christian Gentile in och tog över min roll, samme Christian som inom kort blir akademichef inom Djurgården Fotboll.

 

2016 återvände Hugo hem till Stockholm och moderklubben Djurgårdens IF. Till en början var han mest involverad i scoutingverksamheten men han hjälpte även till då och då på A-lagets träningar, och detta utvecklades sedermera till en halvtidstjänst inom DIF. Vad gäller tränarutbildningar har Hugo gått igenom de flesta stegen på UEFA:s tränarstege, men har den så kallade Pro-utbildningen kvar. Denna räknar han med att gå under 2018.

Individuella träningspass med spelare är alltså ett av Hugos ansvarsområden inom klubben. En annan av hans huvuduppgifter är videoanalys, såväl av det egna spelet som av motståndarnas. Detta arbete utförs innan, under och efter varje match.

– Det handlar bland annat om att analysera och scouta kommande motståndare för att hitta röda trådar kring deras organisation och arbetssätt. Rent praktiskt klipper jag ut sekvenser ur motståndarnas tidigare matcher och pumpar sedan Özcan med information som han kan lägga upp en game plan utifrån.

– Under pågående match har jag dock mer fokus på vårt eget spel och då har jag tillgång till en live-kamera som jag kan plocka bilder från. Är det så att Özcan har något han vill visa i omklädningsrummet i paus så tar jag fram de bilderna och ger honom.

– Arbetet fortsätter sedan efter varje match då jag skickar videoklipp till våra spelare med bilder på allt de har gjort under matchen. Vi går även igenom saker som löpmeter och maxlöpningar. Allt som handlar om data och statistik är mitt ansvarsområde och jag är också ansvarig för införandet av vårt nya GPS-system där man live under pågående träning kan följa spelarnas fysiska ansträngningsnivåer.

Djurgårdens U21-lag är tänkt att fungera som en länk mellan klubbens U19-lag och A-laget. Här hittar vi ytterligare ett av Hugo Berggrens ansvarsområden, då det är han som styr över bland annat laguttagningar för U21 och även är den som ser till att vissa av klubbens äldsta akademispelare får chansen att träna och spela med A-lagsspelarna. Detta gör Hugo i samråd med den andre assisterande tränaren,  Özcan Melkemichels högra hand Ivan Ristic.

– Jag och Ivan tar gemensamma beslut kring vilka av A-lagets spelare som ska ingå i en U21-trupp, och sen koordinerar jag med U19-lagets (avgående) tränare Christofer Augustsson angående vilka positioner som behöver fyllas på med juniorer.

– Jag coachar också U21-laget tillsammans med Christofer. Vi har helt klart gjort en bra vår med sju segrar på åtta matcher, och jag tycker att U21-serien håller hög klass i år då de flesta motståndare ställer upp med spelare som inte fått speltid i Allsvenskan. Det är utvecklande för alla!

Hugo hjälper också till på de ordinarie träningspassen och fungerar där som en hjälpande hand för Özcan och Ivan. Det kan till exempel handla om att Hugo tar hand om anfallsspelarna och nöter avslut om det är så att Özcan vill hålla i en övning för backar och mittfältare. Ibland genomför Hugo också träningsprogram från klubbens fystränare med övningar som ska syfta till att bygga upp styrka och explosivitet hos spelarna.

 

När det gäller de tidigare nämnda individuella träningspassen så kan det dels handla om spelare som man anser behöva detta extra stöd, till exempel spelare som kommer utifrån som behöver sätta sig in i hur saker och ting fungerar i svensk fotboll i allmänhet och i Djurgården i synnerhet. Det kan också handla om spelare som kanske inte alltid behöver “gnugga extra” men som väljer att göra det ändå, till exempel under ledighet. Det gäller dock att man är försiktig här och ser till att hålla en jämn balans för att undvika överbelastning, förklarar Hugo.

De individuella passen är också utformade och uppbyggda för att passa respektive spelare. Ytterbackar kan till exempel behöva jobba mycket med förstatouchen, med inlägg och hur de positionerar kroppen i försvarsspelet. Vi försöker att göra det så matchlikt som möjligt så att spelarna ska hamna i situationer som liknar de som kan uppstå under match.

Sedan återkomsten till Djurgården ifjol har även scouting av potentiella nyförvärv varit ett av Hugos arbetsfält. Här arbetar han nära sportchefen Bosse Andersson som ju är känd för att kunna hitta guldkorn ute i den stora fotbollsvärlden. Hugo berättar om hur det kan gå till.

– Om det är möjligt vill vi självklart helst se spelarna live först innan vi bestämmer oss för något. Det är annars lätt att man bara fastnar i videomaterial, det gäller att se spelarna i “det stora spelet” för att se deras kvaliteter där. När vi sedan väl bestämt oss för att titta närmare på spelare och tar in någon på till exempel ett provspel, tar jag hand om dem under en period innan de går in i ordinarie träning. Vi vill med detta säkerställa att spelare som kommer utifrån håller den nivå som vi vill att de ska hålla. Det är en form av kvalitetssäkring, kan man säga.

– För att ge ett exempel på vad vårt scoutingarbete kan ge för resultat så hade vi till exempel koll på Kerim Mrabti långt innan han började göra sig ett namn i Enköping. Han fick ju sitt genombrott i Sirius, men vi kände till honom och hans kvaliteter flera år tidigare. Detta hjälpte oss självklart när det sedan blev prat om en övergång till Djurgården.

Scouting, U21, videoanalys, GPS-system, fysövningar, individuella träningspass… Hugo Berggren har bevisligen många strängar på sin lyra, och det är just till ett individuellt pass han försvinner ut när vår intervju är över. Den här gången är det Magnus Eriksson som, trots att han egentligen är ledig från fotbollen denna dag, har kommit ut till Kaknäs för att köra ett enskilt pass med Hugo.

Foto: Johan Sahlen (1, 2, 4) och Jonas Riedel (3)

Attachment

l