Viktigt VM-kval väntar för Omar och Sam

Viktigt VM-kval väntar för Omar och Sam

Det stundar utslagsgivande VM-kvalspel under det allsvenska uppehållet för Omar Colley och Sam Johnson som är uttagna i Gambias respektive Liberias landslag.

Omars Gambia tar sig an Namibia i ett dubbelmöte som inleds hemma på Independence Stadium i Bakau fredagen den 9 oktober med returmatch i Windhoek tisdagen den 13 oktober.
– Det är två viktiga kvalmatcher för oss, vinner vi inte det här dubbelmötet så dör VM-drömmen direkt. Gambia har aldrig spelat VM förut och vi har ett ungt och energiskt lag så förhoppningarna finns så klart där. Vi börjar ju på hemmaplan och måste se till att skaffa oss ett bra utgångsläge, göra några mål och förhoppningsvis vinna matchen, säger Omar som har respekt för ”The Brave Warriors” som Namibia kallas.
– De har ett bra lag med många duktiga spelare. Vi mötte dem för några år sedan och vann med 3-1 hemma men förlorade borta med 0-1, så det blir tufft och ovisst.

För Omars del blir det förhoppningsvis spel från start den här gången. Senast missade han kvalet till Afrikanska Mästerskapen mot Kamerun i augusti.
– Jag hade känning av influensa och magproblem så jag fick stå över den matchen. Men den här gången är jag fullt frisk och det gäller förhoppningsvis efter Kalmar-matchen på söndag där vi för övrigt ska ta en efterlängtad seger, konstaterar Omar som fick sällskap av gamle Djurgårdaren Kebba Ceesay i Gambias trupp senast.
– Han var tillbaka i laget mot Kamerun vilket var roligt. Kebba är en riktigt duktig fotbollsspelare och en bra kompis och eftersom han fortfarande är en del av Djurgårdsfamiljen pratar jag mycket med honom om tillvaron och fotbollen här i Sverige .

I händelse av avancemang för Gambia väntar sedan FIFA:s 58-rankade Guinea i den andra rundan för ”Skorpionerna”.
– Vi ser fram emot de här matcherna mot Namibia och kommer att ge allt för att vinna. Vi ska ta oss vidare och visst, Guinea är en svår motståndare men det får vi fokusera på då i så fall, avslutar Omar.

För Sam Johnsons Liberia väntar två kvalmatcher mot 142-rankade Guinea-Bissau. ”The Lone Stars” inleder hemma i Monrovia torsdagen den 8 oktober och spelar returmötet tisdagen därpå i Bissau på Stade du 24 septembre.
– Guinea-Bissau kanske ligger lågt på rankingen men det är ett bra lag med många spelare från främst portugisiska ligan. Men vi ska försöka vinna för att göra det liberianska folket glada.

Någon som blev väldigt glad när Liberia överraskande besegrade Tunisien senast i ACN-kvalet i augusti var den liberianske idrottsministern  Eugene Lenn Nagbe som utnämnde Sam till matchens lirare.
– Jag var väldigt stolt över det omnämnandet. Fotboll är viktigt i Liberia och vi har aldrig varit i slutspel i VM eller Afrikanska Mästerskapen. Men i år tycker jag att vi har ett väldigt starkt lag så vi är förhoppningsfulla.

Med tanke på att  Guinea-Bissau aldrig heller kvalat in till något VM- eller ACN-slutspel finns goda chanser för Liberia att avancera. Om sedan Sam och hans landsmän tar sig vidare till nästa kvalomgång får de i så fall en hård utmaning i form av Elfenbenskusten.
– Det är ju ett fantastiskt lag men i nuläget funderar vi bara på matcherna mot Guinea-Bissau och för min egen del är jag mest inriktad på att göra en bra match mot Kalmar på söndag. Vi måste ta en seger nu och börja samla trepoängare igen, avslutar Sam.

Attachment

l