Företag

Grattis Djurgården 118 år

  • 12 mars 2009

Anrika Djurgårdens IF fyller i dag 118 år. Och Jompa fyller 80 år.

Djurgårdens Idrottsförening bildades den 12 mars 1891 på ett kafé i kvarteret Alberget på Djurgården. Initiativtagare var då 22-årige John Jansson och anledningen var en stor idrotts- och gymnastikfest som skulle hållas i Stockholm där det krävdes medlemskap i en förening för att delta. Inträdesavgiften sattes till 50 öre och månadsavgiften till 10 öre

Redan 1889-1890 hade ett första försök att starta föreningen gjort av tolv ungdomar från Djurgården. Men organisationen var obefintlig och endast en person, kallad Styvben Starke, valdes in i styrelsen. Medlemmarna betalade in 25 öre var till kassan, men Styvben Starke lade själv beslag på pengarna som han, enligt utsago, ska ha supit upp. Försöket att bilda en förening misslyckades, men idén var född och blev alltså till veklighet något år senare.

Den första egna idrottstävlingen höll föreningen den 15 mars 1891, endast tre dagar efter att föreningen bildats. Det var en skidtävling på Djurgårdsbrunnsvikens is, sex friska djurgårdare tävlade på sträckan en engelsk mil. Segrare, och därmed den första i en lång rad djurgårdaren att vinna en idrottstävling, blev Gustaf Tibell på tiden nio minuter och trettio sekunder. Tidtagningen sköttes med en väckarklocka. Gustaf var en allsidig talang och vann några dagar senare även en backhoppartävling.

Årsskiftet 1891/1892 hade föreningen fått ihop 29 medlemmar, men tio av dessa uteslöts på grund av obetalda medlemsavgifter. I dag, 117 år senare, är medlemsantalet bara i fotbollssektionen uppe i nästan 13 000 och mängder av guldmedaljer har vunnits av idrottare iförda den blårandiga dräkten. Fotbollssektionen stoltserar själv med 11 mästerskapsmedaljer av den ädlaste valören.

En av dessa 13 000 medlemmar är John ”Jompa” Eriksson som passande nog är född samma dag som Djurgården, den 12 mars. Jompa har spelat 120 allsvenska matcher för Djurgården, gjort 69 mål och vunnit två SM-guld. Året Jompa föddes var dock inte 1891 utan 1929 vilket gör att han i dag kan fira sin 80-årsdag. Vi ber att få gratulera!


Jonas Riedel © DIF Fotboll

Senaste nyheter