Företag

Frågor och svar om ungdomsfotbollen

  • 30 jan 2009

Det kom ett brev från Ronnie Nilsson som innehöll ett antal frågor och åsikter angående främst Djurgårdens ungdomsfotboll. Tommy Davidsson, ansvarig för ungdomsfotbollen på Djurgården, svarade Ronnie på frågorna. Vi tyckte att det hela var så intressant att vi vill ge fler möjlighet att läsa denna konversation och publicerar den därför här på hemsidan.

1. Mentorskap införs för såväl tränare som spelare.
Inom företagsvärlden är detta naturligt för att utveckla såväl ledare som medarbetare - gör liknande inom DIF!


Svar: Det finns ingen uttalad policy inom ungdomsfotbollen i Djurgården att införa mentorskap för tränare och spelare. Däremot finns ett samarbete med Djurgårdsandan, som i sin tur har ett omfattande samarbete med Mentor Sverige, där ett mentorskapsprogram för ungdomsspelare i Djurgården infördes under 2008. Då programmet endast varit ett pilotprojekt under 2008 riktade det sig främst till spelare som inhämtats från andra delar av Sverige eller rentav av utanför Sveriges gränser.
Mentorskapsprogrammet föll väl ut och Djurgårdsandan för just nu diskussioner med Mentor Sverige om en expandering under 2009.

Vidare utbildar Djurgårdsandan våra ungdomslag, såväl spelare som ledare, via föreläsning som kallas Djurgårdsandan Fair Play-utbildning. Djurgårdsandan har också ett samarbete med Friends Idrott för att motverka mobbning och kränkningar inom ungdomslagen.

När det gäller stöd för ungdomstränare i DIF har Djurgården anställt Tommy Davidsson som ska fungera som stöd och bollplank för framförallt elitlagens verksamheter. Tommy kan via sin erfarenhet som allsvensk spelare och tränare bidra med sportslig kunskap både vad gäller träning och match. Tommy kommer kontinuerligt under säsongen att följa upp verksamheterna via bland annat individuella utvecklingssamtal med tränarna, men även genom att frekvent besöka träningar med mera.

För de yngre lagen, mellan 8-11 år, har arvoderade chefstränare för varje åldersgrupp anlitats. Deras främsta uppgift blir att just vara ett stöd för tränarna och samtidigt se till att den spelarutbildningsplan som finns efterföljs vid träningar och matcher.

2. Säkerställa representation i alla de högsta serierna i distriktet och i allsvenskan för pojkar och juniorer.
Det vill säga föreningen skall "säkerställa" - ha som mål - att man har ett lag som deltar i alla de högsta serierna i distriktet, det vill säga P15E, P16E, P17E, P18E och P19E samt Pojkallsvenskan, Juniorallsvenskan div 1 och/eller Juniorallsvenskan elit. Detta innebär att spelare som flyttas upp på grund av tidig/bra utveckling - lånas ned till andra lag vid behov för att säkerställa detta mål - även från A-laget om man har spelare där och det skulle behövas. I och med denna representation i de högsta serierna - håller man kvar talanger längre inom DIF och attraherar andra klubbars talanger att gå över till.


Svar: Djurgården har som uttalat mål att alltid vara representerat med ett lag i högsta ungdomsserien för varje åldersgrupp. Det finns dock även en fastslagen policy att spelarens individuella utveckling ska komma före lagets. Detta innebär att tränare kan hamna i ett dilemma i exempelvis matchsituationer där beslut fattas som är bäst för varje individs utveckling, men kanske inte för lagets. Detta medför att resultat i matcher kan bli ett sekundärt mål, då det primära målet snarare är att förse A-laget med egna talanger.

Dock har det i år sagts att om lag verkligen är i behov av det (vid möjlighet till serievinst eller kanske för att undvika nedflyttning) kan toppning av lagen vara aktuellt. Exempel på detta är att om exempelvis P95:2 är på väg mot serieseger kan spelare från P95:1 lånas in till matchen för att toppa laget och försöka vinna serien. Emellertid är inte alltid detta optimalt utifrån rådande yttre omständigheter; de spelare som lånas in måste passa in i den nya gruppen och tillföra laget något såväl på som vid sidan av planen. Det är upp till de berörda lagens tränare att komma överrens om toppningen. Kan de inte enas har Tommy Davidsson den slutgiltiga beslutanderätten.

