Företag

Colley och Mushekwi visade vägen mot Sundsvall

  • Herrar
  • A-lag
  • 26 apr 2015

Två nickmål från Omar Colley och Nyasha Mushekwi såg till att DIF kunde bärga en skön trepoängare mot GIF Sundsvall.

Det var skön norrländsk vårsol på Norrporten Arena där Pelle Olsson och tränarteamet hade gjort ett par ändringar i startelvan jämfört med senast. Matchvinnaren mot KFF, Nyasha Mushekwi, gick in på topp från start samtidigt som Daniel Berntsen var tillbaka som vänster yttermittfältare.

Efter de första något trevande minuterna var det Sundsvall som tog initiativet i matchen och skapade ett visst tryck via fasta situationer och inlägg. DIF-försvaret stod emellertid rätt i positionerna och i 10:e minuten var det sedan Djurgården som fick matchens dittills hetaste läge. Mushekwi drev in från vänsterkanten och passade Kerim Mrabti som gick på skott, men bollen gick metern utanför.

Nästa läge fick Kevin Walker i 18:e minuten när han gick på distansskott efter att ha snappat upp en andraboll.  Skottet gick dessvärre halvmetern utanför målramen och Kevin fick inte bli målskytt på sin gamla hemmaarena den här gången. I 25:e minuten var det sedan Kenneth Höies tur att sättas på prov av Robbin Sellin där Höie greppade det hårda, låga skottet säkert framför en returjagande Johan Eklund.

Fyra minuter senare var det Djurgårdens som hotade när ett lågt högerinlägg från Tim Björkström var ytterst nära att stötas i mål av Mushekwi, men en Sundsvallsförsvarare hann emellan i sista stund. Chansutväxlingen fortsatte sedan när ett slarvigt DIF-uppspel gav Sundsvall en gratischans. Kenneth Höie var dock än en gång välplacerad och motade Pa Dibbas tunga skott. Enligt samma mönster fick Djurgården nästa läge där ett lurigt vristskott från Jesper Karlström tvingade Sundsvalls keeper Tommy Naurin att sträcka ut ordentligt.

Mot slutet av halvleken var det mycket Sundsvall och Tim Björkström agerade räddande ängel på mållinjen efter en farlig hörna från hemmalaget. Några mål blev det dock inte i en halvlek där det kändes som att båda lagen var måna om att säkra defensiven med en liten övervikt i avslut och offensivlusta för Sundsvall. Pelle Olsson var inte heller särsklilt nöjd med insatsen i paus.
– Det gäller att hjälpa bollhållaren mer med tydliga signaler. Vara lite mer öppna för vändningarna, vi går tillbaka på samma sida som vi kommer ifrån och då blir vi fastlåsta. Så vi måste över på motsatt sida där det finns flera vägar fram, sa Pelle Olsson till C More i pausen och Kevin Walker var inne på samma linje.
– Vi måste få upp tempot mer och det finns ytor att spela på så det gäller att vi utnyttjar dem. Vi måste komma upp i högre standard och skapa fler målchanser. Ökar vi aggressiviteten så kommer vi att skapa bra chanser i andra halvlek.

Och bättre fart blev det också på Djurgården men det var Sundsvall som hade andra halvlekens första chans när Adam Chenoufi gick på avslut strax utanför straffområdet. Kenneth Höie kunde emellertid pusta ut då bollen gick decimetern ovanför ribban.

Istället var det DIF som skulle ta ledningen i 50:e minuten. Kevin Walker slog en lurig frispark från vänster som nickades i egen ribba av en Sundsvallsförsvarare och efter en nicktouch från Jesper Karlström hamnade bollen till slut hos Omar Colley. Den reslige gambianske mittbacken utnyttjade sin pondus i luftrummet och skallade säkert in ledningsmålet.

Målet gav ytterligare fart på matchen och framför allt hemmalaget som tryckte på för en kvittering. DIF stod dock emot bra i defensiven och i 62:a minuten var det dags för Nyasha Mushekwi att åter igen kliva fram som målskytt. Precis som mot Kalmar var det Tim Björkström som stod för assisten med ett fint inlägg efter en överlappning på högerkanten och Nyasha var distinkt i avslutet när han skallade in bollen bakom en ställd Tommy Naurin.

Bara minuter senare var det extremt nära ett tredje DIF-mål när Daniel Berntsen prickade kryssribbans insida med ett tungt vänsterskott strax utanför straffområdet. Djurgåden fick överlag till det högre bolltempo som efterlystes i pausen och skapade en hel del farliga lägen, dock uteblev de riktigt heta chanserna även om det var gott om nästan-lägen.

Men hemmalaget var inte uträknat än och ständiga orosmomentet Pa Dibba var farligt framme vid ett inlägg i 72:a minuten. Men skottet blockerades skickligt av Colley som tillsammans med Emil Bergström och ytterbackarna Jesper Arvidsson och Tim Björkström stod för en solid försvarsinsats i andra halvlek.

I 78:e minuten kom första Djurgårdsbytet när Haris Radetinac ersatte Kerim Mrabti. Matchbilden var likartad mot slutet där Sundsvall fortsatte att jaga en reducering och DIF kunde fortsätta med sina snabba omställningar. På en av dessa omställningar i 81:a minuten var nog de flesta på Norrporten Arena beredda på att anteckna ett tredje DIF-mål. Daniel Berntsen slog ett vänsterinlägg som en omarkerad Sam Johnson mötte med pannan men nicken hamnade utanför målramen.

En sista utmärkt möjlighet till ett tredje mål kom även i slutet där DIF fick kontra i tre-mot-en-läge men Sebastian Andersson fick inte ordning på bollen och chansen rann ut i sanden. Inget att bekymra sig nämnvärt om med tanke på att domare Per Melin blåste av matchen kort därefter och blåränderna plockade med sig en viktig trepoängare hem till Stockholm som skapar arbetsro och lugn inför onsdagens kommande hemmamatch mot Falkenberg. En stabil insats av laget och av de tillresta supportrarna som ska ha cred för att de höll igång och stöttade laget med ljudlig sång under hela matchen.

För Nyasha Mushekwi var det tredje målet på fem matcher och den zimbabwiske strikern var fylld av glädje över vinsten.
– Det var en viktig seger för oss. Vi bygger upp oss sakta och blir bättre och bättre, tycker jag. Jag har duktiga medspelare i laget och tränarteamet fungerar bra. Jag känner mig hemma i det här laget och då kommer också målen, sa Nyasha till C More.

26 april, söndag 15:00NP3 Arena

GIF SundsvallDjurgården
0-2 (0-0)

  • MålskyttarOmar Colley 52'Nyasha Mushekwi 63'
  • Domare Per Melin
  • Publik 6510 (NP3 Arena)
Till matchen

Senaste nyheter

Relaterat