Avslutande målfest mot Sundsvall

• 6 nov 2016

Spelarna tackade av Mark Dempsey med en skön målfest i årets sista allsvenska match när GIF Sundsvall besegrades med 5-2 på bortaplan. Två mål från Michael Olunga samt fullträffar från Othman El Kabir, Tino Kadewere och Magnus Eriksson såg därmed till att DIF landar på en sjundeplats i årets Allsvenska.

Det var förväntat råkallt Norrlandsväder i Djurgårdens avslutande match på Norrporten Arena som även var den sista för Mark Dempsey. Den retirerande DIF-tränaren hade gjort fyra ändringar i startelvan inför matchen där den mest anmärkningsvärda var Andreas Isakssons snabba återkomst efter ljumskskadan.
– Han kom tillbaka snabbare än väntat så det är en stor bonus för oss, kommenterade Mark Dempsey innan matchen och han var helt rätt ute.

Friskheten fick Isaksson omgående visa med en klassräddning på Kristinn Steindorsson tunga skott precis i matchinledningen. Strax efter var Peter Wilson framme och nosade på ett ledningsmål för hemmalaget som startade piggast i minusgraderna.
Till slut kom också ett ledningsmål där en hörna skapade oreda i Djurgårdens straffområde och Noah Sonko Sundberg kunde skjuta 1-0 för Sundsvall.

En fin kvitteringsmöjlighet kom dock omgående när Michael Olunga och Tino Kadewere jobbade fram ett läge där ”Ingenjören” inte fick till avslutet fri med Tommy Naurin.
Inget mål den gången men Olunga skulle få sista ordet kort därpå. Tino Kadewere stod för ett elegant förarbete när han vände runt och frispelade ”Ingenjören” som kom löpande i djupled, kyligt rundade Naurin och rullade in kvitteringen.

De för dagen vitklädda blåränderna fick energi av målet och fortsatte att skapa lägen. En nick stoppades på mållinjen, Olunga oroade och Magnus Eriksson sköt i burgaveln.
Sundsvall var fortsatt aktiva de  också och Isaksson fick sträcka ut rejält på ett skott från Jonathan Morsay och även om Stefan Silva kunde pricka in returen var han dock offside med bred marginal.

Strax därpå prövade Othman El Kabir Naurin med ett tungt skott och det var fortsatt händelserikt och underhållande fotboll. Till och med Elliot Käck – som i och med matchen fullbordade 30 raka allsvenska matcher – var framme och högg i straffområdet i en farlig omställning men stoppades i sista stund.

Men kan man inte göra mål kan man alltid assistera. Elliot Käck bröt ett uppspel från giffarna smart och spelade fram bollen till Othman El Kabir som behärskat rullade in sitt första allsvenska mål till stor glädje för de ca tusen röststarka DIF-supportrarna som fanns på plats.
– Det var en bra brytning och en bra pass så det var kul att kunna få bidra med en assist, kommenterade Elliot Käck för C More.

Tempot och chansskapandet mattades sedan av i slutet av halvleken och Djurgården kunde gå till pausvila med en skön och välförtjänt ledning, enligt den flitigt löpande Elliot Käck.
– Det är så kallt ute så man måste springa. Men skämt åsido, det är väldigt kul att spela fotboll och det är långt till nästa säsong, sa Elliot som tyckte att laget gjorde en bra uppryckning efter en mindre bra start.
– Vi inledde väldigt svagt och de satte tryck på oss. Sedan efter deras mål så tog vi över och spelade bra under resten av halvleken. Vi har ju haft ett bra stöd också, grymt kul att det är så många djurgårdare på plats.

I andra halvlek började sedan snön falla ymnigt över planen och efter en lite trevande start var det sedan Olunga-time igen i 55:e minuten. Tino Kadewere skarvnickade Andreas Isakssons långa utspark till ”Ingenjören” som vände bort sin försvarare och drog till med vänstern. Naurin var på bollen men kunde inte hindra vänstersläggan från att gå in och 3-1 var ett faktum.

En reducering var sedan inte alltför långt borta när Stefan Silva drog till med vänstern och kort därpå blev det passivt i DIF-försvaret när en obevakad Peter Wilson fick rulla in 3-2 fri med Isaksson efter en genomskärare från Morsay.

Snöfallet tilltog och planen blev alltmer täckt och svårspelad men det gick fortfarande att spela bra fotboll och efter ett väl uppbyggt DIF- anfall var Tino Kadewere nära att sätta fyran. Men han skulle få en ny möjlighet strax efter när Michael Olunga bjöd tillbaka efter Tinos assister och frispelade Kadewere i straffområdet som lugnt kunde bredsida in 4-2 fri med Naurin.

Sundsvall flyttade upp för att få till en reducering och det gav en gratischans för inbytte Mathias Ranégie i 75:e som satte full fart fri mot mål, vinklade ut till Olunga men en Sundsvallstå stoppade framspelningen och Kevin Walkers efterföljande försök mot öppet mål på andrabollen blockades även det.

Men Djurgården var inte färdiga för dagen och efter en kombination där inbytte Besard Sabovic rullade fram till Michael Olunga som i sin tur la bollen vidare till Magnus Eriksson kom femman. ”Mange” visade upp sin fina vänsterfot och dunkade in bollen via stolpen till 5-2 och trepoängaren var säkert i hamn med fem minuter kvar av matchen.

En härlig urladdning som sedan toppades med allsvensk debut för unge mittfältaren Filip Tasic som fick ta Kevin Walkers plats under slutminuterna. Michael Olunga hann också med en stolpträff innan matchen var över men det uteblivna hattricket spelade mindre roll i denna avslutande match som innebär att DIF avslutar Allsvenskan på sjunde plats. Det innebär också att Djurgården får två hemmamatcher i Svenska Cupen och möter Helsingborg som (nuvarande) allsvensk representant.

Efter slutsignalen följde en stämningsfull avslutning med avtackning av Mark Dempsey och välsjungen ”Sjung för gamla Djurgården” framför klacken och det var mycket känslor för DIF-tränaren som var stolt och nöjd med insatsen hos spelarna och supportrarna på plats.
– Vi var fantastiska trots en trög start och efter kvitteringen spelade vi bättre och bättre. Vi får ju också en stark uppbackning med nästan tusen personer på plats trots fyra minusgrader och det är ju helt otroligt vilket stöd vi har, säger Mark till C More efter sin sista allsvenska match med DIF.
– Det har varit en otrolig resa upp hit till snön idag och en fantastisk resa med Djurgårdens sedan jag kom hit till föreningen. Det har varit en väldigt framgångsrik period för oss det så som vi spelade under de sista tjugo minuterna summerar allt det som vi har jobbat med tillsammans under den här tiden. När jag kom hit tänkte jag att vi har en ”decent group” och spelarna har bevisat att jag var rätt ute. De har gjort det väldigt bra, gjort många mål och skördat bra med poäng åt oss. Det har ju inte bara varit positivt eftersom vi har haft ett par resultat som inte varit så bra. men på det stora hela förtjänar de väldigt mycket beröm, summerar Mark.

6 november, söndag 15:00NP3 Arena