”Vi är på rätt spår”

Måndagens motståndare Malmö såg honom som en logisk efterträdare till Anton Tinnerholm på högerbacken, men 19-årige Felix Beijmo valde Djurgården. Nu förbereder han sig för en seriefinal inför storpublik på Tele2 Arena – mellan just Djurgården och Malmö. 

– Det känns som en väldigt intressant match och man kan säga att det är en bra chans för oss att ta ett steg mot en bra säsong. Det kommer att bli en rolig match att spela, det är två duktiga lag som båda vill styra och ställa. Vi spelar på hemmaplan så vi kommer att gå in med inställningen att vi ska vara det spelförande laget och styra matchbilden så mycket som det går. MFF kommer också att vilja göra det så jag tror att matchen blir ganska lik den i våras nere i Malmö. Där var det mycket fram och tillbaka med högt tempo och hög kvalitet på det mesta. Jag skulle säga att det kanske var allsvenskans hittills bästa match i år.

Holmgången på Swedbank Stadion slutade med en tung 2-3-förlust för Djurgården. Felix Beijmo tror att även måndagens möte kan bli målrikt.

– Vi ska så klart försöka hålla nollan men det skulle inte förvåna mig om det blir många målchanser och mål.

När höstsäsongen drog igång efter sommaruppehållet saknades Felix Beijmo i laget på grund av sjukdom, men till bortamatchen mot Östersund den 16 juli var han tillbaka i startelvan.

– Jag spelade högermittfältare och det är väl inte riktigt min optimala position. Jag ser ju mig själv som en högerback. Sen tycker jag att jag och hela laget gjorde en ganska svag insats och matchbilden i första halvlek blev sån att vi knappt hade bollen alls. Det var inte mer än rätt att jag fick byta i halvtid och sen komma in på min vanliga position i matchen efteråt.

I måndags i Eskilstuna bidrog han, framför allt först halvlek, till att Djurgården motsvarade förväntningarna och tog tre poäng mot AFC.

– Jag är nöjd, men jag blandade kvalitetsgrejer på hög nivå med lite slarv som jag kanske inte brukar göra och sen blev jag lite trött i slutet av matchen. Det har väl att göra med att jag har varit borta på grund av sjukdomen så det är väl inte så konstigt att jag har en bit kvar till toppformen.

Under åren som ungdomsspelare i Brommapojkarna utmärkte sig Felix Beijmo som central mittfältare, men när han flyttades upp i klubbens A-lag konkurrerade han främst om högerbacksplatsen.

– Det började under en turnering med BP:s 98:or. Vi skulle spela final mot ett holländskt lag som hade en vänsterytter som var turneringens bästa spelare. Våra tränare blev förvarande om honom och då fick jag spela högerback. ”Du måste ta bort honom” sa de och då gjorde jag det. Jag gjorde en sån där otroligt bra match och tog bort honom helt. Efter det sa tränarna att de inte kunde sätta mig på någon annan position.

Felix Beijmo kände också att han utvecklades mer mot att bli en kantspelare.

– När jag var liten var jag mindre och mer teknisk men med tiden har jag blivit en mer fysisk spelare med ett jäkla löpsteg. Då passar det bättre att spela på kanten där man kan ta mer fart och utnyttja kvaliteterna.

Juniorlandslagsmannens karriär fortsätter att gå spikrakt uppåt i hög fart. 2015 etablerade han sig som seniorspelare i division I, i fjol var han en av Superettans bästa försvarare och i år spelar han seriefinal i Allsvenskan. Det var också så det var tänkt när han skrev på ett fyraårskontrakt med Djurgården i våras.
– Om man ser till de senaste säsongerna så har Djurgår’n inte hamnat tillräckligt högt upp i tabellen så det är skönt att vi börjar komma på rätt spår. Jag valde Djurgården för att jag tror på det som föreningen står för och har framför sig och jag tror på laget med en bra ledarstab och tränare. Jag tycker att det har fallit väl ut. Jag visste att jag hade en god möjlighet att få spela och jag tycker att jag har gjort det ganska bra. Sett till laget så är insatsen godkänd så här långt  men vi är inte klara än.

Se Felix Beijmo och Djurgården i måndagens seriefinal på plats, köp biljett här. 

Attachment

l