DIF tog viktig poäng mot Malmö

• 7 juni 2015

DIF plockade med sig en viktig poäng i den allsvenska toppmatchen på Swedbank Stadion som blev precis så högintensiv och spännande som förväntat. Nyasha Muahekwi gav DIF ledningen i första halvlek men MFF kom tillbaka starkt i andra och kvitterade genom Magnus Wolff Eikrem till 1-1 som blev slutresultatet.

Det var bäddat för fotbollsfest i toppmötet på Swedbank Stadion med över 2000 volymstarka DIF-supportar på plats där Pelle Olsson mönstrade en startelva med två förändringar: Kevin Walker och Kerim Mrabti gick båda in på mittfältet istället för Jesper Karlström och Daniel Berntsen. Matchinledningen levde till fullo upp till den förväntade intensiteten – liksom hela matchen totalt sett – och det var MFF som började bäst även om DIF hade en vass chans redan i andra minuten när Omar Colley var nära att skarva in en frispark.

Men efter den inledande anstormningen från hemmalaget åt sig Djurgården tillbaka in i matchen. Chanserna saknades inte heller: Nyasha Mushekwi nickade farligt på Jesper Arvidssons vänsterinlägg och strax därefter prickade Haris Radetinac stolpen med ett vänsterskott. Några minuter senare nosade Haris på mål igen i en snabb omställning där Kerim Mrabti vrickade ut bollen till Haris vars skott gick i burgaveln.

Men utdelningen skulle till slut komma i 39:e minuten när Jesper Arvidsson dribblade sig fram på sin vänsterkant och slog ett inlägg som MFF-backen Filip Helander missbedömde grovt. Bollen damp ner framför fötterna på Nyasha Mushekwi och ”Kobran från Harare” högg inte helt oväntat skoningslöst mot en chanslös Robin Olsen i MFF-kassen.

Malmö skapade förvisso en riktig farlig dubbelchans strax efter med avslut från både Magnus Wolff Eikrem och Anton Tinnerholm men DIF fick med sig 1-0 i pausen. Kanske ändå hyfsat rättvist med tanke på den fina andra delen av halvleken av blåränderna och Pelle Olsson var nöjd med prestationen.
– Vi får dem att tveka i sitt passningsspel och dödar ytorna på ett bra sätt. Vi ställer om bra och har bra kontringsytor som vi utnyttjar på ett bra sätt. Det var några situationer där vi kunde varit ännu vassare men framför allt är det vårt försvarsspel som ger väldigt bra lägen, sa Pelle till C More om första halvleken.

Den andra halvleken fortsatte i samma stil som den första med gasen i botten från båda lagen men Malmö kändes lite hetare och kunde också kvittera till 1-1 i 52:a minuten när Magnus Wolff Eikrem avlossade ett lurigt skott bakom en chanslös Kenneth Höie.

Höie skulle få det fortsatt svettigt och stod för en fin räddning på Oscar Lewickis tunga skott minuterna senare. Tempot var som sagt högt och det smälldes på flitigt i närkamperna. Det var mycket Malmö men DIF stack emellan med några farliga anfall och i 64:e var Sam Johnson mycket nära att få tårna på ett smart inspel från Kerim Mrabti.

Det fysiskt krävande spelet märktes av på det hårt jobbande forwardsparet Mushekwi/Johnson som båda tvingades till byte och ersattes av Sebastian Andersson och Amadou Jawo. Även Kerim Mrabti föll olyckligt efter att ha slängt sig och signalerade för byte och Jesper Karlström kom in istället.

Mot slutet var det sedan en intensiv forcering från hemmalaget som radade upp chanser och hörnor. Allra farligast blev det när Oscar Lewickis skott var på väg igenom klungan av spelare i straffområdet men Emil Bergström rensade bort bollen i sista stund. Efter tre övertidsminuter kunde dock DIF pusta ut och glädjas åt en viktig poäng på bortaplan mot ett mycket bollskickligt och svårspelat motstånd. En stark prestation, enligt Pelle Olsson som också medgav att DIF fick problem med Malmös snabba bolltempo i andra halvlek.
– I andra halvlek tillåter de oss inte att döda ytorna lika bra eftersom de sätter snabbare fart på bollen när de vinner den och spelar förbi oss. Vi får jobba hårdare när spelet vänder men då är vi starka i straffområdet istället och det är en viktig faktor, sa Pelle till C More och var stolt över den kämpaglöd som laget visade.
– Vi gör en bra insats och jobbar hårt och förlängde sviten av obesegrade matcher. Det är klart att vi gärna hade haft någon seger på de här fyra sista matcherna, men vi mötte ettan och tvåan på bortaplan och fyran på hemmaplan däremellan. Så det är klart att det varit en prövning den här veckan och grabbarna har gjort det fantastiskt bra. Så jag gläds åt ytterligare en bra prestation och är nöjd med att vi fick en poäng för den också.

7 juni, söndag 17:30Swedbank Stadion