Walkers frispark sänkte Helsingfors

• 8 feb 2015

Djurgårdens tränare Pelle Olsson fick flera positiva besked i söndagens träningsmatch mot Helsingfors på Tele2 Arena. De finska mästarna besegrades efter avgörande insatser av flera nyförvärv.

– Vi har fått in väldigt konkurrenskraftiga spelare som sätter ett rejält tryck på de som är kvar sen i fjol. Sen var det bra att vi fick en match här på Tele2 Arena innan cupspelet så vi fick känna på ytorna och atmosfären, sa en nöjd Pelle Olsson.

3115 åskådare underhölls av en stundtals intensiv kamp (sex gula kort delades ut). Helsingfors, som vunnit det finska mästerskapet de senaste sex åren, visade en del av de kvaliteter som i fjol tog laget till gruppspelet i Europa League, där det blev segrar mot både FC Köpenhamn och Torino. Men även hemmalaget var piggt och efter ett flygande anfall på vänsterkanten med hade Sam Johnson blivit målskytt om inte linjedomarens flagga signalerat för offside.

Djurgården kunde ändå ta ledningen efter 15 minuter sedan norrmannen Daniel Berntsen presenterat sig för sin nya hemmapublik med en välplacerad högerhörna. Vänsterbacken Jesper Arvidsson mötte bollen några meter från första stolpen och nickade in ledningsmålet när HJK-försvaret inte alls hängde med i svängarna. Repliken kom dock redan efter fyra minuter då den japanske provspelaren Mosato Fukui sköt in kvitteringen.
– Helsingfors skapar väldigt få målchanser men det är två hörnor som blir farliga och en av dem blir det mål på. De lyckas aldrig spela igenom vår backlinje så i övrigt är det skott utifrån som vi släpper till. Där fick vi en påminnelse om hur viktigt det är att vara kompakta, både i sid- och djupled, sa Olsson.

1-1 var ett rättvist halvtidsresultat, men Djurgården kom ut med mycket energi till den andra halvleken. Utdelningen kom i den 67:e minuten sedan Alexander Faltsetas kapats strax utanför straffområdet. Nyförvärvet från Sundsvall, Kevin Walker, tog hand om frisparken och placerade elegant bollen i krysset.
– Det är ett delikat mål av Kevin som växte in i spelet och hittade rätt allt eftersom. Då hade vi fått igång vårt spel som vi ville ha det. Det är vår ambition att flytta fram våra positioner som vi gjorde i andra halvlek. Då var vi bra.

Anfallsduon med kontraktslöse James Keene och IK Frej-förvärvet Sam Johnson höll HJK-försvaret sysselsatt under hela matchen. Gästerna lyckades visserligen flytta upp spelet och tillbringa en hel tid på Djurgårdens planhalva efter 2-1-målet, men målchanserna var lätträknade. I stället kunde Blåränderna kontra in 3-1 sedan Johnson sprungit sig fri i en explosiv löpning och Keene med behärskning tagit hand om returen på Johnsons avslut. Då återstod mindre än en kvart och tillställningen kändes avgjord. Den sydkoreanske provspelaren Soo Yong Yoon kunde göra ett inhopp under avslappnade förhållanden i slutskedet.
– Han fick inte så många minuter men det är en bra och gedigen spelare, var Pelle Olssons omdöme om 19-åringen.

Nästa match i Stockholm spelas söndagen den 22 februari när Svenska Cup-spelet inleds mot Ängelholm. Förhoppningsvis med ett mindre skade- och sjukdomsdrabbat Djurgården då åtta spelare lämnat återbud till söndagens match mot Helsingfors.

8 februari, söndag 12:00Tele2 Arena