Gunnarsson: ”Vi ska bygga vidare på det vi skapade i fjol”

Det var mycket snack om nyförvärven under A-lagets första träning men det fanns också ett gäng rutinerade DIF-spelare på plats när säsongen kickade igång. Niklas Gunnarsson tillhör den skaran och den kommunikativa norske backklippan trivdes inte helt oväntat mycket bra med att få rulla boll och surra med lagkompisarna igen.
– Det var väldigt kul att vara tillbaka på Kaknäs, träffa grabbarna och köra en riktig fotbollsträning igen, berättar Niklas som dessutom fick bekanta sig med lite nya namn.
– Det var ju fyra nyförvärv med och jag tycker att de klarade sig väldigt bra. Sedan hade vi två juniorer Arnold (Ehn) och Danne  (Johnsson) och även Matteo (Catenacci) från BP som var med och gästade. De kom också snabbt in i det och jag tycker att det är trevliga grabbar.

Några intryck av nyförvärven som du kan lyfta fram redan nu?
– Det är svårt att säga något efter första träningen men man såg att Hampus Finndell är en fin bollspelare. Johan Andersson är snabb med kvicka fötter, Jonathan Ring är smart i spelet och Dzenis Kozica har bra teknik och gör roliga saker med bollen, om man ska nämna något. Sedan tycker jag att Arnold Ehn var duktig. Han såg pigg ut och det är kul att det är någon från vår egen akademi som utmärker sig.

Vad förväntar du dig av året för egen del?
– Jag hoppas att jag får en bättre säsong än vad jag hade i fjol. Jag har tränat bra i december med ett program från Johan Forsbring så jag är jättetaggad för att prestera och spela mycket. Det är ju därför jag är här, för att spela fotboll.

Har du och Özcan hunnit ta ett snack om säsongen som kommer?
– Inte än men vi kommer att ha ett möte nästa vecka jag och Özcan när vi kommer till Sydafrika. Så nu ska vi först och främst komma igång och få ihop laget, det är det viktigaste de första dagarna. Sedan följer vi upp med fystester på fredag och lördag.

Några av de gamla lagkompisarna har emellertid försvunnit inför säsongen men Niklas är väl medveten om fotbollsvärldens realiteter och är inte orolig.
– Kim, Mange, Elliot och Gustav är ju borta alla fyra. Viktiga och bra spelare men sådan är fotbollen. Det är svårt att ha en spelare i samma klubb under en längre tid, så that´s life. Nu kommer istället fyra nya spelare som vi hämtat och de kommer att fylla de här platserna. Jag har stort förtroende för Bosse Anderssons förmåga att hitta spelare vilket han visat under alla sina år i Djurgården. Så det här kommer att bli bra.

Apropå bra, kommer du att kunna leva upp till ditt excellenta individuella poängsnitt även i år?
– Nu har jag spelat 35 allsvenska matcher för DIF och ligger på 2,1 i snitt så det siktar jag på att fortsätta hålla. Gör jag det så är Djurgården en toppklubb i år och det är jag gärna en del av, man vill ju vara delaktig i toppstriden. Så jag hoppas på det men det är inte bara jag och laget som gör det. Vi har en fantastisk publik både hemma och borta som bidrar och stöttar oss, säger Niklas som dock inte vill skena iväg i alltför mycket positivism med tanke på den tuffa kampen om allsvenska topplatser som väntar för DIF.
– Vi ska bygga vidare på det vi skapade i fjol men vi måste också vara ödmjuka. Vi kan inte tro att det kommer att rulla på bara för att vi tog en tredjeplats förra året. Att vara med i toppen igen kommer kräva ännu tuffare jobb och det är ofta det som är den största utmaningen för ett lag; att bara ha en bra säsong hjälper inte utan man ska kunna göra ett antal bra säsonger i rad – som Djurgården i början på 2000-talet. Då var det tre guld och två cuptitlar på fyra säsonger och det är det vi strävar mot och drömmer om. Det tror jag att alla djurgårdare drömmer om och vi ska jobba hårt för att kunna nå dit i framtiden.

Attachment

l