Dramatiskt kryss mot Göteborg

• 19 okt 2015

Det blev en svängig match när Djurgården och IFK Göteborg drabbade samman på Tele2 Arena, speciellt i andra halvlek där DIF-ledning blev till IFK-ledning som slutligen blev till kryss.

Djurgården klev ut i tungviktsmötet mot IFK Göteborg med en förändring i startelvan där Jesper Karlström klev in till höger på mittfältet samtidigt som Kerim Mrabti gick ut till vänster. De guldjagande gästerna inledde med ett par hyfsade lägen men närmast var det ändå för DIF i 6:e minuten. Sebastian Andersson nickade ner Elliot Käcks vänsterinlägg till Sam Johnson, men ett försvarande ben slängdes ut i sista minuten och blockade skottet framför det öppna målet.

Blåränderna fick sedan igång ett bra momentum i matchen efter det, dominerade bollinnehavet och levererade ett fint passningsspel. Men med dryga kvarten spelad började sedan initiativet glida över mer till Blåvitt och Gustav Engvall tog sig igenom och kom helt fri med Höie i 17:e minuten. Räddningen kom dock i form av en klockren brytning från Stefan Karlsson.

Göteborg fortsatte att trycka på framåt men skapade inte några riktigt heta lägen mot ett stabilt DIF-försvar, närmast var ett missriktat inlägg som höll på att segla in bakom en överrumplad Höie. För Djurgårdens del var problematiken likartad. Skicklig defensiv från IFK Göteborg begränsade möjligheterna även om Sebastian Andersson hade ett par halvchanser och Jesper Karlström ett hyfsat skott i slutet av halvleken.
– Totalt sett bra spel och bra start på första halvlek,med mycket bollinnehav med ett bra metodiskt stöd. Inte så vasst som vi ville men det blir det sällan när motståndarna hinner med att flytta över och kan stoppa de djupa genombrotten som vi vill åt, summerade Pelle Olsson om insatsen i första halvlek.

I andra halvlek var det nära ett ledningsmål direkt efter bra samarbete där Jesper Karlström vinklade ut bollen till Sam Johnson vars inlägg blev ett par decimeter för lång för en jagande Sebastian Andersson vid bortre stolpen. Blåvitt svarade med bra tryck framåt och skapade en stor mängd hörnor där DIF ändå stod emot bra i straffområdet.

Men Djurgården har en ett vasst anfallsvapen i form av Sam Johnson och med timmen spelad såg han till att ge DIF ledningen med en fin prestation. Stefan Karlsson spelade in bollen till Sam som tog emot, vände bort sin försvarare och dunkade in bollen med vänstern utan chans för Johan Alvbåge.

Kort därpå var Sebastian Andersson nära att nicka in tvåan och Jesper Karlström var också på väg att bli målskytt strax efter när han tog sig hela vägen in straffområdet i situationen efter men stoppades i sista stund av Blåvitts försvar.

Med knappa tjugo minuter kvar tvingades sedan Alexander Faltsetas att kliva av och Seon-Min Moon kom in samtidigt som Kerim Mrabti flyttade in centralt. Det kändes ändå som en rimlig blårandig kontroll på matchen i det läget men IFK Göteborg blixtrade till och vände på steken snabbt. Skicklige  anfallaren Gustav Engvall  högg snabbt när han fick ett läge efter ett högerinlägg i 68:e minuten och 1-1 var ett faktum. Bara några minuter kom nästa inlägg från andra kanten och bollen landade efter en touch hos Jakob Ankersen som dunkade in bollen i nättaket bakom Höie.

DIF började jaga kvittering och kom ganska nära tack vara en lurig frispark av Kerim Mrabti i 76:e som Johan Alvbåge parerade med viss möda och där returen sedan smet precis förbi en jagande Sebastian Andersson.

Men i 82:a minuten gavs det gyllene kvitteringsläget när domare Mohammed Al-Hakim pekade på straffpunkten efter att Sebastian Andersson blivit neddragen strax innanför straffområdet. Exekutören Kevin Walker var säker när han prickade en 2-2 bakom Alvbåge och matchen hade åter svängt tillbaka.

Riktigt nära ett segermål var det sedan när Sam Johnson och Kerim Mrabti kom två mot en men Mattias Bjärsmyr lyckades blockera Sams passning och slutresultatet skrevs till 2-2 efter en viss efterföljande IFK-anstormning mot slutet. Pelle Olsson var ändå nöjd med prestationen och analyserade matchen på följande sätt.
– Jag tycker att vi gjorde en bra match rakt igenom med olika delar i matchen som vi hanterade på ett bra sätt. Vi har några olycksaliga minuter där vi släpper in två mål då de sätter ett tryck på oss runt straffområdet. Jag tycker att vi har varit bra i straffområdet de senaste matcherna mot Kalmar och Levski Sofia men i de där två situationerna så faller vi tillbaka i det som har varit vårt problem under hösten. Att vi inte är tillräckligt skarpa i vårt eget straffområde helt enkelt. De minuterna kostar oss ledningen och att spela i ledning är ju alltid bra, även om det är svårt att kontrollera spelet och spela på resultat på den här banan. Men totalt sett en bra första halvlek. Sedan är blåvitt högre upp med laget i andra och får tryck på oss men då får vi istället kontra och känns vassa i de delarna. Fina mål av Sam och Kevin och sedan har vi ett väldigt bra läge två-mot-en som blockas bort av Bjärsmyr. Men det kändes ändå rättvist med 2-2 i slutändan, summerar Pelle.

19 oktober, måndag 19:00Tele2 Arena