Delad pott i tuff match mot Göteborg

• 1 juni 2015

Det bjöds inte på några mål men väl så mycket dramatik när ett hårt jobbande Djurgården fick med sig en poäng mot ett svårspelat IFK Göteborg – som dessutom brände en straffspark.

DIF klev ut på Gamla Ullevi med en startelva där tio av elva spelare fanns med från laget som jagade ikapp AIK i andra halvleken i derbyt. Enda ändringen i manskapet var att Emil Bergström återtog mittbacksplatsen och han fick onekligen jobba hårt tillsammans med Omar Colley under de nittio minuter som följde.

Det var som väntat en intensiv start med mycket närkamper och Höie fick värma upp med första räddningen efter fem minuter på ett hårt distansskott från Lasse Vibe. Strax därefter var det Haris Radetinac tur att testa Johan Alvbåge med dubbla avslut efter en fin framspelning från Sam Johnson men Göteborgskeepern motade båda skotten.

DIF hade sedan en kort bra period och följde upp med två nya farligheter när Nyasha Mushekwi var nära att skalla in bollen efter hörna medan Sam Johnson följde upp i andravågen. Bollen slank dock metern utanför.

Med kvarten spelad blev det mer övertag för hemmalaget men duktiga mittbacksparet Omar Colley och Emil Bergström rensade flitigt bland de många inspelen från kanterna. Derbyhjälten Kerim Mrabti var som vanligt pigg och var nära att dribbla sig igenom Blåvitts försvar i 24:e minuten, men ett Göteborgsben kom i vägen precis när han skulle sätta dit bollen.

Ännu farligare skulle det bli för hemmalaget i 34:e när Lasse Vibe kunde möte ett inspel från höger mitt i boxen. Skottet var hårt men Kenneth Höie stod för en grym reflexräddning. Kort därpå var det nära igen för Göteborg när Mikael Boman drog bollen utanför från nära håll under viktig press från Kevin Walker.

Djurgården skulle dock få sista möjligheten i halvleken när Mrabti snappade upp Jesper Arvidssons vänsterinlägg men det var två duktiga målvakter på planen idag och Alvbåge parerade Kerims skott från nära håll.

Mållöst i halvtid och den hårt jobbande Haris Radetinac var delvis nöjd men efterlyste lite mer mod i uppspelen trots den hårda pressen från Göteborgs frontlinje.
– Det är blandade känslor. När vi tar oss ur deras första press så kommer vi fram bra på deras planhalva och skapar bra chanser. Men vi vågar inte helt till hundra procent och låter Kenneth (Höie) spela för många långbollar. Så tar vi oss igenom första pressen kan vi utnyttja det mer i andra halvlek, analyserade Haris för C More i pausen.

Dock höll det på att gå riktigt illa direkt i andra halvlek men en – av många under kvällen – excellent brytning från Emil Bergström i straffområdet räddade upp situationen. DIF följde upp med en bra period med fina passningssekvenser och farliga inlägg där Nyasha Mushekwi var hyfsat nära med ett farligt högerskott.

Alexander Faltsetas hann även med ett farligt avslut i en 3-mot-3-omställning innan det sedan blev mycket Blåvitt som skapade ett tungt offensivt tryck. Ett antal farliga inlägg blev det och DIF hade marginalerna på sin sida när Lasse Vibes nick smet decimetern utanför stolpen.

De berömda marginaler kom sedan upp till diskussion i 71:a minuten när Emil Salomonsson fälldes av Kevin Walker. Utanför straffområdet hävdade Kenneth Höie och Jesper Arvidsson som båda varnades för protest men innanför ansåg domare Martin Strömbergsson. Exekutör av straffsparken blev Sebastian Eriksson som dock träffade stolpen och DIF kunde andas ut.

Det var en kraftödande, fysisk fotboll hela tiden och Pelle Olsson fyllde på med pigga ben i form av Jesper Karlström och Sebastian Anderssoni 73:e. DIF lyfte sig också efter den tunga pressen från hemmalaget och började skapa en del framåt. Nyasha Mushekwi testade Johan Alvbåge med ett tungt skott från en snäv vinkel och nyinbytte Sebastian Andersson hade ett fint nickläge i 79:e minuten men fick inte bollen på mål.

Även Daniel Berntsen gjorde entre strax därefter och spelet böljade fram och tillbaka mot slutet där Blåvitt var mycket nära i slutminuterna. Jakob Ankersen fiskade upp bollen i straffområdet men anstormande DIF-spelare lyckades störa skottet och bollen landade i Höies skopa till slut.

I matchens sista spark höll det sedan på att bli tredje gången gillt för Kerim Mrabti men Alvbåge var nere snabbt och parerade vänsterskottet och direkt efter blåste domare Strömbergsson av matchen.

0-0 efter en rejäl kämpainsats och en skön poäng mot ett skickligt IFK Göteborg innebär att den obesegrade sviten nu är uppe i åtta raka matcher. Ett nytt kvitto på att DIF håller jämna steg med topplagen och Pelle Olson var hyfsat belåten efteråt.
– Vi gör en bra match, tycker jag. Vi försvarar oss bra när vi väl är samlade och fick inte så mycket omställningar emot oss. Sedan hade vi våra lägen att göra mål också. Men det är klart att när de får en straff får vi ändå vara nöjda med att vi inte hamnar i underläge. Så det är väl okej med en pinne borta mot serieledarna, summerade Pelle som även gav beröm till motståndarlaget.
– De är ju ett bra lag. Det har de visat i de andra tio matcherna så jag är väldigt nöjd med att vi klarade av att få ner farten. Det var en viktig faktor att de inte fick ställa om på oss och vi spelar smart där spelarna genomförde matchen på ett väldigt bra sätt. Vi har ju också några riktigt bra lägen i första och en del i andra så även om vi försvarar oss bra är vi ändå tillräckligt vassa för att att kunna göra mål och avgöra matchen.

1 juni, måndag 19:05Gamla Ullevi