AIK-seger på Tele2 Arena

• 21 sep 2016

Djurgården får fortsätta att vänta på en seger mot AIK. Onsdagens derby på Tele2 Arena slutade med en 0-3-förlust.

– Vi har varit så bra på sista tiden så det kändes som det var läge att slå AIK, men vi slarvade och gav inte oss själva chansen att vinna matchen, sa DIF-anfallaren Mathias Ranégie.

Kvar från Djurgårdens startelva i vårderbyt på Friends fanns bara fyra spelare (Tim Björkström, Elliot Käck, Alexander Faltsetas och Mathias Ranégie) när Stefan Johannesson blåste igång matchen på Tele2 Arena. Djurgården försökte sätta hög press på motståndarna, som under den inledande kvarten mot Malmö i söndags, men intensiteten var inte den samma och AIK kunde dominera stora delar av den första halvleken.

Djurgården hade en riktigt bra målchans tio minuter innan halvtidsvilan när Elliot Käck prickade Michael Olunga med ett perfekt inspel i straffområdet. Olunga slog till direkt men träffen blev inte bättre än att Patrik Carlgren i AIK-målet kunde rädda. Då hade DIF varit i underläge sedan minut 16 då en oattackerad Ebenezer Ofori hittade Alexander Isak med en skickligt slagen djupledsboll. Isak sprang sig fri mellan Elliot Käck och Niklas Gunnarsson och kunde enkelt slå bollen utom räckhåll för Andreas Isaksson.

Det för kvällen vitklädda AIK växlade skickligt mellan en 3-5-2-uppställning i offensiven och 5-4-1 på egen planhalva. Under perioder när Djurgården hade bollinnehav i offensiven var det väldigt ont om ytor för framför allt Michael Olunga att löpa på. Djurgården och Olunga skapade ändå ytterligare två tillfällen i straffområdet men kenyanen var påpassad av AIK-försvaret och kom aldrig till avslut.

När andra halvlek startade, en halvtimme försenad på grund av rökutveckling, var Djurgården betydligt bättre och pressade tillbaka motståndarna rejält. Ett kvitteringsmål låg i luften och var ytterst nära att bli verklighet när ett inlägg från Othman El Kabir passerade både AIK:s mittbackar och Mathias Ranégie. Magnus Eriksson dök upp i ett gyllene läge vid bortre stolpen men fick inte alls den träff som han och alla Djurgårdare hade önskat.

Hemmalaget fortsatte att trycka ner gästerna som verkade överraskat av att Djurgårdens ytterbackar gick betydligt högre upp i planen och upphävde AIK:s övertag på mittfältet. När en dryg timme var spelad lyckades ändå AIK få till en omställning och skapa en hörna. Efter en misslyckad undanrensning kunde sedan Stefan Ishizaki måtta ett inlägg mot bortre stolpen där en obevakad Alexander Isak nickade in sitt och AIK:s andra mål.

– Det kändes inte riktigt rättvist. Vi fick ett momentum och kände verkligen att vi hade tagit över matchen och skulle kunna göra nåt bra av det här men sen kom deras 2-0-mål. Vi tappar koncentrationen och blir hårt straffade. sa Mathias Ranégie.

DIF-tränaren Mark Dempsey försökte pumpa energi i laget genom att göra byten. Othman El Kabir fick den bästa reduceringschansen och gjorde ett bra försök med en skruv mot bortre stolpen, men bollen hamnade strax utanför ramen. I stället kunde Chindeu Obasi dra ner rullgardinen i minut 76 när han på egen hand tog sig igenom DIF-försvaret och tryckte in 3-0. Förhoppningarna om att bryta den tunga derbysviten, detta var den tionde raka matchen mot AIK utan DIF-seger, släcktes därmed definitivt för den här gången.

21 september, onsdag 19:00Tele2 Arena