Jawos mål gav tre poäng mot Kalmar

• 31 maj 2013

Djurgården lyckades resa sig efter den tunga förlusten i cupfinalen och besegrade Kalmar i den näst sista Stadion-matchen. Amadou Jawos mål blev matchens enda.

Bollen studsade hit och dit på den vattnade gräsmattan under de inledande minuterna utan att varken Djurgården eller Kalmar fick någon kontroll på den.  Första avslutet på mål hade Simon Tibbling efter ett inlägg från Martin Broberg i sjunde minuten men Etrir Berisha i Kalmars mål räddade utan problem. Minuten senare fick Tibbling chansen igen på en undanskyfflad DIF-frispark men skottet for över ribban.

Efter detta tog Djurgården initiativet i matchen och började etablera ett spel på Kalmars planhalva. Gästernas backlinje fick problem när hemmalaget varierade kortare bollar med längre. Tibbling var riktigt pigg och kunde så när frispela en lagkamrat vid två tillfällen men Emil Bergström lyckades bäst med en långboll i djupled. På den sprang Amaodu Jawo ifrån bevakningen och dunkade distinkt in 1-0 till Djurgården i den 16:e minuten.

Ett par minuter senare var det Erton Fejzullahus tur att springa sig fri men Kalmarbacken Markus Torbjörnsson föll rutinerat samtidigt som DIF-forwarden tog sig förbi honom. Linjemannen vinkade frenetiskt och domare Martin Strömbergsson blåste för frispark.

Mitt i DIF-pressen stack Kalmar upp på en hörna. Torbjörnsson fick bra träff och bollen seglade mot Höies bortre stolpe där Peter Nymann lyckligtvis befann sig och kunde nicka undan.

Halvleken fortsatte i samma stil. Djurgården spelade sig fram till målchanser medan Kalmar stack emellan med sammanlagt fyra hörnor. Andreas Johansson var allra närmast att bli kvällens andra målskytt när han avlossade vänsterkanonen efter en halvtimmes spel, men Berisha kunde rädda till hörna.  Även Emil Bergström hade ett skarpt läge att utöka ledningen utan att lyckas när han nådde högst på en högerhörna från Martin Broberg. 1-0 var ett halvtidsresultat i underkant, vilket även statistiken över skott på mål visade, 5-1 till DIF.

Djurgården tvingades till ett byte i halvtid. Målskytten Amadou Jawo utgick på grund av skada och ersattes av Luis Solignac. Att Jawos kvaliteter saknades hindrade inte hemmalaget från att fortsätta att anfalla på bred front. Det doftade mål när Solignac och ”Adde” Johansson väggspelade sig in i Kalmars straffområde men Ertons avslut for över målramen.

Kalmar förlitade sig till spelomställningar och deras bästa spelare, 21:an Ismael Silva Lima, var farligt nära två gånger när han fick tid på sig strax utanför straffområdet, men skotten smet utanför vardera stolpe.

Gästerna flyttade upp spelet samtidigt som Djurgården tycktes bli något mer försiktiga och slå vakt om sin ledning. Ändå saknades inte lägen för ett andra mål; Peter Nymann sköt ett bra skott som åter fick Etrit Berisha att visa att han är en bra målvakt och Andreas Johansson nickade över på uppstuds efter en ny bra högerhörna slagen av Martin Broberg,

Samme Broberg fick det bästa läget av alla när han på övertid spelades fri från halva plan av Simon Tibbling, men avslutet blev nog inte alls vad Broberg tänkt sig, flera meter utanför Berishas vänstra stolpe.

Bortalaget hade då flyttat upp stora delar av laget för att åstadkomma en kvittering under någon av de sex(!) övertidsminuter som fjärdedomaren lagt på, men ett väl samlat DIF-försvar höll undan.

Segern blev onödigt knapp men var väldigt rättvis. Flera spelare i Djurgården förtjänar ett högt betyg för en insats som såg till att laget lämnar jumboplatsen och klättrar fem steg i tabellen.