”Vi djurgårdare förtjänar det bästa matchprogrammet”

Djurgården Fotbolls matchprogram heter sedan några år tillbaka Bågspännaren Match. Namnet Bågspännaren hämtades ursprungligen från en staty som står på Kornhamstorg i Gamla stan och symbolen i fråga har länge använts i kretsar som rör Djurgårdens IF. Redan 1996 startade Stefan Erlandsson (tidigare Andersson) en supportertidning med samma namn, och det är också Stefan som är huvudansvarig för matchprogrammen idag. Här berättar han om sitt engagemang för Bågspännaren Match och varför han anser att det är så viktigt med ett levande matchprogram.

Hej Stefan, kan du berätta mer om historiken runt Bågspännaren?
– Går vi tillbaka tjugo år i tiden var alltså Bågspännaren ett renodlat “fanzine” med oregelbunden utgivning. Parallellt med att tidningen gavs ut var jag också en del av den grupp som jobbade med Djurgården Fotbolls matchprogram. Programmen krympte dock undan för undan, och från och med 2013 började Bågspännaren fungera som matchprogram. De första åren blev det bara tre nummer per säsong, men nu kommer vi ut med ett nytt nummer varje hemmamatch. Mina förebilder har alltid varit engelska fanzines och matchprogram, men tyvärr är det svårt att nå upp till den nivån då vi helt enkelt har för få köpare av programmen. Skulle fler köpa skulle tidningen kunna utvecklas ytterligare!

Hur ska matchprogrammen kunna nå ut till fler?
– Det här är den svåra nöten att knäcka! Jag får idag hjälp av Djurgårdsbutiken i Globen City, där finns programmen alltid köpa. Där hämtar även de som har klippkort eller abonnemang sina tidningar. Jag skulle dock behöva fler försäljare! Är man till exempel representant för ett ungdomslag och vill hjälpa till med försäljningen av matchprogram är det bara att höra av sig till mig. Rent allmänt är all hjälp välkommen, så kan man till exempel ta en bunt tidningar och sälja vid någon match så är det också väldigt uppskattat.

Hur ser ekonomin ut för matchprogrammen i nuläget?
– Tyvärr har vi tidigare år gått rejält back och fått kämpa oss tillbaka från det. Det ser dock ljusare ut nu, mycket tack vare säsongen 2017 då jag för första gången tog in annonser i tidningen. Detta ledde till att vi gick med vinst, vilket verkligen behövdes med tanke på de förluster som gjorts tidigare. Återigen handlar det om antalet läsare och köpare, ju fler som köper desto bättre för alla!

Berätta lite om arbetet med själva tidningen!
– Det är jag som håller i alla trådar för programmet. Jag planerar, jag skriver texter, jag står för bilder och layout och beställer tidningar från tryckeriet. Under matchdagar ser jag till att förbeställda program finns på rätt ställen, och om det finns tid över står jag och säljer program själv på Globentorget. Jag får viss hjälp med texter och bilder till tidningen, vilket jag är väldigt tacksam för.
– Ett av de bästa och mest populära inslagen är “DIF-panelen”, där fem djurgårdare svarar på aktuella frågor. Det kan handla om vad som hänt i de senaste matcherna eller runt laget och även om läget inför den aktuella matchen.
– Alla sidor i varje program är helt nyproducerade för att det ska kännas fräscht och värt att betala för. Just nu produceras programmen över 24 sidor, där fyra är vikta för annonser. Hittills har jag inte behövt tacka nej till annonsörer, men jag är absolut inte främmande för att utöka antalet annonssidor till sex. Detta skulle i sin tur leda till att hela programmet skulle kunna bli åtta sidor tjockare och utvidgas till 32.

Du gör detta helt ideellt, Stefan… många kanske skulle fråga sig varför?
– Det är en bra fråga, och en fråga jag ibland ställer mig själv, inte minst med tanke på att det har varit så tufft ekonomiskt de här första åren. Det enkla svaret på frågan är att jag tycker att det är så kul! Jag tycker att ett matchprogram hör till upplevelsen på fotbollsmatcher. Det är också många läsare som kommer fram och visar sin uppskattning, det tycker jag är väldigt inspirerande. Vi har också många köpare från utlandet, jag har pratat med besökare från exempelvis Tyskland, Finland, Norge, England, Estland och Polen de senaste åren. Det är självklart inte det allra viktigaste i sammanhanget, men det är ändå kul att kunna visa upp att vi har ett bra matchprogram. Kortfattat: jag tycker att vi djurgårdare förtjänar att ha det bästa matchprogrammet, därför fortsätter jag med detta!

Hur gör man om man vill hjälpa till med Bågspännaren Match?
– All hjälp är som sagt välkommen, ju fler vi är som hjälps åt desto bättre kommer detta att bli. Jag skulle gärna vilja ha en grupp där man kan bolla ideer över mail och där jag kan skicka ut en planering för vad som behöver göras under matchdagar. Jag har ett par intresseanmälningar här men skulle gärna se några till. Man måste heller inte hjälpa till precis varje match, utan man är med så mycket och så ofta som man själv vill. Vill man bidra med text går det också bra, man kanske har någon artikel eller intervju man vill publicera, eller varför inte en krönika?
– Att sälja program är något som det verkligen vore bra att få lite bättre snurr på. Återigen så handlar det inte om att man måste boka upp sig för varje match, utan man är med så mycket som man kan. Kanske är man ett kompisgäng som kan hjälpa till tillsammans? Man kanske kan ha en intern tävling för att se vem som säljer flest exemplar? Kanske kan olika läktargrupperingar ta hand om olika matcher och sedan jämföra sina resultat? Jag kan bidra med viss ersättning i form av matchbiljetter, och är det någon “junis” som vill hjälpa till att sälja program så går det nog till och med att skaka fram ett säsongskort på Sofialäktaren…

Finns det olika sätt att få tag på Bågspännaren Match?
– Ja, vi har en hel del olika betalningslösningar faktiskt. Först och främst kan man köpa ett “säsongskort” där man abonnerar på programmet och får ett nummer till varje hemmamatch, inklusive Svenska Cupen. Bokar man ett abonnemang hämtar man alltså ut sina matchprogram i Djurgårdsbutiken innan varje match. Man kan även köpa ett förmånligt klippkort med fem eller tio förbetalda program. Dessa kan man sedan hämta ut på valfria matcher, där man kan välja att ta flera tidningar på samma match om man så önskar. Lösnummer går givetvis bra att köpa också, då ligger priset på 30 kronor och det går bra att betala med Swish. För övriga prisuppgifter, se nedan.

Vi tackar Stefan för pratstunden och för all den tid och det engagemang han lägger ner på Bågspännaren Match. Vi hoppas på mycket intressant läsning under den kommande säsongen!

Annonsförfrågningar skickas till annons@bagspannaren.se

För frågor om matchprogramsgruppen, maila stefan@bagspannaren.se

Boka abonnemang via bestall@bagspannaren.se eller fyll i formuläret på bagspannaren.se

Namn:____________________________________________

Mobilnummer:_____________________________________

E-post______________________@_____________________

Abonnemang 2018: 380 kr inkl cupen

Klippkort: 5 program – 135 kr, 10 program – 240 kr

Jag betalar med Swish (0703244588) idag

Mot faktura (mailas enligt ovan)

http://bagspannaren.se

Attachment

l