Frusterande förlust i derbyt

• 13 apr 2015

Det började bra med ledning i halvtid efter mål av Sam Johnson men slutade med uddamålsförlust efter att Hammarby vände matchen till seger med 2-1.

Det flitigt uppsnackade och haussade första derbyt mot Hammarby sedan 2009 innebar inte helt oväntat ett fullsatt Tele2 Arena med höga förväntningar från samtliga närvarande. Pelle Olsson valde att ruska om i uppställningen inför matchen med ett 4-3-1-2 där Daniel Berntsen, Alexander Faltsetas och Jesper Karlström kamperade ihop på mittfältet med Kerim Mrabti framför sig. På topp startade Nyasha Mushekwi och Sam Johnson samtidigt som backlinjen var intakt från matchen mot Häcken.

Det var som sagt intensivt på läktaren såväl som på planen även om det tog tio minuter innan målchanserna började dyka upp. De första tillföll Hammarby och både Kennedy Bakircioglu och Fredrik Thorsteinbö testade Kenneth Höie med tunga skott som dock visade hög klass och parerade.

Djurgården hade lite svårt att få upp farten i anfallsspelet inledningsvis men med halva halvleken spelad börjande det lossna och Sam Johnson var hyfsat nära två gånger om. Först med en djupledslöpning på väg fri mot mål och sedan på nick efter ett inlägg från Daniel Bernsten, men båda gånger stod Johannes Hopf i vägen i Hammarby-målet.

Det skulle dock bli tredje gången gillt för Sam, men innan dess var Djurgården riktigt illa ute när Kennedy Bakircioglu prickade både ribba och stolpe med ett lobbskott. Den efterföljande returen hamnade hos fristående Linus Hallenius och de flesta var nog beredda att anteckna ett ledningsmål för HIF, dock inte Jesper Arvidsson som med en heroisk flygande blockering fick tåspetsen på Hallenius skott och styrde undan bollen.

I anfallet efter kom istället ledningsmålet för DIF efter att bollen vandrat från högerkanten via 5-6 passningar ut till Jesper Arvidsson på vänsterkanten. ”Jeppe” måttade mot Nyasha Mushekwi som inte nådde bollen och istället damp den ner hos Sam Johnson som helt fri med Hopf kyligt tryckte in bollen i mål samtidigt som DIF-klacken exploderade i ett glädjerus.

Kort därefter var det nära ett andra mål när Haris Radetinac bröt sig fram längs mittplanen och gick på skott strax utanför straffområdet. Den här gången blev det dessvärre stolpe ut. DIF hade tagit över matchen helt nu och nästa läge fick pigge Kerim Mrabti som löpte sig fri djupled men ensam med Hopf lobbade han utanför.

Ett litet hack i maskineriet kom dock med fem minuter kvar av halvleken där Alexander Faltsetas tvingades byta efter en smäll men Kevin Walker fanns redo att kliva in och ersätta. Det var det sista värt att notera i en händelserik halvlek där båda lagen hade varsin halva och Pelle Olsson av förklarliga skäl var mer nöjd med den senare delen.

– Vi var för luftiga i början. Vårt 4-3-1-2 blev inte riktigt som vi hade tänkt oss och vi var för breda i alla led kändes det som där det kom Hammarby-spelare mellan oss och utanför oss. Sedan tycker jag att vi kom in i det, vann duellerna och fick tag på bollen och det tippade över till vår del. Nu inför andra halvlek har vi ändrat till 4-4-2 med Kerim Mrabti och Kevin Walker centralt och Haris Radetinac och Daniel Berntsen på utsidan så att vi får forwards mer centralt i både försvar och anfall, sa Pelle Olsson till C More inför den andra halvleken.

Efter en längre bengalfördröjning drog sedan halvleken igång och Haris Radetinac var farligt framme med ett lurigt skott från kanten. Kort därpå testade Kennedy Bakircioglu Kenneth Höie med ett nytt distansskott. Den gången var Höie med på noterna men i 56:e minuten skulle det gå värre.

Kennedy Bakircioglu drev bollen ute på vänsterkanten och drog iväg ett tungt skott som seglade in i bortre burgaveln. Kvitterat för Hammarby som inte hade haft så mycket av spelet under inledningen av andra halvleken men som nu gick in i en bra period. Något som blev tydligt fyra minuter senare när Johan Persson drog iväg ett skott som touchade Omar Colley och plötsligt friställde Nahir Besara som med ryggen mot mål något lyckosamt skyfflade in bollen.

Efter det blev det mycket DIF i jakten på kvittering och Sam Johnson lyckades så när dribbla sig fri i 68:e men en grönvit tå kom i vägen. Strax därpå spelade Jesper Arvidsson in bollen från vänsterkanten men bollen letade sig förbi fyra anstormande blåränder i boxen.

Trots minoriteten på läktaren var det DIF-klacken som lät mest och eldade på laget och både Kevin Walker och – den i 57:e minuten inbytte – Jesper Karlström hade tunga distansskott som räddades av Hopf. DIF följde sedan upp med en farlig nick av Arvidsson på hörna och ännu ett rykande skott av Karlström, men bollen ville inte in.

Hammarby bevakade ledningen men stack upp då och då och farligast offensivt blev en farlig frispark i stolpens utsida i 81:a från Kennedy som Kenneth Höie emellertid såg ut att ha bra koll på. DIF fortsatte forceringen och det gyllene kvitteringsläget kom till slut för Kevin Walker efter ett fint förarbete från Johnson och Mushekwi men Kevin drog skottet över från straffområdeslinjen.

Mot slutet var Sam Johnson på väg igenom men armbågades ner av Stefan Batan utan åtgärd och de tre tilläggsminuterna rann sedan iväg alltför fort. Förlust med 1-2 mot ett självförtroendefyllt Hammarby som tycks vinna sina matcher med marginalerna på sin sida i år. Bittert men samtidigt inget att tjafsa om eftersom det bara är resultatet som räknas in i tabellen och Pelle Olsson hade följande funderingar efter matchen:
– Vi hade bra prestationer under korta perioder men Hammarby hade bra prestationer under en del långa perioder. Jag tycker att vi fick igång aggressiviteten bra i slutet av andra halvlek men sedan hade vi en svagare period i början på andra halvlek och det kostade oss matchen, sa Pelle till C More efteråt.

13 april, måndag 19:05Tele2 Arena