Straffar Djurgårdens öde i cupfinalen

• 26 maj 2013

Cupfinalen mot Göteborg blev en riktigt rysare. Avgörandet föll på straffsparkar efter 93 minuters speltid plus 30 minuters förlängning. Tyvärr var det Djurgården som gick förlorande ut ur striden efter tre missade straffar.

Regnet upphörde aldrig att falla över Friends Arena där den redan svårspelade gräsmattan blev än mindre lättare att behärska. Precis som i onsdagens derby mot AIK hade framför allt flera DIF-spelare svårt att hålla sig på benen. Regnvattnet samlades i gropar på flera ställen och bildade rejäla vattenpölar.

Göteborg hindrades dock inte mer än att de kunde ledningen redan efter fem minuter. Detta sedan en rak långboll via en missbedömning i Djurgårdsförsvaret letat sig fram till Tobias Hysén. Kenneth Höie räddade första gången men kunde inte göra något åt returen. Sämsta tänkbara start för Blåränderna och en obehaglig repris från AIK-matchens inledning.

Om Göteborg redan låg lågt med laget så fick ledningsmålet det för dagen svarttröjade Blåvitt att ligga om möjligt ännu längre. I princip all form av fotbollsspel överlämnades till Djurgården som med stort tålamod fick lirka sig fram genom ett åtta-nio man stark försvarsuppställning. Andreas ”Adde” Johansson var närmast en kvittering med en farlig nick, men han var långt från ensam om att hålla IFK-keepern John Alvbåge sysselsatt.  IFK hade ingenting efter målet bortsett från ett skott utanför av Tobias Hysén.

Redan i slutet av första halvlek tvingades Djurgården till ett byte sedan vänsterbacken Vytautas Andriuskevicus sträckt sig i samband med ett inlägg. Han ersattes – om än tillfälligt av Jesper Arvidsson.

I andra halvlekens inledning fortsatte Djurgården att dominera, främst genom ”Adde” Johansson och Daniel Amartey som gjorde mycket rätt på mittfältet. Amadou Jawo slet stora hål i Göteborgs backlinje samtidigt som Mattias Östberg och Emil Bergström briljerade i mittförsvaret. Den rättvisa kvitteringen kom efter 52 minuter när Daniel Amartey nådde högst på en hörna och fick bollen i mål intill Alvbåges högra stolpe. Friends Arena exploderade i ett glädjejubel medan 18-årige Amartey firade sitt första mål i Djurgårdströjan.

De blårandiga fortsatte anfalla i ren eufori och Alvbåge räddade Göteborg från ytterligare mål när Martin Broberg och Erton Fejzullahu provade lyckan. Framför allt Brobergs skott var riktigt nära att resultera.

När dryga timmen var spelad var det åter dags att byta vänsterback för Djurgården. Inbytte Jesper Arvidsson bröt på grund av skada efter sammanlagt 20 minuter på planen och ersattes av Yussif Chibsah. Därmed var redan två byten avverkade, byten som mycket väl hade behövts senare under vad som skulle bli en mycket lång och tuff match.

När Göteborg väl flyttade upp sitt lag från skyttegravarna jämnade spelet ut sig, men det var Djurgården som skapade den hetaste chansen under ordinarie matchtid. Med kvarten kvar fick Erton Fejzullahu chansen med stort C sedan Amadou Jawo stått för ett förstklassigt förarbete. Drygt 21 000 åskådare vädrade ett segermål men Alvbåge gjorde sig stor och kunde rädda till hörna. Den efterföljande hörnan nickades även den i mål av Daniel Amartey men domaren Stefan Johannesson hade redan blåst för att bollen var över linjen på vägen mot Djurgårdens målnickare.

Två riktigt tröttkörda lag fick fortsätta att mäta de sinade krafterna i en förlängning över två gånger femton minuter. Djurgården hade bytt in Luis Solignac (ersatte Martin Broberg) samtidigt som Amadou Jawo flyttade ner till en mittfältsposition för att få in ny energi i laget. Samtliga spelare på planen började uppträda mer och mer som slutkörda boxare, hängandes på repen om det bara hade funnit några.

I den andra förlängningshalvan var Göteborg oerhört nära att avgöra matchen. Inhopparna Philip Haglund och David Moberg Karlsson hade kraft för att komma till avslut men träffade båda virket inom loppet av en dryg minut. Mattias Bjärsmyr fick den sista chansen i slutsekunderna men Kenneth Höie räddade en stundande straffsparksläggning med skickligt målvaktsspel.

Straffläggningen blev en dyster tillställning för Djurgården. Det började illa redan i slantsinglingen som placerade straffsparkarna framför Göteborgsupportrarnas kortsida.
Djurgården inledde med att skjuta i stolpen (Amadou Jawo) medan Philip Haglund sköt in 1-2. ”Adde” Johansson gav stockholmarna nytt hopp med en idiotsäker straffspark, ett hopp som växte i och med Kenneth Höies strålande räddning på Mattias Bjärsmyrs efterföljande försök. Tyvärr blev ”Adde” ensam Djurgårdare om att överlista Alvbåge från elva meter då både Luis Solignac (rakt på målvakten) och Peter Nymann (i ribban) missade. Mikael Dyrestam och Pontus Farnerud lyckades bättre vid straffpunkten och därmed var IFK Göteborg cupmästare 2013.

Att förlora en cupfinal på straffar är alltid oerhört tungt men det går inte att komma ifrån att många Djurgårdare – både på planen och på läktaren - hade svarat för heroiska insatser under söndagskvällen. Det här laget har både den kvalitet och inställning som krävs för att klättra i den allsvenska tabellen.

Redan på torsdag finns chansen att visa det. Då väntar Kalmar i den näst sista Stadionmatchen någonsin.

26 maj, söndag 17:00Friends Arena