3. Ge möjlighet till "vuxen fotboll för alla talanger" oavsett ålder och serietillhörighet.
Då många av de spelare från landsorten som kommit fram som elitspelare har gjort det därför att man väldigt tidigt fått spela vuxen fotboll - så bör DIF införa ett liknande utvecklingssteg för alla elitspelare och talanger inom föreningen.

Exakt hur detta går till måste Ni själva bestämma - ett alternativ kan väl annars vara att låna ut egna spelare till lämpligt seniorfotbollslag eller samarbetsklubb så att även DIF spelare kan få prova på seniorfotboll tidigt! Eller kanske medvetet delta i reservlagsserien med talanger i större utsträckning.


Svar: Det här är ett område som egentligen nästa enbart omfattar vårt Tipselitlag (juniorerna). Det är ytterst sällan som en spelare i lägre ålder än juniorålder har kommit så långt i sin personliga fotbollsutveckling att spelaren skulle kunna utvecklas av att spela med seniorer. När det gäller Tipselitspelarna är filosofin den att de ska kunna ges erfarenheter av spel mot seniormotstånd, vilket lagets träningsmatcher de senaste åren vittnat om då motståndet nästan uteslutande bestått av seniorlag.

Vi har även möjligheten att låna ut spelare till våra samarbetsklubbar Skellefteå och Vasalund, men även i lag som exempelvis Enskede i division 2.

Våra egna talanger som kommit längst i utvecklingen ska ges möjligheten att träna med vårt A-lag. Det handlar om att förbereda spelarna så bra som möjligt för att de ska vara presumtiva blårandiga A-lagsspelare och det finns således divergerande vägar för talangerna att nå dit. Att unga spelare behöver samla på sig erfarenheter via seniorspel innan de är redo för att enbart spela mot seniorer är en självklarhet. Däremot har inte vårt deltagande i U21-serien, som främst kan ses som ett reservlag, fungerat så som vi velat. Tanken med U21 är i grunden sund, men det är av yttersta vikt att det inte enbart blir ett till juniorlag, utan att laget fylls på väl med A-lagsspelare, kanske även under 2009 med spelare från Vasalund och Skellefteå så att våra egna unga talanger får en kvalitativ erfarenhet från spel tillsammans med seniorer.

Tanken under 2009 är även att U21-laget ska coachas av en A-lagstränare tillsammans med Tipselittränaren (Lasse Ericson), för att ännu mer förtydliga den röda tråden mellan A-lag och Juniorlag.

4. Skapa TVÅ alternativa och TYDLIGA utvecklingsvägar/karriärvägar för alla ungdomar inom DIF, och med avsikt att skapa LIKA förutsättningar för personlig utveckling för båda dessa grupper.
Den ena karriärvägen skall vara lite snabbare och mer träningsintensiv och den andre lite långsammare men med nästan samma träningsintensitet - med avsikt att verkligen fånga upp men även behålla alla talanger så länge som möjligt - oavsett hur långt man kommit i sin personliga utveckling under tonåren. Nu har ju dessutom EU bestämt att junioråldern from 2009 höjs till 19 år - så en något längre utvecklingsväg bör man därför införa from säsongen 2009 i vilket fall som helst.

Det viktiga här är att skapa TVÅ olika men också väldigt TYDLIGA karriärvägar som båda är från åldern 15 tom 19 år. Detta tycker jag inte riktigt speglas i befintlig skrift om ungdomsutveckling som nu finns.


Svar: Såsom vi kan tolka denna frågeställning handlar den i mångt och mycket om bredd- respektive elitfotboll. Det är viktigt att inte breddlagen helt glöms bort i föreningen och att det endast satsas på elitverksamhet, men samtidigt är det en resursfråga för föreningen. Det finns just nu varken ekonomiska eller personella resurser att ge breddlagen lika förutsättningar som elitlagen.

Dock är det av största vikt att vi har förståelse för individers personliga utveckling och att inte vara för snabba med att sortera bort spelare från elitlagen till breddlagen. Därför kommer truppernas karaktär att ändras lite under 2009. Förstalagens trupper blir lite större vilket ger möjlighet för fler spelare att utvecklas i sin egen takt.

När det gäller den höjda junioråldern till 19 år, är Djurgården fast beslutna om att det är bättre för våra 19-åringar att de slussas in i någon form av seniorspel. Där av kommer tipselittruppen under 2009 bestå mestadels av spelare som är 16-18 år, medan 19-åringarna kommer att lånas ut till föreningar som passar deras individuella utveckling bäst, så att de senare förhoppningsvis återvänder till DIF redo att spela i A-laget.


Jonas Riedel © DIF Fotboll

Senaste nyheter