Företag

Motståndare: Malmö FF

  • 8 maj 2009

Djurgården åker på söndag söder ut för att möta Malmö FF. Första gången lagen möttes i Allsvenskan var 1936, då blev det Djurgårdsseger. Det blev det även i förra årets möte i Malmö.

Historien
Malmö Fotbollsförening bildades den 24 februari 1910 och fotboll stod givetvis på programmet från första början. Tröjorna var röd- och vitrandiga, men byttes 1920 mot himmelsblå tröjor. 1931 spelade man för första gången i Allsvenskan och 1944 kom det första av 15 SM-guld. 14 gånger har man varit cupmästare. Krister Kristensson har gjort flest matcher för klubben, 348 stycken, och Bosse Larsson flest mål, 119 stycken. I den allsvenska maratontabellen ligger Malmö tvåa, innan säsongen 33 poäng ifrån ledande IFK Göteborg.

Så spelar man
Organisationen på planen känns igen från många av årets allsvenska lag.
- 4-2-3-1 är grunden och tanken är att få ett snabbt och rörligt passningsspel, säger MFF-tränaren Roland Nilsson.

I anfall betyder det fyra rent offensiva spelare. Hittills har man blandat och gett en del på de olika positionerna, längst fram har till exempel Agon Mehmeti och Edward Ofere delta på tiden. Malmö spelar mycket via snabba, djupledslöpande kantspelare som gillar att utmana.
- Vi måste se till att inte ge dem utrymme för det. De har många individuellt skickliga spelare som vi måste hålla reda på, menar Djurgårdens Andrée Jeglertz.

Laget
Malmö FF har i många år haft en stark kassa och möjligheter att köpa in tunga nyförvärv, samtidigt som man sålt ett antal spelare med bra förtjänst. Under året har man tappat profiler som Niklas Skoog som slutat, Christian Järdler till Halmstad, Ola Toivonen till PSV Eindhoven, Jonathan Johansson till Hibernian och Behran Safari till FC Basel.

Ny spelare för året som har fått mycket speltid är brassen Ricardo Ferreira da Silva, Daniel Larsson från Häcken, Robert Åhman-Persson från Viborg och förre AIK-spelaren Wilton Figueiredo som kommer från ett par års spel i Qatar. Skyttekung hittills, med tre mål, är dock en tjugoårig spelare som funnits i klubben sedan 2001, Agon Mehmeti.

Statistiken
Första allsvenska mötena mellan Djurgården och Malmö FF var säsongen 1936/1937. Djurgården gjorde en mindre lyckad säsong och åkte ur Allsvenskan, men mot Malmö vann man både hemma och borta, båda gångerna med 3-2.

Djurgården och Malmö FF gick båda upp från Superettan år 2000. Sedan dess har lagen mötts 16 gånger vilket har resulterat i 7 segrar var och två oavgjorda matcher. Förra året spelade man oavgjort på Stadion medan Djurgården vann bortamatchen i Malmö med 2-1.


Jonas Riedel © DIF Fotboll

Senaste nyheter