Knapp premiärförlust mot skickligt Elfsborg

• 5 apr 2015

Inramningen var fantastisk i premiären med ett Tele2 Arena i gult, rött och blått och över 20 000 på läktarna. Tyvärr blev inte resultatet lika glädjande för Djurgården då ett bollskickligt Elfsborg fick med sig alla tre poängen.

Pelle Olsson mönstrade en premiärelva med fyra nyförvärv på planen i form av Omar Colley, Daniel Berntsen, Kevin Walker och Sam Johnson mot ett svårspelat motståndarlag som omgående visade sin skicklighet i defensiven. Djurgården hade svårt att bryta sig igenom det gulsvarta försvaret och få in bollar i boxen. Dock var den blårandiga defensiven god även den inledningsvis och det var tight och chansfattigt åt båda hållen.

Det mest noterbara under de första tjugo minuterna var att Haris Radetinac gjorde illa axeln och tvingades till ett byte redan i den 18:e minuten. In kom Kerim Mrabti som därmed gjorde sin allsvenska debut och visade att han kommer att bli en tillgång för DIF i år med sin fina teknik och speluppfattning.

Matchen första egentliga målchans kom först i 25:e minuten och resulterade tyvärr i ett ledningsmål för gästerna. Ett inlägg från vänsterkanten nickades fram till Per Frick som fri framför mål lyckades trycka in bollen bakom Kenneth Höie. Tungt värre för Djurgården som dock fick lite bättre fart på spelet efter det och kom runt mer på kanterna där ett par farliga inlägg från Stefan Karlsson var mycket nära att nå fram till en jagande Sam Johnson. Även Daniel Berntsen hade ett bra läge när han gick på skott ur snäv vinkel i 33:e men trots gott om DIF-spelare i boxen fick ingen tag i returen.

I 39:e minuten fick sedan Elfsborg en möjlighet att öka på ytterligare när domare Martin Strömbergsson blåste för straff i en situation som såg långt ifrån solklar ut, för att inte säga direkt långsökt när Victor Claesson valde att lägga sig ner i en duell mot Alexander Faltsetas. I vanlig ordning hjälpte inga protester mot domslutet men Kenneth Höies målvaktsspel hjälpte desto mer när han skapade poetisk rättvisa och räddade straffen.

En oerhört viktig parad av Höie, som för övrigt stod för en stabil insats hela matchen, och underläget stannade vid 0-1 i halvtid.
– Vi hade ganska bra kontroll på matchen i början men vi får inte till våra kontringar. De jobbar hårt i återerövringen och vi kommer inte loss på motsatt sida och vi får inte heller genomspelen att stämma. Det är först när Kerim kommer in som vi får fast bollen lite grann. Sedan gör de mål på matchens första målchans och hur det går till ser jag faktiskt inte helt klart, jag får analysera det i morgon. Underläge mot ett skickligt lag som Elfsborg är så klart en svår situation men jag tycker att vi får till det bättre i slutet av halvleken i alla fall, sa Pelle Olsson om de första fyrtiofem minuterna.

I andra halvlek blev det sedan bättre fart överlag och DIF skapade ett visst tryck framåt, framför allt via vänsterkanten. Alexander Falstetas hade ett hyfsat distansskott som smet tätt över i 53:e. och även Höie fick parera ett tungt skott från Marcus Rhodén innan DIF:s dittills bästa chans i matchen skulle komma. Amadou Jawo löpte sig fri i straffområdet och spelade fram Sam Johnson som mötte i boxen. Dessvärre blev det ingen riktig kraft i avslutet och Kevin Stuhr Ellergard i Elfsborgsmålet kunde avvärja.

DIF hade bättre rörlighet i spelet nu och tvingade fram en parad av gula kort hos gästerna som spelade en bit över gränsen i duellspelet och nog ska vara nöjda med att inte det röda kortet åkte fram. En farlig frispark från Daniel Berntsen och en ny Höie-räddning på distansskott följde sedan innan ett nytt DIF-byte kom i 72:a där Sebastian Andersson ersatte Amadou Jawo.

Publiken stämde upp i ett decibelstarkt ”Kämpa Djurgården” och kort därpå gjorde även Nyasha Mushekwi sin allsvenska debut när han kom in istället för Sam Johnson. Dessvärre kom en obehaglig överraskning i form av 0-2 precis efteråt när Arber Zeneli stötte in ett inspel från högerkanten vilket inte kändes speciellt rättvist med tanke på chansfördelningen, även om Elfsborg var inne i en bra period just då.

Tungt motlut men publiken malde omgående på och så gjorde även DIF som replikerade direkt. Daniel Berntsen väggade med Sebastian Andersson och gick på skott på distans och med en klockren vänsterträff såg han bollen segla förbi en ställd Ellergard.

Forceringen intensifierades och nyinsatte Mushekwi var mycket nära att helt fri hinna först på en djupledsboll men krockade med Kevin Stuhr Ellergard som efter ett antal minuters teatraliskt lidande plötsligt var i speldugligt skick igen och minuter senare kunde den danske keepern rädda nästa farlighet när en nick från Mushekwi var nära att leta sig in vid stolproten.

Gästerna hade som sagt inte specielllt bråttom i slutet och kombinationen av slomo-joggande fram till varje inkast och skickligt kortpassningsspel gjorde att DIF aldrig fick igång kvitteringsjakten ordentligt. De fyra stopptidsminuterna rann iväg snabbt och hemmapremiären slutade med förlust mot ett spelskickligt Elfsborg där DIF hade behövt lite mer kyla och effektivitet i de avgörande lägena för att få med sig poäng.
– Vi börjar bra i andra men får ingen utdelning och de får sitt andra mål när de är inne i en bra period. Så det är klart att det var en brant backe men vi gör ett fint mål när Berntsen och ”Basse” kombinerar. Energin finns där men för många minuter av det som är kvar går åt till att Elfsborg kan spela av matchen med sitt tekniska spel som de är duktiga på. En knapp förlust mot ett bra lag och det finns en del saker att lära av den här matchen, summerar Pelle Olsson.

5 april, söndag 17:30Tele2 Arena